Az amerikai elitre már ráborult a trón, az európai még a karfát fogja – és közben veszettül zihál

2024. július 16. 05:24

MAGA-MEGA 1:0 oda – de nem múlik, ami késik.

2024. július 16. 05:24
null
Kohán Mátyás

(Nyitókép: Anna Moneymaker/AFP)

Ennél látványosabb elitösszeomlást nem látott még a világ.

Négy év gondosan felépített hazugsága – mely szerint létezik még a mérsékelt amerikai demokrata politizálás, s ennek jegyében kormányozza a régi idők jól bevált embere, Joe Biden az Egyesült Államokat – porba hullott az elnökválasztási vitán. Napnál világosabban kiderült, hogy nem biztos kezű mérsékelt demokrata vezetés van, hanem mindenféle mélyállami gyíkemberek pöckölgetik a joysticket egy kirakatba tolt élőhalott mögött. Aztán egy hitlerező-fasisztázó-autokratázó-trumpozó propagandán abrakoltatott félőrült Pennsylvania csatatérállami jellegének új tartalmat adva

puskával állt neki megoldani Amerika három legfontosabb problémáját, melyet a fősodratú média elé tárt: Donaldot, J.-t, illetve Trumpot.

És most már késő.

Szabadulnának a minden emberi számítás szerint vesztes jelölttől, de nem lehet – ha a visszalépésre rá is bírják, üdvösség akkor sincs. Egyértelmű alternatívaként csak az a Kamala Harris áll a vártán, aki Tucker Carlson sommás véleménye szerint „nem képes a spontán gondolkodásra és beszédre, egy szót sem mond anélkül, hogy előre le ne írnák neki”; rövid úton kiderült, hogy a bőrszín, a nemi hovatartozás és a származás minden ellenkező híreszteléssel ellentétben csak adottságok, nem politikai képességek, s így ennek a leányzónak sem ugyanaz a fekvése már.

A Biden utáni korosztályokat pedig nem tehetséges politikusok garmadája tölti meg, hanem a nagybetűs demokrata identitásválság:

volna itt egyrészt pár tökéletesen sótlan politikus mélydemokrata államok kormányzói házaiból és szenátori székeiből; meg volnának az ifjúkommunisták, Karl Marx és Palesztina Alexandria Ocasio-Cortezhez hasonló szélsőbaloldali rajongói, akik mögött ott van ugyan a fiatal pártbázis, de kormányzóképes választói koalíció képtelen összeállni mellettük.

Tudja mindenki, hogy kormányozni csak úgy tudnának, mint Gavin Newsom Kaliforniát, az egyetlen helyet a világon, ahol egyszerre vannak tömeges áramkimaradások és belsőégésűmotor-tilalom.

Nevek vannak, jelölt nincs. Ha lett volna, megválasztották volna már 2020-ban. Nincsen.

Ezt is ajánljuk a témában

És szabadulnának a politikai beszédmódtól is, amelyet az évek alatt gondosan felépítettek:

a süketeléstől az amerikai demokráciát végveszélybe sodró, zendülést szító, a demokrácia intézményeibe fehér lovon hordákat vezető Putyin-báburól, aki elveszi az abortuszt, a szavazati jogot meg a pornósztárok szüzességét. Most már buzdítanak önmegtartóztatásra, higgadtságra, lennének barátok. Késő, gentlemen. Az amerikai elit romlottsága – minden politikai elit számára intő példa ez – olyan mélységbe ért, hogy

egy minden hájjal megkent New York-i ingatlanmágnás tudott az ellene folytatott harc ikonja lenni.

Mert csak egy kicsit képes úgy gondolkozni, mint egy egyszerű ember, akit nem görnyesztettek meg a demokrata mélyállam sarkaiból kifordított igazságai.

Bidennek egy igaz mondata volt abban a híres tévévitában, mikor egy kóbor macskáéhoz hasonlította Trump személyes erkölcsét, s az Ószövetség Istene bizonyára nem volna kegyelmes az Egyesült Államok 45. elnökéhez –

de míg az amerikai választók tízmilliószám döntöttek már helytelenül a személyes erkölcs kis dolgaiban, a világ nagy dolgait csak a választók elenyésző kisebbsége látja olyan mélységesen erkölcstelenül, mint a demokrata elit.

S inkább választja a választóközönség épp ezért a kóbor macskát, mint a Loch Ness-i szörnyet, bármit is mondjon előbbiről a protestáns kisegyházi etika.

S miközben az amerikai elitre már ráborult a trón, az európai zihálva fogja a karfát.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem tudom, tudja-e a nyájas olvasó, de az európai politika jelenlegi központi kérdése a következőképpen hangzik: megoldható lesz-e a héten, hogy az elmúlt évtizedek legsikertelenebb európai bizottsági elnökének újrázását titkos szavazáson, egy zsíros olasz biztosi portfólióért és némi gazdanyomasztásért cserébe több egymást ki nem állható konzervatív és zöld támogassa, mint ahány néppárti, szocialista és liberális az elmúlt öt évben kiábrándult belőle – de lehetőleg úgy, hogy a néppártiak ne tudjanak a Zöldekkel kötött mocskos háttéralkuról,

a Meloni konzervatívjaival kötött háttéralkuról pedig Manfred Weberen kívül egyáltalán senki se tudjon?

Ez a központi kérdés az én képernyőmön tizenegyes Adobe Text Próval szedve hat sort foglalt el, s ha Ursula von der Leyennek sikerül rá válaszolnia, akkor sem érhet el többet minden idők legkisebb felhatalmazásánál, melyet az Európai Parlament valaha európai bizottsági elnöknek adott. Valójában a középtől jobbra lévő többség van az Európai Parlamentben, a puha és kemény konzervatívok adják a többséget – ebből kell valahogyan az európai eszme túlélése érdekében nem jobboldali módra működő Európai Bizottságot eszkábálni. Na nem azért, mert az európai választók így akarták volna –

hanem azért, mert az Európai Unióban valamiért önérték, hogy évtizedek óta ugyanaz a három párt kormányozzon egyre rosszabbul, rosszabbul és rosszabbul.

Le lettek váltva, csak nem vették észre.

És a következő öt évben, attól tartok, mi sem fogjuk észrevenni, ha Ursula von der Leyen összekalapálja a többségét valahogy.

MAGA-MEGA 1:0 oda – de nem múlik, ami késik. Az amerikai demokrata elit hatalma betonbiztosnak tűnt, a vízválasztó gazdasági világválság óta tizenkét évet kormányoztak ők, négyet a republikánusok.

Mégis úgy tűnik, sikerült felszámolniuk magukat,

vagy legalábbis a képességüket arra, hogy önmaguknál ijesztőbbnek mutassanak be az égvilágon bármit. Mindegy, hogy a hajaismijen, csak ők ne legyenek – ez lehet az idén novemberi amerikai elitválasztás üzenete. S előbb-utóbb eljutunk az elitváltásig mi is itt az öreg kontinensen.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 254 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­­é­k­­e­l­­d­­­ ­a­­ ­­­s­­z­e­­x­i­­ ­p­­u­n­­c­­­i­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
EX_Terminator
2024. július 17. 04:10
A sötétség szívét kell kivágni akkor vége.
Úttalan utakon
2024. július 17. 03:19 Szerkesztve
"22-es csapdájastates-2 2024. július 16. 07:59 Ne igyál előre a medve bőrére. Tényleg azt hiszed, ez a minden hájjal megkent mélyállam, majd duzzogva félreáll? Elfelejtődött, hogyan nyert Biden?" Erről van szó! Itt mindenki győztesnek hirdeti Trumpot, de hol van még november? Magyarországról nézve persze értem, hogy fullasztó már a Pressmann-féle nyomás és az európai elit görénysége. És külön szeretem Matyiban, hogy saját húszas éveimnek lelkesedését és naiv optimizmusát vélem felfedezni a gondolkodásában, De így a negyvenes éveim derekán csak azt tudom mondani, hogy meglátjuk novemberben, hányadán is állunk, nem érdemes az álmodozásba túlságosan beleélni magunkat. A régi elitek mélyen be vannak ágyazva, hosszú és szívós munka lesz megszabadulni tőlük.
Nimril
2024. július 17. 00:00
Nagyon jó vagy Matyi, csak így tovább! :) Öröm téged olvasni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!