Hírünk a nagyvilágban: letartóztattak egy magyart, aki amerikai katonai rádiókat csempészett volna Oroszországba

2024. augusztus 27. 18:10

A 46 éves férfit San Franciscóban tartoztatták le.

2024. augusztus 27. 18:10

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: Boris Roessler / DPA / AFP

A 46 éves Horváth Bencét a kaliforniai San Franciscóban tartóztatták le kedden a nyilvánosságra hozott vádak alapján, amelyek szerint másokkal összeesküdött, hogy engedély nélkül, illegálisan exportáljon amerikai eredetű rádiótávközlési technológiát orosz kormányzati végfelhasználóknak – számol be a Washington D.C. államügyészi hivatalának közleménye.

Ezt is ajánljuk a témában

Horváthot 2024. augusztus 23-án, a kaliforniai San Francisco nemzetközi repülőterére való megérkezésekor tartóztatták le.

A feljelentés szerint egyrendbeli, a 2018. évi exportellenőrzési reformtörvény („ECRA”) megsértésére irányuló összeesküvés vádjával vádolják. 

A panasz szerint Horváth és mások egy multinacionális beszerzési hálózatot irányítottak, amely közvetlenül az orosz kormány különböző szerveivel kötött szerződéseket,

és olyan nagyszabású projekteken dolgozott, mint például az orosz-ukrán határ mentén fekvő oroszországi Kurszkban működő rádiókommunikációs rendszerek kiépítése. 

Horváth maga gondoskodott arról, hogy amerikai eredetű rádiótávközlési technológiát vásároljon, és azt Spanyolországban, Szerbiában, Magyarországon, Lettországban és máshol található leányvállalatok hálózatán keresztül csempéssze az orosz kormányzati végfelhasználóknak.

A panasz szerint legalább 2023 januárjától kezdődően Horváth és a hálózatához tartozó személyek tárgyalásokat kezdeményeztek egy kis amerikai rádióforgalmazó céggel arról, hogy amerikai gyártású, katonai minőségű rádiókat és kapcsolódó tartozékokat szerezzenek be és exportáljanak Oroszországba.

A következő hónapokban Horváth folytatta erőfeszítéseit az említett termékek beszerzése érdekében, amelyeket egy lettországi szállítmányozón keresztül szándékozott Oroszországba szállítani.

Az összeesküvés részeként Horváth 200 darab katonai minőségű rádiót vásárolt, és azokat Oroszországba kívánta exportálni. 

Nem járt sikerrel, mivel az amerikai vám- és határvédelem visszatartotta a szállítmányt, megakadályozva, hogy a rádiók tiltott orosz végfelhasználók kezébe kerüljenek.

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kétes
2024. augusztus 28. 17:07
200 db Motorola rádió? 100 ezer USD értékben? Arról már nem is beszélek, hogy ugyan nem rosszak a Motorola rádiók, de nem egy űrrakéta, de még csak nem is egy Stinger, ami minden második afgán harcos vállán ott lógott. De még csak nem is egy Intel chip amit a ruszkik a vadászgépeikbe szerelnek be. Na ne vicceljünk már! Ez egy fedősztori. A csávó annyi nyomot hagyott maga után (ha igazak a hírek), amit Colombo a vak szemével is látott volna. Az pedig, hogy a magyar oknyomozó (haha) újságíírás ügyelhetes KÉMlelőidő hiénái egyből ott kaffognak a témán, az már magától értetődő.
rocktoberi-2
2024. augusztus 28. 01:47
Az üzlet az üzlet. Ez a Horváth is úgy érezhette, hogy semmi köze a háborúhoz.
cutcopy
2024. augusztus 27. 22:47
Nyilván az oroszokkal csak az USA üzletelhet..
elfújta az ellenszél
2024. augusztus 27. 21:26
Az iraki invázió idején megvádolták az oroszokat, hogy a szankciók ellenére katonai felszerelést exportálnak Irakba. A bizonyíték amit bemutatott a katonai szóvivő egy interneten 50 dollár körüli áron megvásárolható éjjellátó távcső volt. Újabb keletű példa: a kínai "kémműholddal" voltak tele a hírek, amit aztán le is durrantottak az égből. A roncsok részletes vizsgálata alapján a Pentagon közleménye szerint nem voltak rajta kémkedésre alkalmas berendezések. Szóval ez is pont olyan volt, mint Szaddám atombombája. Hisztériakeltés helyettesíti manapság a politikát, sokan vannak akik fogékonyak rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!