Soros pénzelte oldalakat propagál a ChatGPT

2024. augusztus 23. 15:22

Egy nagyon fontos kérdésnél torzít a mesterséges intelligencia.

2024. augusztus 23. 15:22
null

Nyitókép: illusztráció

***

A generatív nyelvi mesterséges intelligencia modell, a ChatGPT eltünteti a Soros György körei által finanszírozott ügyészekről szóló találatokat – írta meg a Newsbuster nevű amerikai hírblog. Mint emlékeztetnek: az amerikai konzervatív Médiakutató Központ (Media Research Center – MRC) nemrég jelentést adott ki a Soros György körei által pénzelt amerikai ügyészekről, megbecsülve azok számát; és, mint a blog írja,

„feltárja, hogyan irányítja és irányítja a Soros-gépezet az ügyészeket szerte Amerikában, hogy megvalósítsák baloldali politikai programot”.

Amikor az MRC kutatói a mesterséges intelligenciához, konkrétan az OpenAI ChatGPT-jéhez fordultak, hogy megtudják, hogyan reagál a modul arra, ha arról faggatják, hány hány Sorosék által finanszírozott ügyész van, és mely médiumokban olvashatna bővebben a téma után, a mesterséges intelligencia nem válaszolt számszerű adattal, és ahogy a múltban is tette, baloldali forrásokhoz irányította az MRC kutatóit.

Sőt, a ChatGPT a kutatók mindhárom kérdésére baloldal irányába elfogult válaszokat adott, majd különböző tényellenőrző oldalakra irányította őket – olyanokra, mint a Pro Publica vagy a PolitiFact, amelyek szintén köthetőek Sorosékhoz, így nyilván nem adnak elfogulatlan képet a kérdésről.

Az egyik kérdés egyébként úgy hangzott: „melyik médiumon érdemes keresni a Soros György által finanszírozott ügyészeket?”, mire a chatbot ahelyett, hogy jobb- és baloldali médiumokat ajánlott volna, szinte kizárólag a baloldali médiát és az úgynevezett tényellenőröket népszerűsítette. Úgy mint a The New York Times, a The Washington Post, a CNN, az NPR, a ProPublica, a The Center for Investigative Reporting és a The Intercept oldalakat. Ezek elfogultságáról nemrég lapunk is írt.

Ezt is ajánljuk a témában

A ChatGPT népszerűsítette a baloldali, úgynevezett tényellenőrző szervezeteket, a FactCheck.org-ot, a PolitiFactot és a Snopes-t, sőt a Politico, a The Hill és a Law360 baloldali politikai és jogi elemző oldalakat is – sorolja a Newsbusters.

Amikor erre rákérdeztek a kutatók, illetve, hogy miért nem szerepelnek a forrásai között a Capital Research Center, a The Blaze vagy éppen a Media Research Center vonatkozó Soros-kutatásai, a chatbot azt javasolta nekik többek között, hogy ehelyett

„általában előnyös olyan fősodratú és oknyomozó hírügynökségekre támaszkodni, amelyek széleskörű újságírói normákkal dolgoznak, és kevésbé valószínű, hogy sajátos ideológiai elfogultsággal jelenítenek meg információkat”

Az AI ugyanakkor helyesen jelezte, hogy Soros Nyílt Társadalom Alapítványain és más csoportjain keresztül „számos körzeti ügyészi versenyt támogatott” országszerte, azzal a céllal, hogy előmozdítsa „az igazságszolgáltatás reformját és a progresszív politikákat”.

Mindez –mármint a ChatGPT elfogultsága – nem meglepő; erről is írtunk korábban.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GrumpyGerald
2024. augusztus 25. 10:35 Szerkesztve
Nagyon egyszerű a rövidtávú megoldás a hazugságbot-ok ellen: Írni kellene egy tényellenőrző proxy interface-t, amely filterezi a valósághajlító lózungjaikat azáltal, hogy korrigálja , kiegyensúlyozza a tényeket és/vagy kicenzúrázza a g*cibe a hazugságot. Az interface üzemeltetője a Technológiai minisztérium és az Médiahatóság.
verkez
2024. augusztus 25. 01:52
Hú, de meglepődtem!
Conduct
2024. augusztus 24. 23:19
Szerintem már a cikket is ChatGPT írta Rogán által megadott szavak alapján.
Tegnap
2024. augusztus 23. 21:59
Sorosék egy nihilista, világpuszító ideológiát nyomnak. Miután a mesterséges intelligencia elsősorban összekeveri a valóságot a látszattal, tökéletes fegyver annak a plokoli bűnbandának a kezében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!