Lopakodó halál: ki tud több tengeralattjárót háborúba küldeni?

2024. augusztus 23. 19:33

Oroszország, az Egyesült Államok és Kína tengeralattjárói a globális flotta 40 százalékát teszik ki. A legkevesebb Kubának és Lengyelországnak van. A listában további meglepetések is felbukkannak.

2024. augusztus 23. 19:33
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

A tengeri hadviselés elképzelhetetlen lenne már a tengeralattjárók nélkül, legyen szó felderítésről, elrettentő erő demonstrálásáról vagy célzott támadásról. A Visual Capitalist most a tizenkét legnagyobb flottával rendelkező országot rangsorolta a GlobalFirepower friss adatai alapján. Fontos adalék: a lista nem tesz különbséget a tengeralattjárók között sem meghajtási technológia, sem rendeltetés, sem besorolás alapján. Amit látunk, az a darabszámra vonatkozik, függetlenül a járművek tulajdonságaitól.  

Amint látszik, még mindig Oroszország rendelkezik a legnagyobb flottával: 65 tengeralattjárójával éppen egy darabbal előzi meg az ezüstérmes Egyesült Államokat, valamint néggyel Kínát, amely a maga 61 darabos flottájával a bronzérmet szerezte meg. E három ország egyébként a globális tengeralattjáró-állomány 40 százalékát adja. 

Észak-Korea sem aprózza el a tengeri fegyverkezést: 31 tengeralattjáróval a világ negyedik legnagyobb flottájával büszkélkedhet, a listán Japán (23 darab) és Dél-Korea (22 darab) követi, majd Irán (19), India (18), Törökország (12), Görögország (11), Nagy-Britannia (10) és Franciaország következnek – utóbbi némi meglepetésre csak kilenc víz alatti harci járművel rendelkezik.  

A rend kedvéért említsük meg azon országokat, amelyek még hadrendben tartanak tengeralattjárókat: Egyiptom (8), Olaszország (8), Pakisztán (8), Szingapúr (7), Algéria, Ausztrália, Németország, Norvégia és Vietnám (6), Izrael, Svédország (5), Azerbajdzsán, Brazília, Kanada, Chile, Kolumbia, Indonézia, Peru és Tajvan (4), Mianmar, Hollandia, Dél-Afrika, Spanyolország (3), Argentína, Banglades, Ecuador, Malajzia, Portugália, Venezuela (2). A listát Kuba és Lengyelország zárja 1-1 darabbal.  

 

Orosz titán, amerikai fölény 

Bár a figyelem középpontjában egyre inkább a kínaiamerikai fegyverkezési verseny áll, a sok évtizednyi hidegháborús küzdelem eredménye még mindig látható a listán. Az oroszok ugyan számbeli fölényben vannak, az amerikaiak a jobb technológiára esküsznek a mai napig – a flotta legújabb büszkesége, a Columbia osztályú lopakodó nukleáris tengeralattjárót a maga tizenhat rakétakilövőjével verhetetlennek tartják.  

Az oroszok ezzel szemben a Sierra osztályú támadó tengeralattjárókra tudnak mutogatni, bármennyire is eljárt felettük az idő. Ezeket a hajókat kifejezetten az amerikai nukleáris meghajtású ballisztikus rakéta-tengeralattjárók felkutatására és megsemmisítésére építették, az új generációs monstrumokat az 1990-es években állították hadrendbe. 

A Sierra II különlegessége abban rejlett, hogy gyorsabb volt és nagyobb merülési mélységet tudott produkálni amerikai társainál. Ennek titka az acél helyett titánötvözetből készült hajótestben rejlett: a titán erősebb és feleannyit nyom, kevésbé korrodálódik a sós vízben, valamint nagyobb nyomást képes elviselni a mélységben. Ennek megfelelően azonban jóval drágább is: egy ilyen tengeralattjáró megépítése háromszor-ötször több pénzbe került egy hagyományosénál. Összesen két darab készült el belőle, nem véletlenül: a költségek mellett az építés bonyolultsága és időigénye volt az, ami végül visszafogta a Sierrák számának növelését.  

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/EPA/EFE/Ernesto Mastrascusa

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. augusztus 24. 18:04
"Kovács UbulB_kanya 2024. augusztus 24. 12:38 Ti hányat építettetek AKKOR és most," De hát te is építetted Nyikoláevben, hohol :)))9
B_kanya
2024. augusztus 24. 18:03
"lazio154-2 2024. augusztus 24. 14:34 Mondj egy az USA. hoz 500 km. en belüli orosz-kínai rakétakilövő állomást? " Alaszkánál vannak egymáshoz nagyon közel, de az is orosz "honi" terület.
B_kanya
2024. augusztus 24. 18:02
"letsgobrandon-2 2024. augusztus 24. 11:28 vízkiszorításban mérve a ruszkik leköröznek mindenkit" Nem. De eleve a pld Balti tengerre nem is kell nagyobb hajó, mint max 2000 tonnás felszíni és 1000 tonnás (felszínen) téjé. Az Északi Flotta fele is nyugodtan állhat ilyenekből, hogy a skandináv államok flottáját kell ellensúlyozniuk. Fekete tengerre atomtéjét épeszű ember be sem visz, nemhogy ott üzemeltetne. Még a Távol-Keleten is van feladata egy maréknyinak....
B_kanya
2024. augusztus 24. 17:55
"lazio154-2 2024. augusztus 24. 14:34 "Az USA nak csak azért van búvárflottája, mert megengedheti magának és tudományos kutatások céljából." Meg hírszerzés és szabotázs céljából. És téjéelhárításra, mert fregattjuk - mióta a Perry-ket kivonták - NINCS.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!