CEU tanársegéd: Az autokraták büntetlensége a politikai erőszak kitöréséhez vezet

2024. július 25. 13:09

Meglehetősen meredek magyarázatot adott Maciej Kisilowski Fico és Trump merényletére.

2024. július 25. 13:09
null

Nyitókép: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Ha a tekintélyelvű politikusok felelősségre vonás nélkül megússzák tetteiket, az csak fokozza a politikai erőszakot. A liberális demokráciáknak időben kell lépniük, hogy megakadályozzák a populisták visszatérését és a társadalmi feszültségek növekedését – hangsúlyozza Maciej Kisilowski, a CEU tanársegéde, írta meg a Project Syndicate.

Példaként említi Robert Fico és Donald Trump esetét, ahol az erőszakos cselekedetek nem csillapították a politikai feszültségeket, sőt, inkább gerjesztették azokat. Szlovákiában Fico mentelmi jogának fenntartása lehetővé tette számára, hogy visszatérjen a hatalomba, míg az USA-ban Trump ellen indított vizsgálatok elakadása csak fokozta a társadalmi megosztottságot. 

Az erőszak és a politikai zűrzavar nem az autokraták bírálata miatt robban ki, hanem mert a demokráciák nem állítják őket időben bíróság elé.

– állítja.

Tusk kormánya nem habozott eljárást indítani a PiS kulcsfigurái ellen

Ezzel szemben példaként hozza Franciaországban Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy, Brazíliában Jair Bolsonaro, valamint Lengyelországban a jelenlegi helyzetet: a gyors és határozott jogi lépések csökkenthetik a feszültségeket. Lengyelországban Donald Tusk kormánya nem habozott eljárást indítani a korábbi kormánypárt, a PiS kulcsfigurái ellen, ami bizonyítja, hogy 

a korrupció és a tekintélyelvűség elleni küzdelem hatékony lehet.

Tusk hangsúlyozta, hogy a megbékélés nem lehetséges elszámoltatás nélkül. Az új főügyész pedig azonnal intézkedett, hogy eljárást indítson a PiS vezetői ellen, ezzel példát mutatva arra, hogy a demokrácia védelme és a jogállamiság helyreállítása érdekében az igazságszolgáltatásnak időben és határozottan kell fellépnie. 

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­é­­k­­e­l­­d­­­ ­­­a­­­ ­­­s­­­z­e­­­x­­­i­ ­p­u­­­n­­­c­­i­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
alexandrosz-2
2024. július 25. 18:34
Ez az a ceu, amit a sikeres nemzeti inzultációt követöen eltakaritott judapestről a vétotlan köpcös geci, a zsideszes hazug patkányokkal, a soros ügynökeivel együtt? Mert ha az, akkor a kurva anyját a zsidesznek, orbánostól!
bagoly-29
2024. július 25. 18:24
pppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp
Reszelő Aladár
2024. július 25. 18:11
Tehát ez egy finom utalás arra, hogy ha MP egyszer átveszi a hatalmat, akkor másnap lecsukathatja fél Fideszt, mert ettől megnyugszik az ország fideszes fele, de az EU néma marad akkor is, ha átírják az alkotmányt, akkor is ha minden közmédiást kirúgnak és lecsuknak, akkor is ha kirúgják az összes bírót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!