Az erdélyi magyar képviselőkkel példálózik az Euronews

2024. augusztus 16. 21:33

Brüsszel aztán tényleg nem a nemzeti kisebbségek paradicsoma, írja a lap, amely az Európai Parlament kapcsán mutat rá ordító igazságtalanságokra.

2024. augusztus 16. 21:33
Bilbao Daily Life

Nyitókép: Joaquin Gomez Sastre / AFP

Az újonnan megválasztott Európai Parlamentben továbbra is hiányzik a sokszínűség, szörnyülködik az Euronews. A 720 képviselő közül mindössze 37 rendelkezik eltérő etnikai háttérrel, ami hasonló arányt mutat, mint a 2019-es választások eredménye. 

Mint írják: „Megvizsgáltuk azokat a törvényhozókat, akik az EU-n kívüli országban születtek – vagy akiknek egyik szülője az volt -, vagy akik kisebbséget képviselnek, mint például a romániai magyarok.”

Ez különösen aggasztó – a cikk szerzője szerint – annak fényében, hogy az Európai Unió lakosságának legalább 10%-át teszik ki a különböző faji és etnikai kisebbségek.

A 2024-es júniusi EU választások során Franciaország választotta meg a legtöbb etnikailag sokszínű képviselőt, szám szerint tízet a 81-ből, míg Svédország öt képviselőt delegált, akik kisebbségi háttérrel rendelkeznek. 

„A pártok felelőssége, hogy jobban képviseljék a társadalom sokszínűségét a politikai döntéshozatalban” – jelentette ki Arash Saeidi, aki Iránban született és most francia képviselőként dolgozik.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Európai Parlament már 2021-ben célul tűzte ki, hogy 2024-re növelje az etnikai sokszínűséget a parlamenti dolgozók körében. Ezen célok elérésére két éves tervet hagytak jóvá, amely az esélyegyenlőséget és a sokszínűséget helyezi előtérbe. Azonban az Európai Bizottság személyzeti összetételében is hasonló problémák jelentkeznek: bár több mint 33,000 dolgozója van, még mindig nem közöl adatokat az etnikai sokszínűségről.

„A nem megfelelő képviselet a parlamentben aggasztó következményekkel járhat az európai demokrácia legitimációjára nézve” – figyelmeztetett Rima Hassan, aki francia-palesztin hátterű jogász és emberi jogi aktivista. A sokszínűség hiánya a politikai képviselet minden szintjén súlyosbítja a rendszerszintű rasszizmus hatásait, amelyekkel az érintettek már évek óta küzdenek.

Ezt is ajánljuk a témában

Bár néhány kezdeményezés már elindult a probléma orvoslására, még mindig hosszú út áll az Európai Parlament előtt, hogy valóban tükrözze az EU lakosságának sokszínűségét és egyenlőségét. Az új parlamenti ciklusban a nemek közötti egyenlőség is visszalépett, hiszen a női képviselők aránya 2,1%-kal csökkent a korábbihoz képest.

 

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. szeptember 04. 12:48
A Szájer doktor hiányát sem tudta még feldolgozni a brüsszeli melegközösség…😉
altercat1
2024. augusztus 17. 15:01
Apró különbség: A példának hozott erdélyi magyar képviselők saját jogon jutottak be az eu-ba, s nem román pártok színeiben.
rocktoberi-2
2024. augusztus 17. 12:19
„A nem megfelelő képviselet a parlamentben aggasztó következményekkel járhat az európai demokrácia legitimációjára nézve” – figyelmeztetett Rima Hassan, aki francia-palesztin hátterű jogász és emberi jogi aktivista.“ Engedd be a házadba az élősködőket és kitúrnak belőle! Mondj ezt mi már Trianon óta tudjuk.
eljolesz
2024. augusztus 17. 11:03
"továbbra is hiányzik a sokszínűség, szörnyülködik az Euronews. " "jelentette ki Arash Saeidi, aki Iránban született és most francia képviselőként dolgozik." "figyelmeztetett Rima Hassan, aki francia-palesztin hátterű jogász és emberi jogi aktivista." Ezek most numerus clausust akarnak az őslakosokkal (európaiak) szemben. És persze mind balos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!