Nógrádi György megfejtette az újabb közel-keleti háborús veszélyt

2024. augusztus 06. 19:53

A biztonságpolitikai szakértő szerint rendkívül érdekes, ahogyan az amerikai, francia és német diplomácia mozog jelenleg.

2024. augusztus 06. 19:53
null

Nyitókép: képernyőfotó / ATV

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt az ATV Start vendége, ahol elemezte az elmúlt napok közel-keleti eseményeit. Mint ismert: Irán az elmúlt napokban rakétavetőket mozgatott és hadgyakorlatokat hajtott végre, ami arra utalhat, hogy napokon belül sor kerülhet az Izrael elleni a támadásra.

Ezt is ajánljuk a témában

Jön a háború?

A végsőkig fokozódik az Irán és Izrael közötti feszültség: a Hezbollah már indított egy kisebb támadást, sok izraeli pedig maga csapna oda.

A Hezbollah Irán meghosszabbított karja” – szögezte le Nógrádi, aki szerint a jelenlegi probléma gyökere az, hogy a Közel-Keleten 1948 óta – azaz Izrael állam létrejötte óta – nincs megoldás. „Izrael jelenleg három fronton harcol: a déli, azaz a gázai front ismert, a másik a ciszjordániai, ahol naponta fegyveres leszámolások vannak, csak nem kerül a címlapokra, a harmadik pedig a libanoni határ” – sorolja a szakértő.

Muzulmán országok értekezlete

Nógrádi szerint az elmúlt órák legfontosabb történése az volt, hogy Izrael legyilkolta a Hamász néhány vezetőjét. Részint a Gázai-övezetben, részint pedig merényletet hajtott végre Libanonban. Illetve bekövetkezett az is, hogy a Hamász első számú vezetőjét, aki részt vett az iráni államfő beiktatásán, meggyilkolták. Erre pedig – mint fogalmaz – valamilyen választ kell adni. „Szörnyű nehéz helyzet. Irán rakétacsapások tömkelegét intézte Izrael ellen pár hónappal ezelőtt” – húzta alá.

Nógrádi kifejtette: 

Irán összehívta szerdára az 57 muzulmán ország értekezletét, kérdés, hogy milyen határozatok születnek majd.

Diplomáciai mozgások

Rendkívül érdekes, ahogyan a német, francia és amerikai diplomácia mozog jelenleg. Az amerikaiak egy hajócsoportot küldtek 4000 tengerészgyalogossal, illetve egy repülőgéphordozót is, valamint a térségben összesen ötvenezer amerikai katona állomásozik” – magyarázta a szakértő.

Nógrádi szerint tény, hogy valamit válaszolni kell, „mert a térség három középhatalma, Irán, Törökország és Szaúd-Arábia nem engedheti meg, hogy ne adjon választ arra, hogy Teheránban egy ünnepségen lemészárolják az egyik díszvendéget”.

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli: 

Irán nem akar nagy háborút, mert az beláthatatlan lenne számára. 

Libanon sem akar nagy háborút, mert tudja, hogy a Hezbollah erősebb, mint a libanoni hadsereg, Izraelben pedig állandó kormányválság van. Tehát minden országnak megvan a maga problémája.

Az USA lépései

Az amerikai védelmi miniszter bejelentette: bármi történik, kiállnak Izrael mellett. A külügyminiszter pedig folytatja tárgyalásait a Közel-Keleten” – jegyezte  meg az USA lépései kapcsán Nógrádi, aki szerint 

a harmadik világháborút mindenki el akarja kerülni. 

Jelenleg három olyan konfliktus van a világban, amiből bármi kisülhet: az egyik Tajvan, a másik az orosz-ukrán helyzet, a harmadik pedig a gázai” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: „Iránnak nincs közös határa Izraellel, Szíriában jelenleg mindenki ott van (törökök, amerikaiak, oroszok), Jordánia pedig nem fog beengedni iráni csapatokat. Tehát Irán haditengerészettel támadhatna, ahol viszont izraeli fölény van, vagy légierővel, ahol egy pillanat alatt közbeavatkozik az USA. 

Irán mögött viszont felsorakozik Oroszország és Kína.”

Nógrádi szerint a józan ész ma a világ sok pontján hiányzik, és úgy véli, rengeteg a látszólagos lépés. Mint fogalmazott: rendkívül sok múlik azon, hogy ki lesz a következő amerikai elnö, hiszen „az USÁ-n kívül nincs olyan erő jelenleg a Földön, aki képes lenne békét csinálni a Közel-Kelten”.

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. augusztus 07. 15:27
Hova tünt az a hír, hogy Kina elérte, hogy közös hamasz fatah kormány jöjjön létre?
HZ72
2024. augusztus 07. 08:50
A "probléma gyökere" Nógrádi György 👎
ördöngös pepecselés
2024. augusztus 07. 06:46
"az USÁ-n kívül nincs olyan erő jelenleg a Földön, aki képes lenne békét csinálni a Közel-Kelten" ez még akkor se volt igaz amikor igaz volt. A közel keleten soha se volt béke de amíg féltek az USAtól addig viszonylag nyugalom volt. Most azonban a vak is látja hogy az internácik által tönkretett USA sorra veszít az erejéből. Kezdődött Afganisztánnal, Szíria-Irak se dicsőségtabló, Ukrajna meg közröhej. Nagy pofával hirdették hogy leverik az oroszt de két év után Ukrajna ötöde elveszett, Európa döglődik és az orosz Kínával egy csapatban rombolja az USA maradék tekintélyét
bagira002
2024. augusztus 07. 05:39
Eus országok hitelből Ukrajnát pénzel tömik közben Amerika talicskázza ki a hasznot . Eus tőkések is jócskán benne vannak az ukrán állami vagyonban . Amerika-eu háborút addig tömik még lesz mit kihordani . Nem lehetetlen még a 40 aranykoronás ukrán kiváló földet is nyugat a saját földjére kihordja . No de hol vannak a kiváló kommunista zöldek klima szagértők , a Föld nem lesz gömbölyű a kapzsi nyugat másik féltekére elhordja , egyszer csak a pályáról letér Plutóval helyet cserél nagy zabrálásnak vége lesz . :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!