Orosz gázelosztó került veszélybe Kurszknál

2024. augusztus 21. 16:45

Veszélyes játékba kezdtek az ukránok.

2024. augusztus 21. 16:45

Nyitókép: Jim Black / Pixabay

 

Habár továbbra sem egyértelmű, hogy az ukrán csapatok ellenőrzik-e a Barátság vezetékrendszerhez tartozó szudzsai gázmérő állomást, most újabb aggasztó hírek érkeztek a térségből. Az Euractiv cikke szerint az ukrán hadvezetés úgy használná ki a település stratégiai fekvését, hogy ide „menekítenék” a katonákat és a hadifelszerelést, bízva abban, hogy az oroszok nem mernek csapást mérni rájuk a mérőállomás közelsége miatt. 

Ez a lépés azonban még nagyobb veszélybe sodorná nemcsak Magyarország, de Ausztria és Szlovákia energiabiztonságát is. 

Az itt húzódó gázvezetéken – amely jelenleg az utolsó még működő tranzitútvonal Ukrajnán keresztül – azonban nemcsak az említett három ország, hanem Olaszországba és Horvátországba is jut gáz.

Ezt is ajánljuk a témában

2023-ban az Ukrajnán keresztül történő orosz gáztranzit mennyisége átlagosan 42-42,4 millió köbméter volt naponta, ami az orosz földgázexport mintegy felét tette ki. Az ukrán kurszki támadás követően ez 37,25 millió köbméterre csökkent. A Gazprom jelentése szerint azonban augusztus 15-re 42,4 millió köbméterre tért vissza. Összehasonlításképpen, az Oroszországot Délkelet-Európával és Magyarországgal összekötő Török Áramlat vezeték júliusban átlagosan napi 45,5 millió köbméter gázt szállított.

Arról mi is írtunk, hogy az ukrán támadás hírére az európai gázárak jócskán megugrottak, azonban a helyzet tovább súlyosbodhat,  ha történik a Szudzsa-régióban futó öt nagy gázvezetékkel, amelyek az egész területet átszövik. Ha az oroszok az ukrán lépésekre reagálva megkezdik az ellentámadást, akkor nagyon nagy a kockázata annak, hogy károk keletkezhetnek az infrastruktúrában.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2024. augusztus 22. 23:32
Ha a gázár megint elszabadul, annak sokan örülni fognak.
Kiscsiga
2024. augusztus 22. 08:43
Az ukránok bevittek egy újabb gyomrost az európai gazdaságnak. Minek nekünk ellenség ha ilyen szövetségesünk van
B_kanya
2024. augusztus 21. 19:39
Türelem 2024. augusztus 21. 18:50 "Oroszország egy banán köztársaság....." A United Fruit uralta... Jelcin alatt.
B_kanya
2024. augusztus 21. 19:38
Sztrovacsek 2024. augusztus 21. 18:23 "Egy megtámadott, háborúban álló ország minden lehetőséget megragad, amely egy fikarcnyi tárgyalási előnyt is jelenthet neki." De fuckrajna vezetői már a minszki megállapodásokról is lenyilatkozták, hogy be sem akarták tartani, aresztovics még azt is, hogy háborút is akarnak provokálni Oroszországgal... És hát Isztambulban kellett volna gondolkodni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!