Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Lengyel katonát késelt meg egy migráns

2024. május 28. 14:22

Az is kiderült, hogy néhány órával az incidens előtt két lengyel határőr is megsebesült.

2024. május 28. 14:22

A nyitókép illusztráció. Fotó: MACIEJ LUCZNIEWSKI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Lengyel katonát késelt meg egy, a fehérorosz-lengyel határon átjutni próbáló illegális bevándorló, a sebesültet kórházba szállították, állapota stabil – közölte kedden a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága.

Az incidens keddre virradóan az északkelet-lengyelországi Dubicze Cerkiewne település közelében történt, amikor egy nagyjából ötvenfős migránscsoport megpróbálta áttörni a fehérorosz határon Lengyelország által emelt acélkerítést. A határőröket és az őket segítő katonákat a behatolók faágakkal és kövekkel dobálták.

Magdalena Koscinska, a hadsereg regionális alakulatának szóvivője a PAP lengyel hírügynökségnek elmondta: a támadás közben a határkerítés fehérorosz oldalán álló egyik migráns egy lengyel katonát a rácsok közötti résen keresztül késsel megszúrt a bordája tájékán.

A sebesültnek a helyszínen egyik kollégája nyújtott elsősegélyt, miközben a migránsok továbbra is agresszív módon viselkedtek.

A kiérkezett mentők a megsebesült katonát kórházba szállították. Orvosok közlése szerint nincs életveszélyben, állapota stabil. Katarzyna Zdanowicz, az északkelet-lengyelországi Podlasiei vajdaság határőrségének szóvivője a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: néhány órával az incidens előtt két lengyel határőr is megsebesült.

Az egyiket a migránsok összetört palackkal az arcán sebesítették meg, a másiknak pedig a karját szúrták meg egy bothoz rögzített késsel.

Mindkét határőrt kórházba szállították. A podlasiei határőrség által ellenőrzött szakaszon az év elejétől több mint 15 ezer határsértési kísérlet történt.

Czeslaw Mroczek belügyminiszter-helyettes kedd reggel a közszolgálati rádiónak elmondta: a fehérorosz határon növekszik a migrációs nyomás, az illegális bevándorlók a fehérorosz titkosszolgálatok által támogatott nagyobb csoportokban próbálnak áttörni Lengyelországba.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
virag-os
2024. május 29. 01:09
Kifogytak a golyók, az ásók, a kések mert átadták a szomszédnak. Csak a virágcsokor maradt az érkezőknek. így jártak !
NokiNokedli
2024. május 28. 18:31
Olyan nem volt, hogy "Csőre tőlts!" "Figyelmeztető lövés, tűz!" "Célzot rövid sorozat, tűz!"?? Ha nem volt, meg is érdemlik a lengyelek.
Kormánypárti2
2024. május 28. 17:46
A migri nemzetiségéről való szemérmes hallgatás, azért elég sokat mond. Saccra nem fehérorosz volt. :DDD
Akitlosz
2024. május 28. 17:10
"határok nélküli Európa" Mekkora őrültség!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!