„Az a baj, hogy továbbmennek” – úgy tűnik, Donáth Anna „meleg barátai” nem sokáig szöszöznek Németországban

2024. augusztus 06. 16:17

A balos Friedrich Ebert Alapítvány friss tanulmánya szerint nem beszélhetünk Németország esetében valós emigrációról.

2024. augusztus 06. 16:17
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

(Nyitókép: MTI/Mohai Balázs)

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tagállamok (köztük értelemszerűen Magyarország) Németországba költöző állampolgárainak

bő kétharmada hagyja el 5 éven belül Németországot, háromnegyede pedig 6 éven belül

– erre a megállapításra jutott a szocdem Friedrich Ebert Alapítvány egy friss tanulmányában, a 2022-ben távozókat vizsgálva.

Összességében 2015 és 2022 között közel 12,5 millió ember érkezett Németországba a világ minden tájáról, ugyanezen időszak alatt azonban 7,15 millió bevándorló távozott is – ami annyiban nem meglepő, hogy a távozók jelentős része eleve ideiglenes tartózkodást tervezett, különös tekintettel az egyetemistákra.

A tanulmány szerint a legtöbb elvándorló a 25 és 34 év közötti korosztályból költözik haza vagy egy harmadik országba;

a szerzők fel is hívják a figyelmet arra, hogy a migráció „gyakran” nem lineáris, egyirányú folyamat. Sőt, egy idézett kutatásban a megkérdezett románok és bolgárok bő egynegyede állította, hogy 4 és 15 közötti alkalommal migrált már ide-oda az életében. (Hogy a közel-keleti és afrikai bevándorlók esetében hasonlóan fluid-e a migráció fogalma, arról nem kapunk adatokat.)

Ami konkrétan az egyes országokat illeti, az Európai Unióból Németországba érkezők, illetve onnan távozók ranglistáján

2022-ben a magyarok foglalták el az ötödik helyet, Románia, Lengyelország, Bulgária és Olaszország után.

A beköltözők száma mindegyik állam polgárai esetében meghaladta a távozókét, a tanulmány ugyanakkor kiemeli, hogy a különbség Magyarország esetében „lényegesen kisebb”: a bőröndpakolós választási évben – amikor csak Donáth Annának két héten belül „öt meleg barátja” költözött külföldre – 29 243 Németországba érkező magyarral 24 780 távozó állt szemben, ami 18 százalékos különbözetet jelent.

Az akkor már „bezzeg” Romániából ugyanabban az évben 204 ezren költöztek Németországba, 168 ezer távozó mellett;

a lengyeleknél és a bolgároknál 24 százalékos, az olaszoknál pedig 30 százalékos volt a különbség a Németországba vándorlók és a hazatérők között, az előbbiek javára.

Az Európai Unión kívüli országokat illetően a szocdem alapítvány tanulmánya szemérmesen csak azokat rangsorolja, ahová érdemi elvándorlás is zajlik Németországból, a bevándorlás mellett – itt Törökország áll az élen, egy év alatt 26 ezer távozóval, 75 ezer érkező mellett; utána következik az Egyesült Államok, Szerbia, Észak-Macedónia és az Egyesült Királyság.

Hogy például a tunéziai polgárok esetében hányszoros lehet a különbség az érkezők és a távozók között, az a fantáziánkra van bízva.

A tanulmányról szóló cikkében a Die Welt mindenesetre a munkaerőhiányra utalva megemlíti: a foglalkoztatási ráta a német állampolgárok körében 70 százalék, a Németországban élő uniós polgároknál 63 százalék, míg a főbb menekültkibocsátó országokból érkezettek esetében 43, az ukrán állampolgárok esetében pedig mindössze 27 százalék.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. augusztus 08. 21:24
Na,a kamu Ravioli kisasszony….😂😂😂
2024. augusztus 07. 16:17 Szerkesztve
ELképzelem mikor vége lesz a háborúnak, ahogy az Orbán Viktoria elképzelte - oroszok bevonulak, akkor vajon mennyi ukrán gondolja majd úgy, hogy ha már szétlötték az otthonát, lányát-feleségét megerőszakolták, akkor igazán bárhol a világon jobb lesz, főleg az EU-ban. Szóval 50-70 millió ukránból hány lesz menekült? És ebből hány kerül Magyarországra? Hányról fogják azt mondani a németek, hogy Magyarországon keresztül jött, akkor küldjük vissza ide - mármint a menekült jogi értelembe.
EX_Terminator
2024. augusztus 06. 21:35
Bocs rossz passzban voltam mérges voltam, nem gondoltam komolyan vagy akármi. DE MÉG EGY CSENDES BEISMERÉS IS MEGTESZI. DE EZ MI A SZAR??? NA DRÁGÁM HA ÍGY JÁTSZOTOK, AKKOR NEM JÁTSZUNK SEHOGYSEM.
EX_Terminator
2024. augusztus 06. 21:18
Olyan barátocskáim? EGYSZERŰEN NINCS, hogy miután én elhajtalak benneteket a picsába, vagy ti teszitek ugyanezt? Mi akkor itt pantominozni fogunk. HA EZ A HELYZET? HÁT AKKOR BYE BYE. ha meg nem úgy gondoltátok? AKKOR AZ A MINIMUM HOGY EZT BELÁTVA VÁLTOZTATTOK A HOZZÁÁLLÁSOTOKON. VILÁGOS VOLTAM??? De abban biztosak lehettek hogy én nem fogok sírni meg futni senki után! VALAMIÉRT NEM LEHET!? JÓ, MEG VAN ÉRTVE!!! DE AKKOR MEG VAGY ÁLLJ A SARKADRA VAGY FELEJTSÜK EL EGYMÁST, MERT EZ NEM MEGY!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!