Az Európai Bizottság elutasította Magyarország sürgős kérését – az indoklás minden eddiginél megrázóbb

2024. augusztus 27. 05:36

Brüsszelben úgy látják, a bizonyítékok ellenére sem igényel azonnali lépéseket, hogy Ukrajna döntése veszélyezteti Magyarország és Szlovákia energiabiztonságát.

2024. augusztus 27. 05:36
null

Nyitókép: AFP/Frederick Florin

Az Európai Bizottság elutasította Magyarország és Szlovákia kérését, hogy közvetítsen konzultációs eljárást Ukrajnával a Kijev által az orosz Lukoilra kirótt szankciókkal kapcsolatban – írja a Reuters.

A portál idézi az EB szóvivőjét, aki azt mondta:

a bizottsági szolgálatok előzetesen arra a következtetésre jutottak, hogy nem tűnnek indokoltnak a sürgős egyeztetések.

Hozzátette, Brüsszel nem látja jelét annak, hogy az ukrán szankciók veszélyeztették volna az európai energiaellátás biztonságát.

Budapest és Pozsony korábban panaszt emelt Brüsszelnél amiatt, hogy Kijev a szankciós listájára tette a Lukoilt, mondván, hogy ez megakadályozza őket abban, hogy orosz olajat vásároljanak finomítóik számára, és ez fenyegetést jelent az ellátás biztonságára. Magyarország a múlt héten további információkat osztott meg a témában a Bizottsággal, amely közölte, hogy elemezni fogja azokat – ám már az elemzés előtt eldöntötte, hogy az energiabiztonságot veszélyeztető kijevi döntés nem igényel azonnali lépéseket.

Ez persze nem meglepő, ha felidézzük, hogy a korábban név nélkül nyilatkozó uniós diplomaták szerint az Európai Bizottság nem akar segíteni Magyarországnak és Szlovákiának, mert ez „az ő bajuk”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 339 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
melody990
2024. augusztus 30. 15:33
Ez a náci ribanc miért nincs lesittelve ????
Mich99
2024. augusztus 27. 13:33
Miért izgatná Brüsszelt a náci támadás, hiszen ők rendelték meg...!
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 27. 13:33
»somatic335 - Legyetek bátorakFegyenc8 2024. augusztus 27. 09:19 Jó de Merkel hazudik, ez köztudott ugye?« Az ugye attól függ ki mondja, miért, és miről van szó »Az EUs pénzeket meg ellehet lopni, túlárazott egszemélyes közbeszerzésekkel simán és ezt látjuk is.« A Stadler FLIRT-höz mindenképpen csak így lehetett hozzájutni. Lölő megvette a Stadlertől, 3 cégén átjátszotta, majd eladta a vejkónak, az meg az államnak. Ezt az üzleti modellt megnézte az EU, rábólintott a tranzakcióra, és mááár utalta is hozzá a támogatás utólag folyósított hányadát. Ebből 2013-16 között 63db-ot vásárolt az államvasutak. Na ezért olyan lepukkant a MÁV! Szerinted. Szerintem meg kurvára fogalmad sincs miről beszélsz. 🤣🤣🤣🤣
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 27. 13:13
»somatic335 - Legyetek bátorakbondavary 2024. augusztus 27. 09:47 De te miért érzed szükségét hogy foggal körömmel védd a kormányt, úgy hogy itthon élsz és látod milyen állapotban vannak a közszolgáltatások? Ja, tényleg amúgy itthon élsz? Jártál nem magánkórházban mostanában? Utaztál vonaton mostanában?« Én igen, Szombathelyen kórházban. Utaztam a Hegyeshalom-Budapest és a Budapest-Miskolc fővonalakon. A Füzesabony-Eger szárnyvonalon. Teljesen rendben volt minden. A gyerekeim laptopot kaptak az államtól, tanuláshoz tökéletes. A legnagyobbik magántanár nélkül simán középiskolai felkészítéssel a nyáron középfokú C nyelvvizsgát tett. Nem igazán látom az általános, minden szinten, minden ponton rohadást. Amiről épp beszélsz az már volt, vagy most lesz majd?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!