„Csak munkába járok és ennyi. Létezek, de nem élek” – panaszkodnak a Nagy-Britanniában élő ukránok

2024. augusztus 12. 08:45

Korlátozzák a családegyesítéseket a BBC szerint.

2024. augusztus 12. 08:45
null

Nyitókép: az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a záhonyi vasútállomáson (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Riportot közölt a BBC az ukrajnai menekültek nagy-britanniai helyzetéről. Megszólaltatnak olyan ukrán menekülteket, akik már a szigetországban élnek, de a szabályozás miatt nem tudják ott egyesíteni családjukat, kihozva az Ukrajnában maradt szeretteiket.

Egy asszony, Halyna Khovaiko 2021-ben ment ki dolgozni Nagy-Britanniába, miután bezárt otthoni munkahelye, egy gyár. Tizenkét éves fiát otthon hagyta nagyszüleinél – aztán kitört a háború. Azóta nagyon hiányzik neki a gyermeke: 

Csak munkába járok és ennyi. Létezek, de nem élek”

 – mondja. Időközben egyszer hazament, de aztán újra ki kellett jönnie pénzt keresni, és azóta próbálja a fiát is kihozni, de a brit szabályok szigorítása miatt ezt nem tudja megoldani. 

Állandó brit lakóhely nélküli ukránként nem tudja kihozni a gyerekét.

A Work Rights Center migránssegítő központ BBC-nek nyilatkozó vezetője szerint a mostani brit politika „szívtelen és szétszakította a családokat”. Elmondta, volt olyan család, akinek a kihozni kívánt tagja meghalt a háborúban, miközben a kihozatalát próbálták megoldani. A BBC-nek a megszólaltatott ukrán anya most azt mondja: 

azt tervezi, hogy elköltözik egy másik országba, ahova könnyebben ki tudná hozni a fiát.

Az új, baloldali brit kormány szerint a jelenlegi politikát áttekintés alatt vannak. Ukrajna orosz megtámadása óta egyébként 180 ezer ukrán ment menekültként Nagy-Britanniába.

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gebsi1
2024. augusztus 13. 14:57
Megint egy manipulatív, félrevezető cikk. A családegyesítés nem vonatkozhat kizárólag a hoholokra, bár szerintem senkit nem zavarna ha deklarálnák hogy csak keresztény, fehér emberek család egyesítése lehetséges Angliában, de úgy általában Európában is. Nagyságrendekkel kevesebb lenne a bűnözés és parazita életmódra berendezkedettek száma is töredékére csökkenne.
oldcitizen-2
2024. augusztus 12. 11:50
Akkor remélhetőleg egyre több ukrán döbben rá, hogy milyen is az a nyugat, amihez csatlakozni akarnak. Köszönjék meg mindennap a briteknek külön, hogy bedobták őket a háborúba az oroszokkal.
survivor
2024. augusztus 12. 11:12
Hát ha nem vagy néger mohamedán férfi migráns, csak keresztény fehér menekült nő...nincs esélyed.
konfucius
2024. augusztus 12. 11:05
Tessék szépen beszínezkedni, csadorba öltözni, és allahu akbar-t hajtogatni. Tuti siker.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!