Fogy a levegő Zelenszkij körül?

2024. augusztus 31. 17:57

A Financial Times szerint folyamatosan nő az elégedetlenség a lövészárkokban.

2024. augusztus 31. 17:57

Nyitókép: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Az ukrán katonák Zelenszkijt okolja a harctéri kudarcokért – írta a Financial Times. A lap azt írta, az ukrán elnököt komoly kritikákkal kezdték illetni az ukrán katonák, parlamenti képviselők, valamint katonai szakértők is, amiért az orosz hadseregnek sikerült gyorsan előrenyomulnia a Donbaszban. 

A Financial Times megjegyezte, hogy hiába ünnepelte sok ukrán a hadseregük augusztus 6-i kurszki offenzíváját, remélve, hogy a támadás arra kényszeríti Moszkvát, hogy erőforrásokat irányítson át az új frontra és a háború lendületét Ukrajna javára fordítsa, az ukrán hadsereg kurszki támadása érdekében a donbaszi frontról kellett átcsoportosítani csapatokat, ez azonban nehéz helyzetbe hozta a továbbra is ott harcoló alakulatokat. 

A héten az orosz erők áttörték a frontvonalat, 

és a Donbassz nyugati részén lévő, stratégiailag fontos Pokrovszkot 8 kilométerre közelítették, a város a régió egyik kulcsfontosságú vasúti és közúti csomópontja, valamint fontos acélipari és szénbányászati központ.

Ezt is ajánljuk a témában

Olekszandr Kovalenko, a kijevi székhelyű Information Resistance nevű csoport katonai elemzője a „védelem teljes kudarcának” nevezte a Pokrovszk keleti szélén kialakult helyzetet. „Ez nem az egyszerű katonák hibája” – írta a Telegramon.

„A probléma azokkal van, akik döntéseket hozzák”

– tette hozzá, Ukrajna vezetésére utalva.

Más katonai szakértők „teljes káoszként” jellemezték a frontvonalon kialakult helyzetet, és kijelentették, hogy az orosz erők gyorsabban nyomulnak előre a térségben, a kurszki támadás óta, mint az azt megelőző hónapokban.

Több, a térségben tartózkodó katona is aggodalmát fejezte ki a Pokrovszk körüli helyzettel kapcsolatban.

Őszintén szólva, még soha nem láttam ilyet. Minden olyan gyorsan szétesik. Pokrovszk sokkal gyorsabban fog elesni, mint Bakhmut” 

– mondta a 93. gépesített dandár egyik katonája. 

Olekszandr Szirszkij tábornok, Ukrajna legfőbb katonai parancsnoka csütörtöki nyilatkozatában közölte, hogy ellátogatott Pokrovszk térségébe, és azon dolgozik, hogy megerősítse csapatok védelmét a front legnehezebb területein, hogy a katonákat megfelelő mennyiségű lőszerrel és egyéb anyagi és technikai eszközökkel lássák el.

Zelenszkij keddi kijevi sajtótájékoztatóján „rendkívül nehéznek” nevezte a Pokrovszk melletti frontvonalon kialakult helyzetet, de azt állította, hogy az orosz előrenyomulás a térségben lelassult Ukrajna kurszki offenzíváját követően.

„Valójában az orosz erők augusztus 6. óta gyorsabban nyomultak előre Donyeckben, mint az előző hónapokban” – állítja Roman Pohorilyi, a Deep State katonai elemzője.  

„Teljes a káosz”

– mondta, rámutatva a kulcsfontosságú városok, például Novohrodivka elestére és a Pokrovszkot fenyegető veszélyre. Az elmúlt három hétben az orosz erők minimális ellenállással gyorsan elfoglaltak több mint kéttucatnyi várost és falut – tette hozzá. 

Azokat a katonákat, akiket idén nyáron mozgósítottak az új sorozási törvény alapján kevés kiképzéssel és tapasztalattal küldik harcba. „Megdermednek (...) nem tudják, mit kell tenniük a valódi harcban” – mondta egy hadnagy, akinek csapatai a frontvonalon harcolnak Pokrovszk közelében. „Sokan az első robbanás hangjára megfordulnak és elfutnak”.

A Pokrovszk melletti tüzérségi egységek katonái pedig a lőszerek hiányára és az orosz erőkkel szembeni súlyos tűzerőbeli egyenlőtlenségre hívták fel a figyelmet: 

„A lőszerünk kifogyóban van. Egyszerűen nincs elég”

– mondta egy tüzérségi parancsnok, megjegyezve, hogy sok erőforrást átirányítottak északra, Kurszkba. Körülbelül az elmúlt hónapban az ő egységénél minden hat-nyolc, az oroszok által kilőtt lövedékre jutott egy ukrán lövedék.

Az orosz erők mindeközben jelentős taktikai előnyt tartanak fenn, amelyet a kiváló légi-, drón-, valamint a tüzérségi képességek erősítenek – közölte a CDS agytröszt.

Sztanyiszlav Aszejev ukrán újságíró és katona, aki jelenleg a keleti fronton tartózkodik, arra figyelmeztetett, hogy az egész déli hadseregcsoport megsemmisülhet a térségben, nem csak Pokrovszk – jelentette ki. „Mit lehet tenni Pokrovszkért?” – tette fel a költői kérdést. „Sajnos az egyetlen lehetőség a lehető legtöbb ember evakuálása. Szerintem a város hamarosan megszűnik létezni – modta.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2024. szeptember 01. 08:07
„Sokan az első robbanás hangjára megfordulnak és elfutnak” Nem sokat tudnak futni, mert az azov nácik lelövik a visszavonulókat....
Palmoilfree
2024. augusztus 31. 22:22
Fel sem fogják, hogy az oroszokat mennyi ország nyomja fegyverekkel.
bozso-az-ordog-es-annak-ugyvedje-69
2024. augusztus 31. 22:16
Lári-fári! A Financial Times brit lapként már 2022 májusában megírta, hogy az oroszoknál fogytán a lőszer, bármikor kifogyhat. De az oroszok azóta is szorgalmasan lőnek. Úgyhogy elmondhatjuk, nem jött be az állítás. Akkor miért kellene hinni az újabb brit állításnak?
fogas paduc
2024. augusztus 31. 22:05
Ezt már az elején előre lehetett látni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!