Kokaincápák, metamfetamin-függő halak – súlyos a helyzet, és nem akciófilmről van szó

2024. augusztus 26. 20:44

Egyre több tanulmány állítja, hogy a drogfüggő halak idővel az emberre is egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Veszélyes lehet a természetellenes vonzalom.

2024. augusztus 26. 20:44
Fishing Day Memmingen

Nyitókép: AFP/DPA/Karl-Josef Hildenbrand

Több tanulmány együttes eredménye bizonyítja azt a folyamatot, amely szerint egy drogos ember úgy is addiktívvá tehet valakit a világ egy másik pontján, hogy mindeközben soha nem találkoznak egymással – állítja elemzésében a Drogkutató Intézet, amely metamfetamin-függő pisztrángokról és kokaincápákról ír.

Az emberek általi felhasználást követően a metamfetamin a szennyvízrendszereken és a szennyvíztisztító telepek kibocsátásán keresztül kerül a vízi utakba

– idézi az egyik tanulmányt a szervezet, amely rámutat, a met a világ minden táján szennyezi a folyókat, és a gyógyszer koncentrációja literenként néhány nanogrammtól több tucat mikrogrammig terjed. A metamfetamin csekély mennyisége is elegendő lehet ahhoz, hogy édesvízi halakban függőséget okozzon.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vadon élő sebes pisztrángok függővé válhatnak a folyókban lévő nyomnyi mennyiségű mettől, és potenciálisan olyan területeken gyűlhetnek össze, ahol a kábítószer felhalmozódik. Az ilyen „egy terület iránti természetellenes vonzalom” nemcsak megzavarhatja a halak vándorlási mintáit, hanem alááshatja a táplálék- vagy párkeresési sikerüket is.

Egy másik tanulmány pedig azt állítja, hogy az élesorrú cápák megeszik a tengerben úszkáló kokainbálákat. A Drogkutató Intézet megjegyzi, 

a cápák gyakori táplálékforrások Brazíliában, nem csak a helyi lakosok, hanem az oda érkező turisták körében is, és ha erősen kokainszennyezett példányokat fogyasztanak, az súlyos egészségügyi kockázatot is jelenthet.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. augusztus 27. 12:23
Amikor egy bazi nagy szobaályzó molekulát állí elő az ember nagy mennyiségben, akkor az bizony minden vele éritkezésbe lépőt me fog változtatni. Ilyen a drog is és a nemi hormonok is. Ha a pisztráng a metre megy, akkor hamar ki fog pusztulni, mivel a ragadozóik is megjelennek ott, ahol a pisztrángok "betépnek". Abból pedig nem lesz utód. A cápák pedig beköltöznek oda, ahol eddig semmi dolguk nem volt...
KK75
2024. augusztus 27. 06:40
A drogfogyasztó, gyenge szar köcsög emberek rögtön máshol keresik a hibát, nem magukban. Ezek a tetvek minden formában élősködnek a társadalmon, de folyamatosan nyomják hozzá az álszent rizsát.
Akitlosz
2024. augusztus 27. 01:41
Akkor talán nem kellene a szennyvíztisztító telepeknek is szennyet kibocsátaniuk. Minek vannak, ha nem tisztítják meg a vizet?
pandalala
2024. augusztus 27. 00:58 Szerkesztve
" Hajdú Péter porig alázta Havas Henriket, mindenki a "tanár úron" röhög Metropol " :-DDDD Amúgy, nemigazán kedvelem e "szintén" Pétert .... de legalább ő is a Pityinger útjára téved .. :-)) Van egy szint, ami alá ők sem mennek. Pénzügyi kérdések ide vagy oda!! ;-)) Mondjuik, valszeg, már kurvára elfogyott a pénz a ""baloldalon"" .. :-DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!