Kiderült: liberális irányba elfogult a ChatGPT

2023. augusztus 17. 14:12

Brit tudósok kutatták ki.

2023. augusztus 17. 14:12
null

Brit tudósok kikutatták: liberális előítéletű, liberális beállítottságú az OpenAI ChatGPT, azaz a 2023-ban berobbant mesterséges intelligencia.

A Kelet-Angliai Egyetem kutatói úgy következtettek az elfogultságra, hogy megkérték a ChatGPT-t arra, válaszoljon egy felmérés kérdéseire úgy, ahogy azt az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Brazília liberális pártjainak támogatói tennék. Majd ugyanezt a felmérést töltették ki az AI-jal bármiféle instrukció nélkül. Ezután már csak össze kellett hasonlítani a válaszokat, hogy kiderüljön: az eredmények „jelentős és szisztematikus politikai elfogultságot mutattak a demokraták felé az Egyesült Államokban, Lula felé Brazíliában és a Munkáspárt felé az Egyesült Királyságban”.

A Meta, a Google és az OpenAI egyelőre nem reagált a tanulmányra.

Az új program politikai elfogultságnál is nagyobb veszélyeiről ebben a cikkünkben írtunk.

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2023. augusztus 17. 21:26
Libsi AI. Mi más lehetne?
Ehetős Odó
2023. augusztus 17. 21:24
Lipsi AI - lipsi beállítottság. Nincs itt semmi látnivaló. A szokásos lipsi szélhámosság az egész.
reepcze
2023. augusztus 17. 18:15
Sok csodálkozni való nincs ezen. Az egész írott online térben jelentős túlsúlyban vannak a liberális nézetek. (Amiről pl. a FB is gondoskodik, amennyire csak kitelik tőle.) Ez a bigyó meg az online gyűjteményből olyan okos. (megj.: Próbáltuk csőbe húzni olyan kérdéssel, amire egyértelmű "konzervatív" választ vártunk. Általánosságokat kaptunk, illetve liberális definíciókat.)
kvmny
2023. augusztus 17. 17:54
Az USA-ban nincsen liberális párt. Csak demokrata van, ami illiberális, meg konzervatív, ami csak bizonyos vonalak mentén liberális.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!