Mit kell tudni a legdinamikusabban fejlődő pártcsaládról?

2024. július 08. 18:35

Megalakult a Patrióták Európáért frakció az Európai Parlamentben.

2024. július 08. 18:35
null

Nyitókép: AFP

 

2024. július 9-én Bécsben, nagy sajtóérdeklődés közepette jelentették be a Patrióták Európáért (PFE) frakció megalakulását, amely egy jobboldali, szuverenista politikai szövetségként kíván működni az Európai Parlamentben. Az alapító sajtótájékoztatón Herbert Kickl (FPÖ), Orbán Viktor (Fidesz) és Andrej Babiš (ANO) mutatták be a csoportot és annak céljait.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Alapító kiáltvány és ideológia

A három alapító párt képviselői aláírták az „Európai Jövő Hazafias Kiáltványát”. 

A kiáltvány szerint az egyetlen érvényes európai politika, amelynek legitimitása az európai nemzetek létében gyökerezik, és őrzi és ünnepli az európai identitást, hagyományokat és szokásokat, folytatja görög-római és zsidó-keresztény örökségét. 

A három pártvezető kifejezi elkötelezettségüket

az országok szuverenitásának védelme, az illegális migráció elleni harc és az európai zöld megállapodás felülvizsgálata iránt. 

Ezzel a PFE a nemzeti értékek és hagyományok megőrzését, valamint egy erősebb, versenyképesebb Európa építését tűzte ki célul. A kiáltvány hangsúlyozza, hogy az egyetlen érvényes európai politika az európai nemzetek létében gyökerezik, és őrzi az európai identitást, hagyományokat és szokásokat.

Csatlakozó pártok és képviselők

Az új frakció megalakulása óta már 

14 párt 84 képviselője csatlakozott a csoporthoz.

Ezek közé tartozik a francia Nemzeti Tömörülés (RN), a cseh ANO, a holland Szabadságpárt (PVV), az olasz Liga, valamint a belga Vlaams Belang (Flamand Érdek), a portugál Chega, a spanyol VOX és a Dán Néppárt. 

Az újonnan létrehozott frakciót Jordan Bardella (Nemzeti Tömörülés) vezeti, Gál Kinga (Fidesz) pedig első alelnökként foglal helyet. További alelnökök Roberto Vannaci (Liga), Klára Dostálová (ANO), Sebastien Stöteler (PVV) és Anders Vistisen (Dán Néppárt) lettek.

Az EP legnagyobb frakcióját a Néppárt adja, jelenleg 188 képviselővel, a második pedig a Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportja 136 képviselővel. 

A jövő kilátásai

Gál Kinga, a frakció első alelnöke, a sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

„Több millió európai embert képviselünk, akik változást akarnak Európában. Mi leszünk a hangjuk a következő öt évben.”

Kiemelte, hogy a PFE tagjai hazájuk és hagyományaik iránt elkötelezett politikusok, akik az európai keresztény értékek megőrzéséért, a határok védelméért és az illegális migráció megállításáért fognak dolgozni. Hozzátette: „Nem egy alternatívát szeretnénk kínálni Európának, hanem egy európai alternatívát, hasonlóan gondolkodó partnerekkel együttműködve.”

Ezt is ajánljuk a témában

Politikai hatás és várakozások

A PFE frakció célja, hogy változást hozzon az európai uniós politikában, és ellenálljon a brüsszeli centralista bürokraták döntéseinek. 

A szövetség várhatóan nagy hatást fog gyakorolni az európai politikára.

A frakcióhoz való csatlakozás lehetősége nyitva áll minden olyan patrióta párt és képviselő előtt, akik egyetértenek a jobboldali értékekkel és a változás szükségességével Európában.

További csatlakozások és érdeklődők

A frakcióhoz már eddig is jelentős pártok csatlakoztak, és további érdeklődés is van. A 6 európai parlamenti képviselői helyet megnyerő lengyel Konföderáció jelenleg tárgyalásokat folytat a PFE csoporttal. A szlovén Demokrata Párt (SDS) és a szlovák Irány – Szociáldemokrácia (SMER) is potenciális csatlakozók között szerepelnek. 

Ugyanakkor néhány párt, mint például a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Alternatíva Németországért (AfD), egyelőre nem csatlakoznak az új szövetséghez.

A Patrióták Európáért frakció megalakulásával új fejezet nyílt az európai parlamenti politikában, és a következő évek során jelentős hatással lehet az európai uniós politikai irányvonalakra.

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rendetlenember
2024. július 09. 08:30
Megnyugtató olvasni a tömeges és azonos paneleket tartalmazó Orbán szidó kommenteket. Ebből tudhatjuk, hogy valami jó történt.
Dixtroy
2024. július 08. 23:12
Orbán nem kell senkinek, teljesen eljelentéktelenedett. Meloni nem vette fel, de felvette a románokat. LePennek pénzt adott, és cserébe szarik rá. Frakciót alapítottak? Nincsen meg a 23.. ja az megvan, akkor meg nincsen meg a hét ország pártja, úgyse lesz ebből semmi. Csega? Két ember, 0.1%, 4% 7% 11% alig több mint 10%, persze elfoglaltátok Brüsszelt! Haha a PiS nem csatlakozik, már meg is buktatok! Fico se! Nyolc ország pártja? a 700 fős parlamentben 42, ez smafu, Orbán megbukott. 84 tag? az eppnek röhögve többsége van, ez nulla, különben is francia elnök? Orbán már most elbukta. Gál K Jinga? Kiaz? Hajaismilyen, meg dagadt, miért nem mond már le? Bardella meg meg se jelent! Nem veszi komolyan ő se. Ezek csak Putler bérencei, úgyse mennek semmire, különben is mindegyik párt háborúpárti. LePen bosszút áll a volt IDseken, hogy Orbán szétverte a frakcióját, csak azért csatlakozott, hogy megbüntesse őket. "A cigány náci pártja remélem hamar összeveszik"
Akitlosz
2024. július 08. 22:40
"Mi leszünk a hangjuk a következő öt évben.” / Gál Kinga / Nekem valahogyan nem rémlik Gál Kinga hangja. Morvai Krisztina hangja rémlik, aki utoljára képviselte a magyarokat az EP-ben. Tehát nem a zsidók ökörségét.
Akitlosz
2024. július 08. 22:33
Nincsen zsidó örökségük az európaiaknak. A zsidók öröksége ellentétes a görög-római örökséggel. Vagy Jupiter vagy Jehova.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!