Kevésen múlt, hogy nem süllyedt el egy brit atom-tengeralattjáró

2023. november 21. 10:14

A haditengerészet vizsgálja a történteket.

2023. november 21. 10:14

A brit Királyi Haditengerészet közel állt hozzá, hogy elveszítse négy Vanguard-osztályú atom-tengeralattjárójának egyikét, mivel meghibásodott az egyik mélységmérője – számolt be róla a The Sun.

Az incidens akkor történt, amikor a 48 darab Trident II ballisztikus rakétákkal felfegyverzett tengeralattjáró éppen egy járőrözésen vett részt az Atlanti-óceánon – írta a bulvárlap, anélkül, hogy felfedte volna az incidens pontos időpontját. A lapnak nyilatkozó forrás szerint a Royal Navy tengeralattjáró fedélzetén lévő mélységjelző elromlott. Emiatt a parancsnokok azt hitték, hogy a tengeralattjáró megállt a süllyedésben, miközben valójában továbbra is egyre mélyebbre merült.

A 140 fős legénység

közel került ahhoz, hogy elérje azt a mélységet, ahol a víznyomás összezúzta volna a tengeralattjárót,

ha időközben a mérnökök nem veszik észre a problémát a tatban lévő második mélységmérő segítségével. 

Amennyiben a tengeralattjáró elsüllyedt volna akkor a brit haditengerészetnek még azelőtt kellett volna visszaszereznie a roncsot mielőtt azt az oroszok szerzik meg – írta lap. 

Az Egyesült Királyság 1986 és 1999 között összesen négy Vanguard-osztályú atom-tengeralattjárót – Vanguard, Victorious, Vigilant és Vengeance – épített. Jelenleg azonban csak kettő üzemképes közülük, az egyik jelenleg korszerűsítés alatt áll, egy másik pedig a tengeri próbákat teljesíti a felújítás után. A tengeralattjárók korszerűsítése eddig 300 millió fonttal lépték túl az eredeti költségkeretet.

A négy közül egy tengeralattjárója 1969 óta folyamatosan járőrözik, hogy egy

esetleges atomtámadás esetén visszavághasson.

Februárban a The Sun arról számolt be, hogy a Királyi Haditengerészet vizsgálatot rendelt el, miután ellenőrei kiderítették, hogy az HMS Vanguard reaktorkamrájában lévő törött csavarokat pillanatragasztóval rögzítették egy javítás során.

Nagy-Britannia legnagyobb hadihajóját, az HMS Prince of Wales-t is különböző műszaki problémák gyötrik. A The Times tavaly év végén arról számolt be, hogy a 3,2 milliárd font (1316 milliárd forint) értékű repülőgép-hordozó 2019-es üzembe helyezése óta több időt töltött a szárazdokkban, mint a tengeren.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Will Haigh / defenceimagery.mod.uk

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. november 21. 20:58
A zOrbán a hibás, mert megbizta Putyint, tegye tönkre a műszert. Másképp nem lehetett.
HNGR
2023. november 21. 20:01
"Az Egyesült Királyság 1986 és 1999 között összesen négy Vanguard-osztályú atom-tengeralattjárót..." "...épített. " "A négy közül egy tengeralattjárója 1969 óta folyamatosan járőrözik..."
powerage
2023. november 21. 13:55
Nehéz eldönteni, hogy a brit flottát vagy a mandiner hírfordítóit sújtja keményebben a kompetenciakrízis.
Majdmegmondom
2023. november 21. 13:53
Milyen tengeralattjáró az, amelyik nem sűllyed el???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!