Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Lezáratná Lengyelország és Fehéroroszország határát a lengyel külügyminiszter

2024. június 24. 11:21

A lengyeleknek elegük van abból, hogy a fehéroroszok közel-keleti migránsok tömegeit engedik el a lengyel határnál.

2024. június 24. 11:21
null

Nyitókép: KAMIL JASINSKI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
 

Radoslaw Sikorski külügyminiszter szerint Lengyelország nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy lezárja a Fehéroroszországgal közös határát – írja az Euractiv. Fehéroroszország 2021 közepe óta árasztja el a lengyel határt a Közel-Keletről érkező migránsokkal. 

A lengyel kormány komoly erőfeszítéseket tett a határ megerősítésére, kerítéseket húzott fel, és egy ütközőzónát hozott létre, de ez sem akadályozta meg a migránsok átkelési kísérleteit.

„Fehéroroszország intézkedései arra késztetnek bennünket, hogy fontolóra vegyük az összes határátkelőhely lezárásának lehetőségét. Jelenleg elemezzük egy ilyen döntés következményeit a lengyel gazdaságra és a helyi közösségekre nézve” – mondta Sikorski.

Mit jelentene a lezárás?

A hat fehérorosz határátkelő közül jelenleg csak kettő van nyitva. A többit már lezárták a belorusz rezsim ellenséges fellépése miatt. A Kozlovics-Kukuryki határátkelőn teherautók léphetnek be Lengyelországba, míg a Breszt-Terespol határátkelőt a személyszállításra használják.

A Belsat lengyel-belorusz televíziónak nyilatkozó fehéroroszok szerint a határátkelés személygépkocsival a napszaktól függően 12-24 órát is igénybe vehet. 

Az emberek attól tartanak, hogy a helyzet még bonyolultabbá válik. 

A múlt hónapban Donald Tusk lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy az EU keleti szárnyának megerősítését tervezi, miután egy menedékkérő késsel megölt egy lengyel határőrt, miközben megpróbálta átlépni a fehéroroszországi határt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
spiltyu-2
2024. június 26. 09:23
nem engedik be a pakikat meg fekákat??? Magyarországot ezért az EU szét cincálja most már 8 éve, de gondolom most hogy Tusk ott a góré, ezért Lengyelország simogatást kap majd...
lajajakab11
2024. június 24. 20:22
****************************************************************** * * * MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! * * Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! * * ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! * * Haladóknak noviCSOKI ! * * »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« * * * * !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! * * ******************************************************************
Málaga21
2024. június 24. 15:51
"Mit jelentene a lezárás?" Gondolom azt, hogy őket is megbasszák 200000000 euróra. Oh wait....
stonecircle-2
2024. június 24. 14:03
Európai értékek, szolidaritás már smafu ? Csak a magyar határzár büntetendő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!