Washington nem bír leállni – szinte a szomszédunkban folytatják a fegyverkezést

2024. július 12. 07:26

Az Egyesült Államok 2026-ban kezdi meg a nagy hatótávolságú fegyverek telepítését Németországba.

2024. július 12. 07:26
NATO Holds Noble Jump Exercises Of VJTF Forces

Nyitókép: Sean Gallup / Getty Images

Az Egyesült Államok első lépésként felmondta az 1987-ben, a hidegháború idején kötött közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló szerződést 2019-ben. A Reuters értesülése szerint most pedig egy új megállapodás keretében, 

2026-tól nagy hatótávolságú fegyvereket akar telepíteni Németországba.

„Az öt évvel ezelőtt felmondott INF (közepes hatótávolságú nukleáris erők)-szerződés megszűnése lehetővé tette az Egyesült Államok számára, hogy megállapodjanak Németországgal nagy hatótávolságú fegyverek telepítéséről. Ezzel az elkötelezettségüket demonstrálják a NATO és Európa védelme felé” – jelentették be az Egyesült Államok és Németország képviselői szerdai, közös nyilatkozatukban.

Az Egyesült Államok részleges telepítései egy hosszú távú fejlesztési projekt előkészítését jelentik. Az új fegyverek között szerepel az SM-6, a Tomahawk cirkálórakéta, valamint fejlesztés alatt álló hiperszonikus fegyverek, amelyek nagyobb hatótávolságúak, mint jelenlegi európai társaik. 

Az 1987-ben kötött INF-szerződés értelmében a 2019-ig betiltott, 500 kilométeres hatótávolságot meghaladó légvédelmi rakétákat Ronald Reagan amerikai és Mihail Gorbacsov szovjet elnök írták alá. Ez volt az első alkalom, hogy a két szuperhatalom megállapodott nukleáris arzenáljuk csökkentésében és egy teljes fegyverkategória megsemmisítésében. Az 1990-es években Németország, Magyarország, Lengyelország és Csehország is elpusztította rakétáit, később csatlakozott hozzájuk Szlovákia és Bulgária is.

Hivatkozási alap

2019-ben az Egyesült Államok arra hivatkozva lépett ki az INF-szerződésből, hogy Moszkva álláspontjuk szerint megszegte a megállapodást az orosz 9M729 földről indítható cirkálórakéta fejlesztésével, amit a NATO csak SSC-8 néven ismer. A Kreml többször tagadta a vádakat, és moratóriumot vezetett be az INF-szerződés által korábban tiltott, 500-5500 kilométer hatótávolságú földről indítható ballisztikus és cirkálórakéták fejlesztésére.

Június végén Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Moszkvának folytatnia kellene a közép- és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták gyártását, miután az Egyesült Államok hasonló típusokat telepített Európába és Ázsiába. Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország nem tervezi ilyen rakéták telepítését, de az Egyesült Államok folytatta azok gyártását, és kísérleti célokra Dániába és a Fülöp-szigetekre szállította őket.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2024. július 12. 17:47
youtu.be/JIP0zCKjYKI?si=ug_t7fHufWn4PAm8
zabszem
2024. július 12. 10:29
RasPutin : Akkor jó. Akkor gondolom tudod, hogy nem költözöl Németországba....
RasPutin
2024. július 12. 09:38
zabszem 2024. július 12. 08:36 RasPutin : mond ez neked valamit? Nekem mond. De neked mit mond a Pershing2 rakéta vagy az SS20 rakéta?
zabszem
2024. július 12. 09:36
RasPutin : Mond neked valamit az, hogy: nagy hatótávolságú fegyverek, Németország, fegyvereket koordináló központ ("NSATU"), Wiesbaden, Lengyelország rakéta és légvédelmi támaszpont. Naaaa? Te, aki nem Orbán seggéből, hanem a FOS propaganda seggéből jössz, mond ez neked valamit? Esetleg? Dereng valami? Még mindig nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!