Norvégiára és Dániára is kiterjednek a svéd bandaháborúk

2024. augusztus 21. 13:05

A szomszédok aggódnak a „svéd” bandák miatt.

2024. augusztus 21. 13:05

Nyitókép: Stian Lysberg Solum / NTB / AFP

 

Norvégiát egyre jobban aggasztják a svédországi bűnbandák, amelyek már Dániában is egyre több bűncselekményt követnek el – írta az Euractiv. 

Ez komoly. Attól tartunk, hogy a Svédországban tapasztalt állapotok minket is elérnek”

– mondta Kjetil Tunold, a norvég Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözéssel foglalkozó részlegének vezetője az SVT svéd nemzeti televíziónak vasárnap.

A mindössze 10 millió lakosú Svédországban a legmagasabb az egy főre jutó fegyveres bűncselekmények aránya az EU-ban: tavaly 363 incidens során 55 halálos lövöldözés történt, ami jóval több, mint a másik három skandináv országban összesen történt hat halálos lövöldözés.

Tomas Staerk, a norvég keleti rendőrségi kerület nyomozóvezetője szerint a térségben már több svédországi bűnbanda is megvetette a lábát. „Aggódunk az erőszak széleskörű alkalmazása miatt, és amiatt, hogy a svédországi bandák kiszolgáltatott fiatalokat toboroznak, hogy csatlakozzanak hozzájuk” – mondta, hozzátéve, különösen a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények miatt aggódik.

A norvég rendőrség adatai szerint a svédországi bandák ma már mind a tizenkét norvég rendőrségi körzetben megtalálhatóak, és kapcsolatba hozhatók a norvégiai kábítószer-importtal és -terjesztéssel.

A norvég rendőrség most a kormánytól kért támogatást ahhoz, hogy közös járőrözést indíthasson a svéd rendőrséggel azokon a határ menti területeken, amelyek különösen ki vannak téve a svédországi bandák bűnözésének. „Ha az erőszak szintje egy helyen megnő, az úgy terjedhet, mint egy járvány. Egyfajta erőszakspirál alakulhat ki” – mondta Tunold az SVT-nek.

Ezt is ajánljuk a témában

Több másik ország is érintett

Nem ez az első eset, hogy svédországi bűnbandák gondot okoznak a szomszédos országokban. Pénteken Dánia bejelentette, hogy határellenőrzést vezet be Svédországgal szemben, miután az elmúlt hetekben a svédországi bandák erőszakos cselekményei újra fellángoltak és átterjedtek Dánia egyes területeire is.

A valóság jelenleg az, hogy nemcsak Dánia, hanem a skandináv országok nagy része is érzi Svédország hosszú ideje tartó sikertelen bevándorlási és jogpolitikájának következményeit, és mi ezt rendkívül komolyan vesszük”

– mondta Peter Hummelgaard dán igazságügyi miniszter (szociáldemokraták) augusztus 14-i sajtótájékoztatóján.

Gunnar Strommer svéd igazságügyi miniszter (Mérsékeltek) a Reutersnek adott válaszában elmondta, hogy Dánia is „visel némi felelősséget a saját bandáiért”, de a Svédországgal kapcsolatos kritikák nagy részével egyetértett.

A helyzet javítása érdekében Stockholmban egy „északi rendőrségi központot” hoznak létre, Finnország, Dánia és Norvégia részvételével.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2024. augusztus 21. 18:36
Ez kellett nekik, megkapták. Egészségükre, majd megoldják. Vagy nem, és akkor így jártak.
mandala-3
2024. augusztus 21. 15:44
Szerintem a buliba majd a vikingek is beszállnak. Drukkolok nekik,
mgyfree
2024. augusztus 21. 15:30
ell a kezekkel a bandáktól, ezek európai értéket képviselve bűnöznek, az ellneség az Oroszország és Putyin tőlük kell rettegni el akarják venni ezt a kurva nagy szabadságot!
Zsolt75
2024. augusztus 21. 15:16
Ej, ezek a svédek. Mindig harcias népség voltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!