A Kurszk elleni ukrán támadás egekbe röpítette az európai gázárakat

2024. augusztus 08. 21:16

Az ukrán hadsereg meglepte a gázpiacot.

2024. augusztus 08. 21:16

A londoni ICE tőzsde adatai szerint a gáz ára Európában a csütörtöki kereskedés kezdetén elérte a 2024-es év legmagasabb szintjét, miután Ukrajna ágyúzni kezdte az orosz határ menti Szudzsa városát az oroszországi kurszki területen – írta a Bloomberg. Szerdán a település vezetője „nagyon feszültnek” minősítette a helyzetet a városban.

A szudzsai mérőállomáson keresztül vezető gázvezeték jelenleg az egyetlen, amelyen keresztül az orosz gáz Ukrajnán keresztül Európába jut.

Az ukrán gázszállító rendszerüzemeltető napi jelentésében közölte, a csütörtöki szállítások elérik a szokásos mennyiséget. A Gazprom orosz gázipari óriáscég csütörtökön közölte, hogy továbbra is szállít gázt a szudzsai állomáson keresztül, ahonnan Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Ausztriába  érkezik az orosz földgáz. Ennek ellenére az irányadó határidős ügyletek 4,8 százalékkal, 38,45 eurós megawattóránkénti árfolyamra emelkedtek, amely december óta a legmagasabb szint.

Az európai gázárak rendkívül érzékenyen reagálnak minden észlelt ellátási kockázatra, különösen, hogy az őszi-téli fűtési szezon közeledtével a cseppfolyósított földgázért folyó globális verseny is újra fokozódik.

Csütörtökön folytatódtak a harcok az oroszországi betörést végrehajtó ukrán egységek és az orosz hadsereg katonái között az ukrán-orosz határral szomszédos oroszországi Kurszki területen. Az ukrán csapatok ezer katonával, harckocsikkal és páncélozott járművekkel támadtak az orosz területre – közölte az orosz hadsereg vezérkara, amely állítása szerint minden megtesz, hogy kiszorítsák őket Oroszországból.

Az ukrán hadsereg egységeinek likvidálása folytatódik”

– írta csütörtökön közleményében az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint az orosz hadsereg és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) „meghiúsítják a Kurszki területre történő mély behatolásra tett ukrán kísérleteket, és súlyos veszteségeket okoznak az ellenség táborában”. 

Az orosz hadsereg csütörtökön nem számolt be ukrán előretörésről. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a támadás kezdete óta az ukrán erők vesztesége 660 fő és 82 páncélos egység volt.  Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy rádióelektronikai harci eszközökkel és páncélosokkal védik az üzemanyag-töltő állomásokat.

Mintegy háromezer embert kimenekítettek, és 1500 embert ideiglenes szállásokon helyeztek el. Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön bejelentette, hogy mindenkinek, aki lakóhelye elhagyására kényszerült, 10 ezer rubel egyszeri segélyt fizetnek ki, Mihail Misusztyin miniszterelnök pedig közölte, hogy aláírták a Kurszki terület lakosainak megsegítésére szánt 1,8 milliárd rubeles összeg elkülönítéséről szóló rendeletet.

A Moszkvai Vasúttársaság (MZsD) bejelentette, hogy kiegészítő járatot küldenek Kurszkból Moszkvába a megnövekedett utazási igényekre tekintettel. Az orosz vasúttársaság pedig a RIA-Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentése szerint azt közölte, hogy a harcok miatt három vasútállomást – a szudzsait, a koronyevói és a pszjolit – ideglenesen bezárták.

A szomszédos Belgorodi területen egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült csütörtökön ukrán légicsapás következtében – közölte a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov.

(MTI/Mandiner)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 272 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csakegyittlako
2024. augusztus 21. 19:22
Ezek megfojtanak bennünket, és minden nyugati államot, aki függ az oroszoktól. Ami gáz, olaj jön, az koránt sem lesz elég. Persze, megoldották másik vezetéken, de sokkal nagyobb áron amit nekünk kell megfizetni. Nem nehéz következtetni, hogy mi lesz azokban az országokban (pl ausztria) ahol szinte csak gázzal megy minden háztartás. Már így azt is tudni lehet, ki profitál ebből a legjobban, kinek érdeke hogy ez a háború mind jobban elhúzódjon. Ehhez azt hiszem nem kell nagy iskola.
polárüveg
2024. augusztus 09. 19:11
2021 novemberében "a háború hírére a tőzsdéken a gáz ára a háromszorosára emelkedett". (!) Most meg kellene vizsgálni a tőzsdei műveleteket, és ebből kiderül, hogy kinek volt üzlet az ukrán támadás miatti gázáremelés, ki tette a gázáremelésre a tétet?
Reszelő Aladár
2024. augusztus 09. 11:38
Végül valahogy le fogják csavarni a vezetékes gázt is. Ha nem szankciókkal, akkor majd szétlövik. Az EU pedig annyit mond majd, hogy megérdemeltük, de majd hajóról megvehetjük 4x annyiért.
pandalala
2024. augusztus 09. 10:30
gáz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!