Tartanak az orosz befolyástól a csehek, Zelenszkij legutóbbi módszerét alkalmaznák

2024. augusztus 23. 16:52

„A vallás és gyülekezés szabadságát nem lehet idegen és ellenséges hatalom illegitim befolyására használni” – jelentette ki Pavel Fischer cseh szenátusi bizottsági elnök.

2024. augusztus 23. 16:52
null

Nyitókép: Wikipedia

A cseheknek is gyanús lett a helyi ortodox keresztény egyház: a hatóságok vizsgálni kezdték a helyi ortodoxok Moszkvához fűződő kapcsolatait – írja az Euractiv.

A cseh szenátus biztonságpolitikai bizottsága felszólította a prágai kormányt, hogy indítson vizsgálatokat az ortodoxok és Moszkva kapcsolatai ügyében, mert azt gyanítják, hogy orosz befolyásolási műveletek történnek, és ha törvénytelenségeket találnak, akkor tiltsák be az egyházat.

Kirill pátriárkára szankciókat vetett ki Csehország, mivel támogatja az ukrajnai háborút

Csehországban működik az Orosz Ortodox Egyház helyi szervezete, ami a moszkvai patriarchátus alá tartozik, az pedig szoros kapcsolatban áll az orosz állami vezetéssel. Kirill pátriárkára szankciókat vetett ki Csehország, mivel támogatja az ukrajnai háborút. A cseh hatóságok a minap kitoloncolták Nikolaj Liscsenko orosz pópát, azzal a váddal, hogy orosz érdekeket képviselő hálózatokat épít fel az EU-ban.

„A vallás és gyülekezés szabadságát nem lehet idegen és ellenséges hatalom illegitim befolyására használni”

– jelentette ki Pavel Fischer cseh szenátusi bizottsági elnök.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter, a Kalózpárt politikusa arról beszélt: ő nem tartja egyháznak az orosz ortodoxokat, szerinte ők a Kreml „elnyomó gépezetének”, orosz befolyásolási műveleteknek a részei.

Csehországban ugyanakkor működik egy cseh ortodox egyház is, ami független Moszkvától, és főleg a helyi ukránok a tagjai. Cseh politikusok szerint ugyanakkor már e szervezetben is növekszik az orosz kapcsolatokkal rendelkezők befolyása.

Ukrajna a minap tiltotta be sok évnyi vita után a Moszkva-hű ortodox egyházat,

és így a tőle független ukrán ortodox egyház működhet tovább ukrán földön.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. augusztus 24. 05:33
Igaza van a cseh bácsinak a jelenlegi cseh hatalom nemcsak idegen és ellenséges hanem illegitim is. És ez már így megy a Szennyes Benyes óta.
masikhozzaszolo
2024. augusztus 23. 19:53
Vagyis a palesztin muszlim tüntetéseknek annyi! Kaputt!
Burdisgarage
2024. augusztus 23. 18:50
Nácik.
machet
2024. augusztus 23. 18:30
Pávelék egyre hülyébbek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!