Oroszország elfoglalta az ukrajnai New Yorkot

2024. augusztus 21. 05:58

A keleti fronton található település mintegy 40 kilométerre fekszik északkeletre Donyecktől és fontos stratégiai célpontnak számít.

2024. augusztus 21. 05:58
null

Nyitókép: Roman PILIPEY / AFP

Az orosz hadsereg jelentős sikert ért el Donyeck közelében, amikor elfoglalták a Novgorodszkoje nevű települést, amelyet az ukrán hatóságok 2021-ben New Yorkra kereszteltek át a deruszifikációs politika részeként – írta meg a Világgazdaság.

A keleti fronton található település mintegy 40 kilométerre fekszik északkeletre Donyecktől és fontos stratégiai célpontnak számít.

A település elfoglalásával az orosz csapatok számára megnyílt az út a Toreck nevű iparváros irányába. A település nevét illetően az orosz jelentés következetesen a Novgorodszkoje megnevezést használja, hangsúlyozva a „felszabadítás” jelentőségét. Az orosz RIA hírügynökség kiemelte, hogy az ukránok által New York névre átkeresztelt település visszafoglalása szimbolikus jelentőséggel bírhat a konfliktus során.

Az orosz védelmi minisztérium beszámolója szerint a Központi Haderőcsoport sikeres támadásai során jelentős ukrán erőket kényszerítettek visszavonulásra, és megszerezték a torecki agglomeráció egyik legfontosabb települését, amely egyben fontos logisztikai központ is. Az ukrán erők korábban erőteljes védelmi vonalat építettek ki Novgorodszkoje környékén. A 2014 óta tartó konfliktus során eddig innen indították támadásaikat Gorlovka irányába. 

Az orosz csapatok elfoglalásakor legyőzték az ukrán 25. légideszant, 100. gépesített és 120. területvédelmi zászlóaljat, ezzel jelentős katonai sikert aratva a térségben.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2024. augusztus 21. 13:17
A települések a hódítók nevét szokták felvenni. Így lett nieuw Amsterdamból az eredeti New York a yorki herceg után, amikor a britek meghódították. Ukrajnát is át kéne keresztelni Eukrajnára, a mostani trend alapján
B_kanya
2024. augusztus 21. 08:32
zvarallyay 2024. augusztus 21. 06:49 "Sajnos ez így fog továbbra is menni, és lassan egész Ukrajna az oroszoké lesz, " Mármint nem lesz. Nem lesz Ukrajna.
B_kanya
2024. augusztus 21. 08:29
recipdoki 2024. augusztus 21. 07:45 • Szerkesztve "Szájjal höhööö Kijev nem erősítette meg a donyecki város elvesztését a heves harcok miatt" Mariopult elfoglalták már a ruszkik a legkreténebb czippelferi szerint?
fogas paduc
2024. augusztus 21. 08:03
Na! Ez is elvesztette a stratégiai jelentőségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!