Borrell hűségesen támogatja Zelenszkijt: az uniós főképviselő egy egész hadseregnyi ukrán katonát akar kiképezni

2024. augusztus 30. 13:12

Azt is közölte, hogy a kiképzés jelenleg Lengyelországban és Németországban zajlik.

2024. augusztus 30. 13:12
European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell speaks during a joint press conference with Guatemalan President-elect in Guatemala City on January 13, 2024. Bernardo Arevalo is due to be sworn in on January 14 as Guatemala's president after warding off months of judicial machinations to block him from office after his vow to clamp down on deep-rooted corruption.

Nyitókép: Johan ORDONEZ / AFP

Az európai uniós tagállamok védelmi miniszterei megvitatják, hogyan lehetne megerősíteni az ukrán katonák uniós kiképzési misszióját, a cél további 60 ezer katona kiképzése – jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő pénteken Brüsszelben.

A védelmi miniszterek informális tanácskozására érkezve Borrell elmondta az újságíróknak, hogy kollegáival egy kijevi kiképzőközpont megnyitásáról is tárgyalnak,

miközben a kiképzés jelenleg Lengyelországban és Németországban folyik. „Beszélni fogunk egy kijevi sejt nyitásának lehetőségéről, hogy fokozzuk a koordinációt az ukrán fegyveres erőkkel” – jelentette ki.

Azt is elmondta, hogy tárgyalnak az ukrajnai fegyverszállítások késlekedéséről, az uniós tagállamok miniszterei „megvizsgálják, hol tartanak kötelezettségvállalásaik teljesítése terén”. Hangsúlyozta: az ukránok csak támogatással tudják sikeresen felvenni a harcot az orosz erőkkel, a kurszki hadművelet, „ez a merész, sikeres stratégiai akció, is jól példázza ezt.

Mint mondta, Ukrajna az adományozott F-16-os vadászgépeket arra használja, hogy megállítsa Oroszország támadásait az ukrán városok ellen, mivel Moszkva célba vette az ukrán villamosenergia-rendszereket, hogy a télre sötétbe és hidegbe taszítsa az országot.

Emlékeztetett, arra hogy az EU szeretné, ha minden tagállam, amely fegyvert küldött Ukrajnának, feloldaná azok használatának korlátozását,

de hangsúlyozta, hogy erről a tagországok maguk rendelkeznek. Ezzel összefüggésben kijelentette: „nevetséges azt állítani, hogy a fegyverek orosz területen belüli használatának engedélyezése Moszkva elleni háborút jelent”. „Ukrajnát orosz területről támadják, és a nemzetközi jog szerint reagálhat a támadásokra, azokon a területeken, ahonnan csapást mérnek rá” – mutatott rá.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonlerch
2024. augusztus 30. 22:17
Te menj a frontra, érted nem volna kár, te demens kórokozó!
karelgott
2024. augusztus 30. 18:23
Mr Borreliosis
nyúlgerinc
2024. augusztus 30. 16:38
Ez a Borel nevű képződmény ugyancsak Lombroso figura....
templar62
2024. augusztus 30. 15:24
Orwelli logika : nagytestvér megvéd : ezzel biztosítják saját hatalmukat .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!