Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Testközelből: így néz ki egy durva puccskísérlet, ha az orrod előtt zajlik

2024. július 02. 06:35

Budapesti kutató a szabadságát töltötte Bolíviában, amikor megtörtént az erőszakos hatalomátvétel. A kórházban értük utol; interjú.

2024. július 02. 06:35
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: Mateo Romay Salinas / AFP

***

Emlékszünk a 2021-es mienmari puccs ikonikus videójára, amin egy fitneszoktató akaratlanul is videóra veszi a hatalomátvétel folyamatát? Hasonlóan járt Dr. Eric Hendriks holland szociológus, aki épp a születésnapját ünnepelte Bolíviába, ahol akaratlanul belecsöppent a dél-amerikai ország egy zűrzavaros eseményébe. 

Ezt is ajánljuk a témában

Hendriks a budapesti Danube Institute vendégkutatója, aki még mindig a volt Inka Birodalom területén található országban tartózkodik. Itt értük utol.

Le tudná írni az eseményeket, amelyeket a tegnapi puccskísérlet során tapasztalt? Hol volt, amikor a puccs elkezdődött?

Épp bejelentkeztem La Paz egyik kórházának sürgősségi osztályára, amely 15 percre található attól a helytől, ahol az események zajlottak. Ugyanis egy hete tüdőfertőzést kaptam, egy hat kilométer magas hegy – a Huayna Potosí – sikertelen megmászása során. Az extrém tengerszint feletti magasság káros hatást gyakorol az emberi testre. Ilyenkor csökken az oxigénfelvétel; így az egyszerű megfázásom komoly tüdőgyulladássá súlyosbodott, amely antibiotikumos kezelést igényelt. Egyébként, La Paz is magasan, 3700 méteren fekszik; hiszen Bolívia nagy része az Altiplano, az Andok-fennsík része.

Hogyan tudta meg, hogy puccs van folyamatban?

Hiába voltam zavart a véremben lévő alacsony oxigénszint miatt, 

mégis észrevettem, hogy valami történik, mintha megváltozott volna az emberek hangulata. Amikor egy orvos bekapcsolta a tévét a folyosón, aggodalommal figyelte mindenki a műsort.

Hogyan reagáltak a karhatalmi erők a puccskísérletre?

A támadás alatt a katonaság elbarikádozta a Plaza Murillo-t. Az elnöki palotába betörve Juan José Zúñiga főparancsnok meg akarta dönteni Luis Arce elnök hatalmát, mivel az előző este menesztette őt. Hiába volt bekerítve az államfő, hidegvérét megőrizve, a televízióban határozottan szólította fel az embereket arra, hogy tiltakozzanak, majd új katonai vezetést nevezett ki. Az eredmény az lett, hogy 

a rendőrség letartóztatta Zúñigát, majd a hadsereg elvonult,

és Arce támogatói megtöltötték a teret. A puccskísérlet úgy tűnik, nagyon rögtönzött volt, mivel nem vett részt benne semmilyen politikus vagy kormányzati vezető.

Voltak-e kulcsfontosságú pillanatok vagy fordulópontok a kísérlet során?

A fordulópont az volt, amikor Zúñiga csapatai elfogadták az újonnan kinevezett katonai vezetést, majd Zúñigával szembefordultak. A televíziós beszéd hatására összegyűlt tömeg így akadálytalanul tudott bevonulni az elnöki palota előtti térre. 

A dolgok rossz fordulatot is vehettek volna, ha a katonák a tüntetőkre lőnek, de ez nem történt meg.

Hogyan reagált a lakosság a puccskísérletre?

A nyilvánosság ellenezte a puccsot, és támogatja a jelenlegi demokratikus rendszert.

Tanúja volt-e erőszaknak vagy összecsapásoknak a különböző csoportok között?

Csak szirénákat hallottam a kórházi ágyamból, de a spanyolul beszélő svéd barátom, akivel túráztam, mindenről beszámolt. Amikor a támadás elkezdődött, ő pont a Plaza Murillo tér közelében tartózkodott, és csatlakozott ahhoz a tömeghez, amely bevonult a térre. Nem voltak erőszakos összecsapások, csak a tömeg ünnepelte a demokrácia győzelmét. A puccs utáni napokban önkéntes civilek őrizték a rendet a téren.

A hazafias érzelmek mellett hamar megjelentek a gazdasági érdekek is. 

Az emberek chorizot sütöttek és kávét meg kokaleveleket kezdtek el árulni, amely lassan a nemzet szimbóluma.

Dr. Eric Hendriks, fotó: Facebok

Hogyan kezelte a helyi média az eseményeket?

A helyi médium közvetítette Arce elnök narratíváját, miszerint sikeresen megvédték a demokráciát. Továbbá megtagadták Zúñiga azon üzenetének továbbítását, hogy ő a népet és az alkotmányt védte volna meg egy jogsértő államtól.

Volt-e a médiában félreinformálás vagy zavarkeltés az esemény során?

Nem, ami meglehetősen szokatlan egy puccskísérlet során. 

Általában az ilyen események összezavarják a közvéleményt, így az emberek hosszabb ideig nem értik, hogy pontosan mi történik.

Ezzel szemben, ennél a puccskísérletnél minden egyértelmű volt.  Mivel az események rövid ideig zajlottak és földrajzilag nagyon be voltak határolva, gyakorlatilag az elnöki palota előtti térre, ezért mindenki számára világos volt, hogy mi is történik.

Már a média első jelentéseiből is arra lehetett következtetni, hogy a puccs kudarcot fog vallani.Az elnök nem volt elvágva a tömegtájékoztatási eszközöktől, így közvetlenül tudott az emberekhez szólni. Amikor a kórházban próbáltam megnyugtatni a kétségbeesett orvosomat, azt mondtam neki: 

„Ne aggódjon, doktor úr, ha hatékony puccs történt volna, most nem hallanánk az elnök hangját.”

Mi motiválhatta a puccskísérletet?

Evo Morales, volt elnök negyedik ciklusára készült, de a Bolívia Alkotmánybírósága kizárta őt a választásokból. Zúñiga félelme az, hogy Morales alkotmányellenes módon mégis fog indulni, ezért egy titkos katonai hálózatot  hozott létre ennek megakadályozására.  Néhány napja Zúñiga egy tévéinterjúban határozottan kijelentette, hogy ha kell, erővel erővel fogja megállítani a volt elnököt. Morales erre válaszul, az X-en Zúñigát komoly veszélyként jellemezte a demokráciára. Közvetlenül ez után, látszólag a nyilatkozatokkal összefüggésben, Arce, a jelenlegi elnök menesztette Zúñigát.

Az érdekesség az ügyben az, hogy Arce, aki ugyan szintén a  Szocializmus Mozgalma párt tagja, egyben Morales versenytársa is. Ennek ellenére mégis felmentette tisztségéből Zúñigát, valószínűleg a túlzottan agresszív kommunikációja miatt. Zúñiga viszont ezt komoly fenyegetésnek vette a köztársaságra nézve és kétségbeesett támadást kísérelt meg hatalmának megőrzése érdekében.

Tehát Zúñiga tábornok  valószínűleg Evo Morales volt elnök esetleges hatalomba való visszatérése ellen akart fellépni és kötelességének érezte az alkotmányos rend sajátos módon való megvédését. 

Ezt is ajánljuk a témában

Pár napja Bolíviában egy puccskísérletre került sor, amely során a hadsereg egyes egységei megpróbálták megdönteni Luis Arce elnök kormányát. A puccskísérlet vezetője Juan José Zúñiga tábornok volt, akit korábban eltávolítottak a katonai parancsnoki posztjáról. A hadsereg egységei La Paz központi terén, a Plaza Murillón gyülekeztek, és megpróbálták elfoglalni az elnöki palotát. Az összecsapások során kilenc ember megsérült, és több embert letartóztattak.

Luis Arce elnök gyorsan reagált, felszólítva a nemzetközi közösséget és a bolíviai népet, hogy támogassák a demokráciát és ítéljék el a katonai akciókat. Evo Morales, a kormányzó MAS szocialista párt vezetője is felszólította támogatóit, hogy mobilizálódjanak a demokrácia védelmében. A puccskísérlet kudarcba fulladt, és Zúñiga tábornokot letartóztatták. A bolíviai ügyészség nyomozást indított az eseményekkel kapcsolatban.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-113
2024. július 03. 16:06
🍓 ️ ­­É­r­t­é­­­k­e­­l­d­­ ­­­a­­ ­­­s­z­e­­x­­i­ ­­­p­u­­­n­­­c­­­i­­­m­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Mindenhova
2024. július 02. 10:31
Ez az egész ügy elég zavaros. De mondjuk a szocialisták esetében ez normális. Vagyis nekik mindig ez a céljuk. Nem túl bonyolult ez sem. Legálisan már nem lehet elnök, hát csinálnak egy puccs izét és meglesz a jogalap. Valahogy emlékeztet ez engem egy európai esetre.
backsplash
2024. július 02. 08:15
Rég volt puccs. Utoljára Ukrajnában puccsolták meg a megválasztott vezetőt.
savrena
2024. július 02. 08:08
Ez arrafelé népi szórakozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!