A szélkakas Jean-Luc Mélenchon

2024. július 08. 22:39

Hogyan áll a francia szélsőbal az orosz-ukrán háborúhoz? Annyit már most elárulhatunk: hihetetlenül következetlenül.

2024. július 08. 22:39
FRANCE-PARIS-POLITICS-RALLY-POPULAR-FRONT-LEGISLATIVES-ELECTIONS-RESULTS

Nyitókép: Victoria Valdivia / AFP


Nagy az öröm az EU egyes fórumain, hogy Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés nem szerepelt jól az előrehozott választásokon, de Ukrajna számára nem biztos, hogy ez jó hír. 

A szélsőbal ugyanis, amelyikkel Macron összefogott, elképesztő oroszpárti kijelentéseket tett.   

Az ukrajnai háború ugyanis ismét felszínre hozta a francia baloldal régóta meglévő megosztottságát a külpolitikai kérdésekben. Gérard Grunberg politikatudós kifejtette, a baloldalon mindig is létezett egy NATO-ellenes, illetve egy NATO-párti irányzat. A radikálisabb, Mélanchon-féle La France Insoumise [LFI] (Engedetlen Franciaország) nevű párt, mely korábban megbízhatóbb partnerként tekintett Oroszországra az Egyesült Államokkal szemben, 2022 után, Oroszország agresszióját követően kénytelen volt módosítani álláspontját, most a konfliktus tárgyalásos úton történő megoldását szorgalmazza – írta a Le Monde.

Legalábbis szavak szintjén. A gyakorlatban nem mindig.

Emlékezetes, a jelenleg francia miniszterelnöki pozícióra is esélyes Jean-Luc Mélenchon 2014-ben a kijevi kormányt „puccsista kalandoroknak” nevezte, majd „teljesen előreláthatónak” tartotta, hogy Oroszország „védelmi intézkedéseket” tesz a Krímben az új ukrán hatalommal szemben, és kijelentette, „a krími kikötők létfontosságúak Oroszország biztonsága szempontjából, teljesen előrelátható, hogy az oroszok nem hagyják magukat, védelmi intézkedéseket tesznek egy kalandor puccsista hatalom ellen, amelyben a neonácik rendkívül elítélendő befolyással bírnak.”

2015 márciusában Mélenchon „politikai csirkefogónak” nevezte az ellenzéki Boris Nyemcovot, nem sokkal a Vörös tér közelében történt meggyilkolása után.  

2017-ben több történész, szociológus és politikatudós bírálta a baloldali politikus csodálatát Putyin rezsimjével kapcsolatban. 

2022-ben, mikor megmérettette magát az elnökválasztáson, így fogalmazott: „Ne feledjük, az orosz nép nem az ellenségünk.” „Sajnálatosnak tartom, hogy az Európai Unió úgy döntött, hogy fegyvereket biztosít a háborúhoz,  amit Josep Borrell, a külkapcsolatokért felelős biztos, a hadviselő feleknek szánt eszközökként írt le” – tette hozzá.

Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta úgy tűnik, Jean-Luc Mélenchon megváltoztatta Putyin rezsimjével kapcsolatos hangnemét.

Ezért egy nyilatkozatban egyértelműen elítélte az orosz inváziót. De csak szavak szintjén. Mert idén márciusban a francia törvényhozók egy szimbolikus szavazáson jóváhagyták az Ukrajnával kötendő biztonsági megállapodást, amely arra kényszerítette az ellenzéki pártokat, hogy nyilvánosan kinyilvánítsák kételyeiket a Kijevnek küldött katonai segítséggel kapcsolatban.

A parlament 10 képviselőcsoportjából hét támogatta a biztonsági megállapodást a szavazáson. 

A legerősebb ellenállás a szélsőbaloldalról érkezett: a kommunista képviselők és Jean-Luc Mélenchon mozgalmának tagjai viszont ellene szavaztak.

De ki az a Jean-Luc Mélenchon? A marokkói Tangerben született 1951-ben egy spanyol és olasz származású postai alkalmazott és tanár gyermekeként, családja 11 éves korában költözött Franciaországba. Az egyetemen filozófiát tanult, és az 1968 májusi tüntetések idején a diákmozgalom egyik vezetője lett. Tagja volt a francia trockista mozgalomnak, majd tanárként és újságíróként dolgozott, mielőtt a politikába lépett.

Mélenchon évtizedek óta a francia baloldali politika meghatározó szereplője. 30 évet töltött a Szocialista Pártban, és miniszteri posztokat töltött be, mielőtt 2008-ban szakított a párttal.

Számos baloldali koalíció mögött állt, amelyek közül a 2016-ban általa indított France Unbowed (La France Insoumise, azaz LFI) volt a csúcspont. Melenchon 2012-ben, 2017-ben és 2022-ben is indult az elnökválasztáson, és minden alkalommal javított az eredményén. 2022-ben harmadik lett, közvetlenül a jobboldali vezető Marine Le Pen mögött. 

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. július 09. 08:03
..és, hogy ne feledkezzünk meg, vannak hazai marxista szélkakasaink is. Demszky elvtársúr is maoistaként kezdte karrierjét. Marx: "A (lumpen)proletariátus bármire megvásárolható.." kell még valami mondanom Ildikó?
falcatus-2
2024. július 09. 07:35
Folyt.: Scholz is kommunista szélkakas volt. 1988-ban Scholz az akkori NSZK-ból delegációt vezetett az NDK-ba. és ezt mondta a német komszomol (FDJ) tagjainak : "a világ igazi ellenségei az amerikai hadiipari komplexumban" és az "acélsisak frakcióban" vannak, vagyis az akkori uralkodó CDU – CSU – FDP blokkban 1984 januárjában, az NDK-ban az egyik megbeszélésen Scholz -mármint az általa vezetett másik delegációban is kijelentette, hogy „ a Szovjetuniónak az amerikai rakéták európai telepítésére úgy kell reagálnia, hogy „valamit Amerika küszöbére tesz”, azaz atomfegyverek ottani elhelyezésével, mert az Európát célzó szovjet rakéták "nem jelentenek megfelelő fenyegetést az Egyesült Államokra". Ez egyébként teljesen normális álláspont egy marxista német balfácán patrióta számára, és még az is világos, hogy Scholz miből indult ki: „nem kell szovjet rakétákat célozni hazánkra, ha megérted, hogy nem vagyunk függetlenek, korlátozott a szuverenitásunk, közvetlenül Amerika alá tartozunk …”
falcatus-2
2024. július 09. 07:32
Namond 2024. július 09. 05:31 Na ezt a szélkakasozást olyan valaki írta, aki sokat tanulmányozta a hazai kormányzati közbeszédet és a brüsszeli tetteket és nyilatkozatokat...." Emlékezzünk még néhány marxista szélkakasra. Pl. Barrosora. A hetvenes években még a portugál maoista szervezet vezetője volt. 1981-ben már politikatudományi diplomát szerzett Genfben! Ma a genfi és a lisszaboni egyetem professzora. 1985–2002 között parlamenti képviselőként dolgozott a jobbközépnek! kikiáltott Portugál Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben. 1999 óta a PSD vezetője és az Európai Néppártban Weber alelnöke ! A kétezres évek elején Portugália szoci miniszterelnöke volt. Innen emelték ki, lemondott kormányfői tisztségéről, mivel az Európai Parlament 2004-ben az Európai Bizottság elnökévé választotta. 10 évig maradt. Jean-Claude Juncker követte őt a poszton. folyt.köv.
Namond
2024. július 09. 05:31
Na ezt a szélkakasozást olyan valaki írta, aki sokat tanulmányozta a hazai kormányzati közbeszédet és a brüsszeli tetteket és nyilatkozatokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!