Magas rangú észak-koreai diplomata disszidált Dél-Koreába

2024. július 16. 23:14

Egy Kubában állomásozó magas rangú észak-koreai diplomata disszidált Dél-Koreába – erősítette meg a szöuli titkoszolgálat.

2024. július 16. 23:14
null

Nyitókép: KIM Won Jin / AFP

Egy magas rangú észak-koreai diplomata, aki Kubában teljesített szolgálatot, disszidált Dél-Koreába – erősítette meg Szöul titkosszolgálata a BBC-nek. Az ország politikai tanácsosa a legmagasabb rangú észak-koreai diplomata lehet, aki 2016 óta Dél-Koreába szökött.

Az Országos Hírszerzési Szolgálat (NIS) szerint a diplomata novemberben disszidált. Az észak-koreai disszidensek esetei gyakran hónapokkal később kerülnek nyilvánosságra, mivel az érintetteknek először Dél-Korea társadalmáról szóló tanfolyamokon kell részt venniük, mielőtt hivatalosan integrálódnának.

A dél-koreai média jelentései szerint a disszidens politikai ügyekért felelős tanácsos volt az észak-koreai nagykövetségen, Havannában. A NIS ezt nem erősítette meg. A Chosun Ilbo újság a disszidens neve Ri Il Kyu, az 52 éves férfi disszidálásának oka pedig a „kiábrándulás az észak-koreai rezsimből és a kilátástalan jövő” volt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ri munkája állítólag abból állt, hogy megakadályozza Havannát hivatalos diplomáciai kapcsolatok kialakításában Szöullal. Azonban februárban a két kormány hivatalos kapcsolatokat létesített, ami kudarcot jelentett Phenjan számára.

 Minden észak-koreai legalább egyszer elgondolkodik azon, hogy Dél-Koreában éljen”

 – idézte őt az újság.

Dél-Korea vasárnap tartotta meg az első észak-koreai disszidensek napját, az ünnepségen Yoon Suk Yeol dél-koreai elnök jobb pénzügyi támogatást és adókedvezményeket ígért az észak-koreai disszidenseket foglalkoztató cégeknek. Yoon, egy konzervatív politikus, elődjénél, Mun Dzseinnél szigorúbb megközelítést alkalmaz Észak-Koreával és általában a külpolitikával kapcsolatban. Támogatja a Kim Dzsong Un rezsimje elleni szankciókat, és ígéretet tett arra, hogy kifejleszti a technológiát, amely képes lesz megelőző csapást mérni Észak-Koreára, ha Phenjan támadást tervezne Szöul ellen.

Ezt is ajánljuk a témában

A legújabb disszidálás egy olyan időszakban történt, amikor fokozott feszültség van a két Korea között. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető hivatalosan felhagyott az újraegyesítés céljával, és nemrégiben „első számú ellenségnek” nevezte Szöult – ami drámai fordulatot jelent a hat évvel ezelőtti időkhöz képest, amikor még találkozott Mun Dzsein akkori dél-koreai vezetővel. 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­É­r­­t­­é­­­k­­­e­l­­d­­­ ­­­a­ ­s­z­e­­x­i­ ­­p­­u­­n­­c­­­i­m­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
Patika
2024. július 17. 07:16
először Dél-Korea társadalmáról szóló tanfolyamokon kell részt venniük, mielőtt hivatalosan integrálódnának. Mohamedán migránsoknak se ártana egy hitváltó tanfolyam. (végén koránköpdösés, csajoknak sztriptízbár)
pandalala
2024. július 17. 01:24
" sexykitty-142 Összesen 8215 komment " Tényleg ilyen szerencsétlenek vagytok, Mandi???!! .. :-((( Vagy, úgy vagytok ezzel mint a az agresszív kismalac? :: 'Ez nem lekváros, hanem szándékos'???? :-DDD Baxátok meg!!! .... :-(((
pandalala
2024. július 17. 01:21
áááá, csak exportálni akarja a demokráciát!! .... :-)) megirigyelte az usákoktól a móccert!! :-DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!