Lengyelországban szabad kezet kapnak a határőrök a fegyverhasználatra

2024. július 27. 19:54

A lengyel parlament pénteken elfogadott egy törvényt, amely szélesebb körben engedi meg a határőrök számára a fegyverhasználatot, és mentesíti őket a felelősségre vonás alól. A jogvédők és a baloldal hevesen tiltakoznak.

2024. július 27. 19:54
A border guard is seen guarding the border wall dividing

Nyitókép: Attila Husejnow/Getty Images

A HVG írta meg, hogy a lengyel parlament elfogadott egy jogszabályt, amely szélesebb körben engedi meg a határőrök számára a fegyverhasználatot, és akkor sem vonhatják őket felelősségre, ha az általános szabályok megsértésével használják fegyverüket, ha pedig eljárás indul, az állam fizeti az ügyvédjüket. 

Az tiltakozók szerint ez felhatalmazás a válogatás nélküli gyilkolásra, míg a kormány arra mutat rá, a határátlépők valójában Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka hibrid háborújának eszközei.

A belarusz állami utazási iroda és légitársaság 2021-től szervezetten szállította az afrikai és ázsiai menekülteket a lengyel-belarusz határra, hazudva nekik azzal, hogy ott könnyedén bejuthatnak az EU-ba. Az új törvény előtt a Morawiecki-kormány kerítést épített a határon, de ez nem volt elég a migrációs nyomás csökkentésére.

Ezt is ajánljuk a témában

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter, a Parasztpárt elnöke azt mondja: a katonák nem élhetnek bizonytalanságban, és ha kell, a a határt védve tüzet nyitnak, nem tarthatnak felelősségre vonástól. Ennek előzménye, hogy korábban néhány szolgálatot teljesítő katonát bilincsben vitt el a katonai csendőrség, miután megszegték a fegyverhasználati szabályokat, valamint halálos incidens is történt már a lengyel-belorusz határnál; korábban egy afgán menekült megölt egy lengyel katonát, ami óriási felháborodást váltott ki a lengyel közvéleményben. 

Ezt is ajánljuk a témában

Jogvédők szerint azonban az új szabályozás aránytalan és alkotmányellenes, és a határon átlépők visszatoloncolása nemzetközi szerződésekbe ütközik. 

Radoslaw Sikorski, lengyel külügyminiszter együttérzését fejezte ki a menekültekkel, de hangsúlyozta, hogy nem mindenki élhet ott, ahol akar. A határátkelés közben történt halálos áldozatokról pedig Putyin és Lukasenka tehetnek.

A képviselőház pénteken nagy többséggel (a PiS is csatlakozott a támogatókhoz) szavazta meg a határőrök fegyverhasználatáról szóló törvényt, és valószínű, hogy Andrzej Duda elnök sem emel vétót ellene. 

A HVG külön kiemeli, most Kosiniak-Kamysz, a Parasztpárt elnöke pozitív szereplővé léphetett előre, miután frakciója akadályozta meg az abortuszra vonatkozó jogszabályok enyhítését, kisebb válságot okozva a kormánykoalícióban. A  másik kisebb kormánypárt azonban, az Új Baloldal nem szavazta meg a törvényt. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­­­k­e­l­d­­­ ­a­­­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­i­­ ­­p­­­u­­n­­c­­­i­­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Lehigh
2024. július 28. 02:17
Mit szol ehhez a nagyon erzekeny Unio.? Biztosan sert a GENFI MENEKULTUGYI TORVENYT.!! Hol tudjak a menekultek beadni a kerelmuket? Menekult nyujtja a hatarornek a kerelmet az pedig agyonlovi mert veszelyeztetve erezte magat. Torvenyesen hasznalta a fegyvert menekult kerelem pedig nincsen.
backsplash
2024. július 28. 01:01
akkor hamarosan mi is lőhetünk abu hasszánra?
Intruder
2024. július 28. 00:15
Őket is meg tetszi büntetni a tisztelt főgeci európai bíróság?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!