Egész Európával szembemegy Zelenszkij legújabb terve

2024. augusztus 21. 11:08

Általános elutasítást kapott az ukrán elnök.

2024. augusztus 21. 11:08

Fotó: Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu via AFP

Mint arról beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij több uniós tagállamhoz is azzal a kéréssel fordult, hogy toloncolják vissza Ukrajnába a katonaköteles korú férfiakat, hogy ezzel erősödhessen Ukrajna, és könnyebb legyen Oroszországot visszaszorítani.

A kérést azonban egyöntetűen elutasították az uniós tagállamok, hiszen a Nyugat-Európában, illetve Közép-Európában foglalkoztatott ukránok sok esetben az alapját képzik a munkaerőpiacnak. Egy cseh szakértő egyenesen azt állította, ha kiesnének a rendszerből az ukránok, a cseh építőipar egész egyszerűen leállna.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ENSZ menekültügyi intézménye szerint jelenleg több mint 6 millió ukrán menekült tartózkodik külföldön, és valószínűsíthető, hogy 2024-ben további 400 ezer fogja elhagyni az országot, „köszönhetően” a folyamatos áramkimaradásoknak, amelyeket az orosz támadások okoznak – írja a Bloomberg.

Lidiia Vasylevska könyvelőként dolgozott Kijevben. Prágába menekült az orosz erők benyomulásakor, más munkát talált, és egy kis lakásban telepedett le a cseh főváros egyik csendes kerületében. Úgy tűnt, rendeződik az élete, ám most egy gazdasági kötélhúzásban találja magát hazája és az őt megmentő ország között.

A nyomás pedig csak nőtt azóta, hogy Zelenszkij újévi beszédében azt mondta az ukránoknak, döntsenek arról, hogy áldozatok vagy nyertesek lesznek.

Itt az ideje, hogy az ország együtt legyen!”

– hangsúlyozta az ukrán elnök.

„Amikor ezt hallod, azt az érzést keltik benned, hogy nem egyszerűen elhagytad az országodat, de rossz ember is vagy” – mondta az 51 éves Vasylevska, aki projektmenedzserként dolgozik egy civil szervezetnél menekültek.

A régió országai több millió menekültet fogadtak be az elmúlt évek során, a kormányok több helyen különleges státuszt adtak nekik, a Cseh Köztársaságban hosszabb távú lakhatási vagy hitelkonstrukciók kialakításával, Lengyelországban szociális juttatásokat biztosító jogszabályokkal támogatták őket.

Ezek nagy stabilitást biztosítanak az ukránok számára, gazdaságunknak pedig szüksége van a munkásokra”

– mondta Maciej Duszczyk lengyel belügyminiszter-helyettes.

Zelenszkij most megpróbálta rávenni szövetségeseit, hogy támogassák a hadra fogható ukránok hazatoloncolását, de egyelőre nem sikerült dűlőre jutniuk a kérdésben.

A politikusok Lengyelországtól Magyarországig egyébként azt mondták, nem küldenek vissza menekülteket, amíg a háború dúl.

Mint ismert, a 18 és 60 év közötti ukránoknak a háború miatt tilos elhagyniuk Ukrajnát.

Érdekes, hogy egy 35 éves, Lengyelországban élő, névtelenséget kérő ukrán férfi, eközben úgy fogalmazott a lapnak, új hazájának is szüksége van a hozzá hasonló munkásokra, de azt is hozzátette, bűnösnek érzi magát, amiért Lengyelországban maradt, és nem hajlandó feladni az országban felépített életét.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsuzsa-963
2024. augusztus 21. 15:05
Toreskből erőszakkal viszik el a gyerekeket, mert a szülők nem akarnak sehova menni, hanem bevárják az oroszokat. Ennyire kedvelik *elenszkij-féle zs. rezsimet.
fater0921
2024. augusztus 21. 13:24
Egy: nem elnök......vagy újra választották??????Arról biztos, hogy írtak volna. Most ugyanolyan senki, mint a többi geci ukrán, még szép, hogy elhajtják a halál faszára, Szemét korcs!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
B_kanya
2024. augusztus 21. 12:53
"Kekec54n-a-18 2024. augusztus 21. 12:40 Arról írj, mennyi jogosan járó pénzt tart vissza az EU?" Hja, böngészik a srácok az AKK.hu publikus információit, aztán EUs közpénzből (tehát a TE, az én és Jürgen adójából) megírják, hogy "titokban".
B_kanya
2024. augusztus 21. 12:51
"Az ENSZ menekültügyi intézménye szerint jelenleg több mint 6 millió ukrán menekült tartózkodik külföldön, és valószínűsíthető, hogy 2024-ben további 400 ezer fogja elhagyni az országot, „köszönhetően” a folyamatos áramkimaradásoknak, amelyeket az orosz támadások okoznak – írja a Bloomberg." vs "augusztus 21, 2024 Link másolása Több mint 15 ezren jöttek tegnap Ukrajnából Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6607 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 8738 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. " Magyarország területére 2024. augusztus 19-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7762 fő lépett be augusztus 20, 2024 A román-magyar határszakaszon belépők közül 7454 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett Akkor ezek két jó hét alatt meg is érkeznek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!