Zelenszkij újabb dobása: most egyházat tiltana be Ukrajnában

2024. augusztus 12. 11:25

„A spirituális függetlenségünket is meg kell erősíteni” – jelentette ki az ukrán elnök.

2024. augusztus 12. 11:25
ZELENSZKIJ, Volodimir

Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap arról beszélt: meg fogja erősíteni „ukrán spirituális függetlenségünket”. Az Euractiv szerint 

ez gyakorlatilag a Moszkvához hű ukrajnai ortodox egyház betiltását jelentheti.

Az ukránok nagy része ortodox, keleti keresztény, de az országban párhuzamosan két egyház van, a régi ortodoxok, akik a moszkvai pátriárkához hűek, és a 2019-ben az ortodox egyház egészében elismert független ukrán ortodox egyház. A két szervezet egymással vetélkedik, természetesen politikai és nemzetközi szinten is.

Az orosz-ukrán szembenállás, majd háború óta megroppant a Moszkva-hű egyház Ukrajnában, de még mindig jelen van és befolyással bír az országban. Zelenszkij mostani szavaiból az következhet, hogy be fogják tiltani ezt az egyházat valamilyen formában.

A Moszkva-hű egyház képviselői ellen már eddig is büntetőügyek, hazaárulási perek indultak az elmúlt időszakban.

Meg kell fosztanunk Moszkvát az ukrán függetlenség korlátozásának utolsó lehetőségeitől is”

– jelentette ki az elnök, aki szerint „száz százalékosan hatékony döntésekre lesz szükség, és ezt biztosítani is fogjuk”.

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabofiok
2024. augusztus 14. 20:34
Azért mégis színtvall apránként a nácizmusáról. A vesztébe rohan csak az baj, hogy maga előtt tartja az egyszerű embereket és képes halálba küldeni az embereket egy kilátástalan háborúba.
2024. augusztus 13. 14:39 Szerkesztve
A kereszténység két tüz közé került. Irtja a zenebohóc és a nyugat. Az utóbbiról azt hittük csendesen, az európai országokat muszlimokkal elárasztva 2015. -töl. De az angol zavargásokat látva a terv hosszabb távú és más fö célponttal. 2014 es krimi annektálás után ukrajnát elkezdték felfegyverezni, készülve az oroszok ellen. A minszki megállapodás kamu volt. De a fegyver csak egyik elem. Élö erö is kell. Beáramoltattak hosszú tömött sorban katonakorú fiatalokat, akik katonásan meneteltek. Most elkezdik az ellenük hangolást, a kiáramoltatást. Ukrajnába, az orosz keresztények ellen. Az angolok kitoloncolási projektjét leállitották afrikába, átirányitják. Ideológiailag könnyü, a hitetlenek ellen, mert Allah is úgy akarja. Megvan az igazi célpont. Ukrajnában nem csak fegyverkipróbálás zajlik. Kényszersorozási teszt is van. Az jön most nyugaton. Kényszerzsoldosság az ukrán frontra. Az embercsempészek a sorozóbiztosok. Azért megy olyan jól az üzlet. Kartellban dolgoznak, árakat egyeztetve😀
backsplash
2024. augusztus 13. 14:32
A betöréskor is az első dolguk volt egy templom homlokzatát szétlőni a miheztartás végett, egy pap meg is halt.
connorj
2024. augusztus 13. 12:19
Nem! Nem! Zselét Putyin menesztette 2022.02.24-én. 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!