Extrém kánikula és pusztító viharok – soha nem volt még ilyen szélsőséges Európa időjárása

2024. július 26. 14:52

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az európai vezetőknek gyorsan foglalkozniuk kell a kontinens időjárásának aggasztó tendenciáival, különösen az extrém kánikulával.

2024. július 26. 14:52

Nyitókép: Extrém kánikula Európa-szerte, a kontinens déli része egyre csak melegszik (Rafa Alcaide MTI/EPA/EFE)

 

Európa júliusi időjárása eddig gyakorlatilag így nézett ki: a kontinens északi részén a hőmérséklet messze az átlag alatt volt, és a szokásosnál jóval több eső esett, a déli részen viszont extrém kánikula jellemző, aminek nyomában erdőtüzek pusztítanak.

A hőhullámok, szárazság, erdűtüzek vagy éppen ellenkezőleg az esőzések következtében kialakult árvizek, földcsuszamlások már emberéletet is követelnek, a szélsőséges időjárás pedig a turizmust és a gazdaságot is befolyásolja – az egyre aggaztóbb európai időjárási jelenségekkel foglalkozik az Euronews hosszú elemzése.

Belgium soha nem volt még ennyire esős: 119 éves rekord dőlt meg 

Az átlag alatti hőmérsékletre  szemléletes példa Belgium, ahol júniusra már a kilencedik egymást követő hónapban esett a szokásosnál több eső, ezzel 119 éves rekord dőlt meg. Június közepén például egyetlen hét alatt egy hónapnyi eső esett, ami több régióban áradásokhoz vezetett. Hasonló a helyzet Észak-Európa nagy részén is, ahol az emberek még mindig várják a nyarat és a napsütést, a hőmérséklet ugyanis alig lépi át a 20 Celsius-fokot. 

Elárasztott utca Fourons-Voerenben, a belga Limburg tartományban, a heves esőzések és viharok után, 2024. május 18-án. (Fotó: Bruno Fahy/Belga/AFP)

Egyre több helyen dől meg a melegrekord is: ez lehet minden idők legforróbb nyara 

Ezzel ellentétben a délebbre és keletre fekvő országokban már hetek óta forróság, sőt extrém kánikula tombol. Az Európai Unió Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálata (C3S). legfrissebb jelentése egyértelműen azt mutatja, hogy ez a hónap globálisan melegebb volt, mint bármelyik korábbi június,

 sőt ez volt a 13. egymást követő hónap, amelyben rekordmeleget mértek. 

Az Atlanti-óceán északi részén a tenger felszíni hőmérséklete is negyven éve a legmagasabbra emelkedett.

 Összességében a 2023 júliusa és 2024 júniusa közötti időszak a valaha mért legmelegebb volt, 0,76 Celsius-fokkal meghaladva az 1991 –2020-as és további 1,64 Celsius-fokkal az iparosodás előtti átlagot. Július 21-én, vasárnap a valaha mért legmagasabb globális hőmérsékletét regisztrálta a Kopernikusz.

Ezt is ajánljuk a témában

A kánikula a turizmust is tönkreteszi: az adatok már árulkodóak 

Spanyolország, Olaszország és Görögország egyelőre továbbra is a legnépszerűbb nyári üdülési célpontok közé tartozik, de kérdés, vajon az extrém kánikula és a nyomában járó elviselhetetlen hőhullámok – tengerpart ide vagy oda – elriaszthatják-e a turistákat. 

Az Európai Utazási Bizottság (ETC) szerint a válasz egyértelműen igen. 

Jelentésükben azt állítják, a Dél-Európába utazó turisták száma tíz százalékkal csökkent 2022 óta, mivel a szélsőséges  időjárással és az éghajlatváltozással kapcsolatos félelmek sokakat visszatartanak; a már most kézzelfogható következmények közé tartoznak többek között a közlekedési fennakadások. 

A válaszadók 76 százaléka számolt be arról, hogy az éghajlatváltozás miatt módosítja utazási szokásait. 17 százalékuk azt mondta, hogy el fogja kerülni a szélsőséges hőmérsékletű úti célokat.  Ez arány az 55 év felettiek körében 32 százalékra emelkedet, ami azt jelzi, hogy az idősebb utazók aggódnak leginkább miatt, hogyan tudnak az emelkedő hőmérséklettel, a szárazsággal, a hőhullámokkal, az extrém kánikulával megbirkózni” – áll az ETC tanulmányában.

Hőhullámok, erdőtüzek, viharok, áradások 

Görögország, Ciprus, Törökország és Olaszország régiói már most is szenvednek a rendkívüli hőségtől. Egyes helyeken a hőmérséklet 10 Celsius-fokkal meghaladja az évszakos átlagot, a szélsőséges viszonyok több halálos áldozatot követeltek, köztük hat külföldi turistát, akiket nemrég Görögországban találtak holtan, miután kirándulni indultak.

Athén közelében, a törökországi Izmir körzetében pedig a lakosok és a nyaralók kénytelenek voltak elhagyni a lakóhelyüket a heves erdőtüzek miatt.

Franciaországban már a párizsi olimpiai játékok kezdete előtt között elkezdtek aggódni a szervezők a sportolók biztonságért az itt szintén rekordmagas hőmérséklet miatt, és lehetővé tették, hogy az egyes országok saját költségükön hordozható légkondicionáló berendezéseket rendeljenek a versenyzőik számára. Spanyolországban a hatóságok térképpel segítik a hőhullám-előrejelzést. 

Ezt is ajánljuk a témában

Hazánk sem úszta meg, július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, 13 hajnalban. Eközben Észak-Európa egyes részein viharok, áradások pusztítottak, aminek legalább hét halálos áldozata volt Svájcban, Franciaországban és Észak-Olaszországban.

Nero Heatwave In Italy
Atavalyi torinói Nero hőhullám idején az extrém kénikulában magukat hűtő kerékpárosok a Piazza Castello melletti szökőkútban 2023. augusztus 22-én. (Fotó: Mauro Ujetto/NurPhoto via AFP)

Mi áll a szélsőséges időjárás hátterében?

Az Inverto kutatása szerint 2021 és 2023 között az Európában évente regisztrált szélsőséges időjárási események száma 11 442-ről 16 956-ra emelkedett. Ez magában foglalja a nagy jégesők, a heves esőzések vagy havazások, a károkat okozó villámcsapások, az extrém kánikula okozta  forróság okozta aszályok, sőt még a tornádók pusztítását is.

Mindez természetesen a gazdaságra is hatással van, egyetlen heves jégeső 2023-ban a délkelet-spanyolországi Valencia város közelében 40 millió euróra becsült kárt okozott.

Az egyre szélsőségesebb európai időjárásért – a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a Kopernikusz friss adatai szerint 1991 óta a globális átlag kétszeresével melegszik –, ugyanakkor csak részben felelősek az olyan természetes jelenségek, mint az El Niño és a La Niña. Mindkét ügynökség arra figyelmeztetett, hogy Európának jelentősen többet kell tennie a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a fosszilis tüzelőanyagokról való átállás érdekében.

A kontinens 30 legsúlyosabb hőhullámából ugyanis 23 2000 óta történt, és ebből öt az elmúlt három évben.

A hőségnek óriási ára van

A szakértők szerint most már tényleg ideje cselekedni, hogy ne legyen még több éghajlati katasztrófa Európa-szerte. Egyrészt az egészségre veszélyes, akár emberéleteket követelő következmények miatt, másrészt mert mindez a gazdaságot is lejtmenetbe állíthatja. 

A klímaváltozás hatásaival foglalkozó kutatók egyre biztosabbak abban, hogy a hőségen keresztül a globális felmelegedés áremelő, inflációs hatással bír.

Az Európai Központi Bank és a Potsdami Klímakutató Intézet idén tavasszal publikált tanulmányában a szerzők kifejezett összefüggést találtak a magasabb hőmérséklet és az élelmiszerárak, illetve az infláció alakulása között.

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. július 27. 15:59
A szélsőséges időjárás ellenére vágják ki továbbra is az esőerdőket, mert terület kell az avocado termesztéshez, az értékes faanyagot pedig eladják Európának is. Kezdődnek az erdőtüzek, melyek többsége gyujtogatás eredménye, ott állnak tizezerszám az eladatlan elektromos autók, családonként 2-3 autónak is kell parkoló, a nagykereskedésben még mindig mindent műanyagba csomagolna, plasztik flakonokban vehetjük az ásványvizet és üditőket, olcsón akar mindenki repülni, a rep.tereken nagy a tömegnyomor, hűtünk mindent és a forró levegő visszatér hozzánk, a fákat a városokban sok helyen kivágják, feltüzelik, hetente legalább 1 kg húst fogyaszt egy amerikai v. európai ember, ahol naponta és fejenként akár 1 hl vizet is használhatunk, máshol 2 litert, mert sivatagosodik a Mediterrán térség. De mi csak a GDP-t számoljuk és "minél többet, minél jobbat" akarunk. A harcokban sok szennyeződés kerül a légbe és a talajba, de erről nem olvashatunk sehol.
deniel
2024. július 26. 19:45
természet tudományt tanultam geológiát több mint 30 éve figyelem a bolygónkkal kapcsolatos változásokat. ami akkor elképzelhetetlennek tűnt most az valóság mert senkit nem érdekeltek semmi ha most is így állnak hozzá nagyon sajnálom a következő generációkat ha lesz mert felgyorsult minden ami sok esetben már visszafordíthatatlan.. nem a jövőből jöttem ez a valóság..
Lombi
2024. július 26. 17:41
Megdőlt a 100 éves rekord. Soha nem volt még ilyen...
alexandrosz-2
2024. július 26. 17:02 Szerkesztve
Soha. Hazudja a balfasz mesüge. Agyhalott cuckoldkonzi zsidó takony irja a mandires cimeket. Olyan mesüge, amelyik nem ismeri a magyar szavak jelentését. Sokadjára se. Azt se tudja, hogy csak az eltelt 150-200 évben (itthon 1870 után) foglalkoztak az időjárási jelenségek megfigyelésével, ráadásul közel sem hitelesitett, pontos műszerekkel és messze nem azonos módszerekkel, rendszerességgel mértek. Azt se tudja a balfasz zsidó, hogy a klimakutatók szerint volt a Földön ennél sokkal melegebb és hidegebb a klíma az eltelt évmilliók során. No meg persze azt se tudja senki, milyen időjárás lesz 1 hét múlva, nem, hogy azt tudnánk, milyen lesz a földi klíma 20 év múlva. Egy dolog azonban egészen biztos: a zsidó média az ezt irányító zsidókkal kéz a kézben hazudik. Aljasul. Rossz szokásuk ez, rég. Bolond, akit átverhetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!