Brüsszel próbált meg keresztbe tenni a magyaroknak – írja a Die Welt

2024. augusztus 26. 07:06

A neves német lap Szijjártó nyilatkozatát idézi a nagy botrányt kavart olajügyben.

2024. augusztus 26. 07:06
null

Nyitókép: JOHN MACDOUGALL / AFP

Az Európai Bizottság állhat az orosz olajszállítások leállítása mögött – idézi a Die Welt Szijjártó Pétert.

„A tény, hogy az Európai Bizottság deklarálta, hogy nem hajlandó segíteni Magyarország  Szlovákia biztonságos energiaellátásának tekintetében, azt támasztja alá, hogy Brüsszelből küldték az utasítást Kijevnek, hogy Magyarország és Szlovákia energiaellátásában okozzanak kihívásokat és problémákat” – idézi a lap a magyar külgazdasági és külügyminiszter szombaton, Tihanyban tett nyilatkozatát annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság nem kíván közvetíteni a felek között.

Mint a lap felidézi: júniusban Ukrajna felvette a Lukoil orosz energiaipari óriást a szankciós listára. Ennek eredményeként a Druzba csővezetéket blokkolták, Magyarország és Szlovákia pedig nagyrészt el van vágva legfontosabb olajszállítójától.

„Bár az Európai Unió végzetesen meggyengült az elmúlt évek önsorsrontó brüsszeli politikája miatt, de azért annyira gyenge mégsem lehet, hogy két tagállam alapvető biztonsági érdekét ne tudja megvédeni egy tagjelölt ország szórakozásával szemben” – nyilatkozta az ügyben Szijjártó.

A tárcavezető továbbá kifejtette, hogy a kormány az elmúlt hetekben sokat dolgozott azon, hogy mindenfajta átmeneti megoldásokkal rövid- és középtávon is garantálni tudja hazánk kőolajellátásának biztonságát.

Most már nagyon közel vagyunk egy olyan megoldáshoz, amely hosszú távon is garanciát jelent arra, hogy a korábbi éveknek megfelelően menjen a kőolaj-együttműködés Oroszország és Magyarország, illetve Oroszország és Szlovákia között 

– tudatta.

Szijjártó Péter Tranziton elhangzott beszédéről részletesebben ide kattintva olvashat.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 243 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. augusztus 26. 16:56
Az orbán-rezsim teljes csődje.
gekk
2024. augusztus 26. 16:17
Idézi szoponcok. Nem írja.
nemecsekerno_007
2024. augusztus 26. 13:55
Anomandernemecsekerno_007 2024. augusztus 26. 13:23 ,,Nem csodálkozom, az ország kétharmada…,, Magyarázzad, fasszopó.
Janika50
2024. augusztus 26. 12:38
Az Eu-s pénzek igazábol azért nem jönnek, mert a küldőknek rossz üzlet. FIDESz Kormány valóban arra költi, amire küldik, bele értve fél máter magas kilátókat is. Nekik az a jó amikor a pártállam tagjai és utódaik vannak hatalmon. Olyankor küldenek papiron X összaget. Megérkezik X-20%. Ha ez hitelkén jön, akkor természetessen az X összeget kell visszafizetni. 2, 5 vagy több alkalommal. Nyilván van még olyan "tartozásunk" amit évtizedekkel ezelőtt vettünk fel, számtalanszor vissza fizettük, de még kell. Az idők végezetéig. Ezt alánlotta Mr. Szorosz az Eunak is a covid idelyén. Nos a másfélezer éves múltra visszatekintő magyar gyűlölet mellett ez a döntő ok a nekünk járó pénzek vissza tartása miatt. Hisz közismert:"merjünk kicsik lenni". Mármint mi, bolsiék nem. Ők nemzetközi összehasonlitáasban is tehetősnek számitanak. Legyenek vele boldogok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!