Zelenszkijék új irányban támadhatják meg Oroszországot – több jel is erre utal

2024. augusztus 29. 20:51

Habár az első napokban sokan az orosz–ukrán konfliktus fordulópontjaként értékelték az ukránok kurszki támadását, most más forgatókönyv látszik kibontakozni.

2024. augusztus 29. 20:51
Daily life in Russia's Kursk Oblast amid ongoing war
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitóképen: Orosz katonák sírjai a Kurszki területen  AFP / Vladimir Aleksandrov / ANADOLU 

A gyors ukrán sikerek után úgy tűnik, az orosz hadseregnek sikerült stabilizálnia a frontvonalat a Kurszki területen, és igyekszik visszaszorítani az idegen erőket a határ másik oldalára. Ez fontos kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mit nyert Kijev az offenzívával, ha egyáltalán nyert valamit.

Az ukránok elsősorban a manőverező harcmodoruknak és az orosz főparancsnokság hibáinak köszönhetik sikereiket. Gyakorlatilag azt a taktikát folytatják, amelyet a 2022. szeptemberi nagy ellentámadásnál láthattunk. A támadás során nem az orosz védelmi vonalak áttörése volt a cél, hanem a megkerülésük, valamint az ellenség hátába kerülés, az utánpótlási vonalak elvágása. Ennek a beszivárgó taktikának a következtében azt is nehéz megmondani, pontosan hol húzódik a frontvonal Oroszországban.

Ukrán politikusok arról beszéltek, hogy a kurszki támadás célja egy pufferzóna létrehozása volt a két ország határán”

Persze ennek a taktikának is megvannak a hátrányai: a csapatok hiába tudnak mélyen behatolni az ellenség vonalai mögé, utánpótlás hiányában nem képesek hosszabb ideig megtartani az elfoglalt területeket, valamint a kiépített védelmi vonalakat sem tudják feltörni. Ráadásul légi támogatás nélkül rendkívül sebezhetők az ellenség légicsapásaival és dróntámadásaival szemben. Az ukrán logisztika sem tudott lépést tartani az előrenyomulás mértékével. A kurszki offenzíva megtorpanását követően az oroszok várhatóan néhány héten belül felszámolják az ukrán hídfőállást a térségben.

Homályos célok

A kurszki támadás egy célt biztosan elért. Rövid távon lökést adott az ukrán kommunikációnak mind belföldön, mind külföldön. Kijev egyrészt be tudta bizonyítani nyugati partnereinek, hogy továbbra is képes meglepetést okozni Oroszországnak, s ezzel valószínűleg jó időre biztosította a katonai támogatást. Másrészt rövid időre sikerült el­terelnie a közvélemény figyelmét a front azon szakaszairól, ahol koránt sincs olyan jó helyzetben az ukrán hadsereg. Harmadrészt pedig az orosz hadvezetésnek is súlyos presztízsveszteséget okozott.

Politikai és katonai céljait viszont aligha volt képes elérni az offenzívával. Ukrán és nyugati politikusok, elemzők egyaránt arról beszéltek a támadás kezdete után, hogy ezzel a lépéssel az ország kedvezőbb helyzetbe kerülhet tűzszüneti tárgyalás esetén. Ez azonban aligha van így. Ahogy a korábbi kisebb ukrán támadások, úgy a kurszki offenzíva is nemhogy megosztaná, hanem még inkább egységbe kovácsolja az orosz társadalmat a háború kérdésében, a közvélemény egyre hangosabban követeli Ukrajna megbüntetését. Várhatóan ennek hatására Vlagyimir Putyin elnöknek nemigen lesz más választása, mint hogy kemény választ ad az orosz anyaföld elleni támadásra.

Egy Azov-osztagos katona temetése az ukrajnai Vinnicjában. Fotó: AFP / Roman Pilipey  

Ukrán politikusok, köztük Volodimir Zelenszkij elnök is arról beszéltek, hogy a kurszki támadás célja egy pufferzóna létrehozása a két ország határán, amely megakadályozza, hogy Moszkva további támadásokat indítson ukrán területek ellen. Valószínű, hogy a kurszki betörésre hivatkozva később az orosz fél is azon fog dolgozni, hogy létrehozzon egy pufferzónát a határ ukrán oldalán.

Az ukránoknak nem sikerült megosztaniuk az orosz hadsereget sem, hiszen Moszkvának nem kellett csapatokat elvonnia a donbaszi, a zaporizzsjai és a herszoni frontról, hogy stabilizálni tudja a kurszki helyzetet, főleg a szomszédos régiókból vezényelt át erőket a Kurszki területre, a csecsen Ahmat-, illetve az eddig Belaruszban állomásozó Wagner-osztagokkal kiegészítve – habár ez utóbbi tény presztízsveszteséget jelent a hadvezetésnek. Az ukránok viszont a legjobban kiképzett és felszerelt tartalékaikat vetették be a támadásban, ezekre az egységekre pedig nagy szükség lenne a front más szakaszain.

A betörés nem elismert céljai között lehetett az ország harmadik legnagyobb atomerőművének, illetve a Szudzsa kisváros melletti gázmérő állomásnak az elfoglalása. Az ukránok állítása szerint az utóbbit sikerült elfoglalniuk, azonban ezt független források eddig nem erősítették meg. A gázvezeték körüli harcok hírére az európai gázárak idei rekordszintre emelkedtek. Ebből a szempontból szintén sikeresnek lehet ítélni a műveletet, hiszen tovább nőtt Kijev zsarolási potenciálja azokkal a közép-európai országokkal szemben, amelyek továbbra is Ukrajna területén keresztül kapnak földgázt Oroszországból.

Az orosz válaszcsapás csak késett, de nem múlott”

A most orosz kézen lévő zaporizzsjai atomerőmű és a mellette fekvő hőerőmű Ukrajna legnagyobb teljesítményű energiatermelő létesítménye volt, és nagyon hiányzik az ország energiarendszeréből. Logikus lépés lett volna, ha az ukránok a Kurszki területen lévő atomerőmű elfoglalását követően mintegy cserét ajánlanak fel az oroszoknak. Azonban már az offenzíva kezdetekor egyértelművé vált, hogy nem fogják tudni elfoglalni, mert ahhoz legalább kétszer-háromszor nagyobb erőre lett volna szükségük.

A front többi része

Ha a támadásra fordított erőforrásokat és az elérhető konkrét sikereket vesszük figyelembe, akkor már nem annyira derűsek Kijev kilátásai. Főleg, ha körülnézünk a front többi szakaszán, ahol a kurszki támadás ellenére nem csökkent az – egyébként meglehetősen lassú – orosz előrenyomulás üteme.

Az oroszok fő támadási iránya Pokrovszk város, amelyet már 12 kilométerre megközelítettek. A település nemcsak fontos logisztikai központ, hanem a még ukrán kézen lévő szénbányászat központja is: az itteni kokszüzem elvesztése a maradék ukrajnai acélipart is ellehetetlenítené. Továbbá Pokrovszk elfoglalása megnyitná az utat a Dnyipropetrovszki területen lévő iparvárosok felé.

A donecki front másik kritikus pontja Toreck város, amely a Szlovjanszktól húzódó településlánc déli végpontját képezi. Toreck elfoglalásával megnyílna az út az itt futó utolsó ukrán védelmi vonal felé. Ezekről a területekről fog a legjobban hiányozni az a 10-20 ezer jól kiképzett ukrán katona, aki a Kurszki területen harcol.

Pokrovszk és Toreck elvesztése sokkal fájóbb következményekkel járna Ukrajna számára, mint amennyi hasznot a kurszki hídfőállás megtartása jelentene.

Merre tovább, Kijev?

Nem zárható ki, hogy a közeljövőben az ukrán hadsereg egy még nem ismert irányba is támadást indít. Erre utalnak azok az akciók is, amelyeket többek között a Krasznodari határterület ellen hajtottak végre. Vélhetően Kijev ezekkel a támadásokkal igyekszik megosztani az orosz erőforrásokat, valamint megtalálni a gyenge pontokat.

Az is beszédes, hogy az ukránok HIMARS-rakétákkal és JDAM siklóbombákkal megsemmisítik a Szejm folyón átívelő hidakat, ezzel nehezítve az orosz csapatok mozgását, illetve utánpótlással való ellátását. Lehetséges, hogy ezen a területen a Szejmig igyekeznek majd visszaszorítani az oroszokat, viszont átkelési pontok hiányában valószínűleg a folyó vonalánál tovább nem jutnának az ukrán egységek.

Megérkezett az orosz válaszcsapás
Feszült várakozás előzte meg az augusztus 24-ei ukrán függetlenségi napot: több ország nagykövetsége is arra figyelmeztetett, hogy az évfordulón válaszcsapásra lehet számítani, és emiatt azt javasolták állampolgáraiknak, hogy hagyják el Ukrajnát. Az előrejelzések nem váltak be, mivel 24-én nem történt incidens – feltehetően pr-okok miatt –, de a válaszcsapás csak késett, de nem múlott. Augusztus 26-ára, hétfőre virradóra az orosz erők repülőgépek tucatjaival és több mint száz drónnal több hullámban indították el az egyik legnagyobb légi­támadást Ukrajna ellen. Az ország szinte minden nagyobb városát érték csapások, de Kijeven kívül a légvédelem csaknem érzékelhetetlen volt. A támadások elsősorban az ipari és energetikai létesítményeket célozták. Az Ukrenenergo vészhelyzeti áramszüneteket rendelt el az ország egész területén. Időzítése és mérete alapján egyértelmű, hogy az akció válasz volt a kurszki offenzívára, az azonban továbbra is kérdéses, hogy vajon szintet lépnek-e az orosz rakétacsapások, és az infrastruktúra mellett a stratégiai vezetési pontokat is támadni fogják-e.

 

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. augusztus 30. 13:01
magyarok2026 És ha mozgósít és meg se áll Rivneig ? Lvivig ? Hozzuk olyan helyzetbe, hogy ne tehessen mást.... Ha Sztálin tudott 1 M katonát küldeni, Puty is tud 500 E-t ...
survivor
2024. augusztus 30. 12:52
Atomot nekik ! Csak egy kis bányára, erőműre, gyárra.... Nem kell sok halott. Nem városokra !!!
Jospehe998
2024. augusztus 30. 08:47
Hé Magyarok2026! Ha ennyire lelkeden viseled az ukránok sorsát, miért nem csatlakozol hozzájuk? Úgy hallottam hogy külföldiek is mehetnek harcolni a szeretett országodért. Csak szólok ugyanis az helyett hogy itt nyomod az ukrán propagandát esetleg hasznos is lehetnél…
B_kanya
2024. augusztus 30. 07:59
lauderstenonis-2B_kanya 2024. augusztus 30. 00:58 "Miért nem egyből 400 ezret hazudsz?" Mert azt tudnád cáfolni. Ezt nem. Csak hazudozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!