Németország
ÉLŐ
Dánia

Bolíviában letartóztatták a puccsra készülő tábornokot

2024. június 27. 06:27

A rendőrség hamar elfogta és letartóztatta a lázadók vezetőjét, Zúñigát tábornokot.

2024. június 27. 06:27
Presidential palace surrounded by military forces amid coup attempt in Bolivia

Nyitókép: Ministry of Government of Bolivia / Anadolu via Getty Images

A bolíviai rendőrség letartóztatta a sikertelen puccskísérlet vezetőjét, Juan José Zúñiga tábornokot. A katonák azután rohamozták meg az elnöki palotát Bolívia fővárosában, La Pazban, miután az elnök felmentette Zúñiga tábornokot a tisztségéből, és új katonai vezetőt nevezett ki.

A fegyveres erők három vezetője azért jött, hogy kifejezze a megdöbbenésünket. Új kormány lesz, változnak dolgok, de az országunk nem folytathatja így tovább

– mondta Juan José Zúñiga tábornok.

Zúñiga emellett azt nyilatkozta egy helyi televíziónak, hogy „át akarja alakítani a demokráciát”, és hogy kormányváltás lesz.

Elítéljük a bolíviai hadsereg egyes egységeinek szabálytalan csapatmozgását. Tiszteletben kell tartani a demokráciát 

– reagált Luis Arce államfő az X közösségi portálon a katonai puccskísérletre. 

Az elnök a lakosság segítségét kérte, hogy megfékezzék a támadást. A korábbi elnök, Evo Morales szintén Luis Arce mellé állt, és mozgósította a támogatóit. A volt elnök hangsúlyozta, hogy nem engedik meg, hogy a fegyveres erők megsértsék a demokráciát, és megfélemlítsék a népet.

A BBC cikke szerint tüntetők vonultak az utcára a kormány támogatására. Mindeközben a rendőrség elfogta és letartóztatta Zúñigát, az ügyészség pedig büntetőeljárást indított.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 324 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2024. június 27. 07:41
A "puccs" 20 percig tartott (felkerekítve). Minden külföldi nem usák forrás szerint a cica "szervezte", az usákok Bolívia lítium-készletére akarják rátenni a kezüket.
Zsolakomarom
2024. június 27. 06:39
Ork bant is letartoztathatna valamelyik honved ormester Utana, valoszinuleg rohamosan javulna az elet, foleg akkor ha semmilyen kormanyt nem nevene ki a hadsereg, csak csilleznenek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!