A magyarok rokonainak földjén teszteli atomfegyverét az orosz hadsereg

2024. július 23. 13:46

A Jarsz rakéták elrejtését próbálják ügyesen megoldani.

2024. július 23. 13:46

Nyitókép: Getty Images 

Atomrakétákkal hajt végre gyakorlatokat ma az orosz hadsereg Mariföldön, ebben a hónapban már másodszor – jelenti az Euractiv.

Mariföld a Volga mentén elterülő kis köztársaság, ahol a magyarok legközelebbi nyelvrokonai közé tartozó marik élnek.

A magyarhoz leginkább hasonló hanti és manysi nyelvek után a finnugor nyelvcsalád uráli ágához tartozó mari hasonlít a leginkább a magyarhoz, egyetemben az udmurttal, komival és mordvinnal.

Az erdős kis köztársaság 700 kilométerre keletre fekszik Moszkvától, s fővárosában, Joskar-Olában székel a 14. sz. Kijev-Zsitomir-rendi Kutuzov Rakétadivízió, amely a Jarsz nukleáris hordozórakétákat is kezeli. Július elején már két oroszországi régióban zajlottak hasonló gyakorlatok, két hónappal ezelőtt pedig közösen gyakorolta az atomfegyverek bevetését Oroszország és Belarusz.

A mariföldi rakétázók az erdőben a Jarsz egységek álcázásának módjait gyakorolják, szabotőrakciók meghiúsítását, valamint a hadifelszerelés kimenekítését vegyileg szennyezett zónából – írja a RIA Novosztyi hírügynökség.

A Kommerszant emlékeztet: a Jarsz rakéta hatótávja 11 ezer kilométer, így az oroszok éles helyzetben Amerikáig is elérhetnek vele.

 

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­é­­k­­e­l­­­d­­ ­­­a­­­ ­­s­z­­­e­­­x­­­i­­­ ­­­p­u­n­­c­­i­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
stavanger
2024. július 25. 12:35
Íme egy kis mari zene: youtube.com/watch?v=dJO9G1pHfWs youtube.com/watch?v=RD7-Ja64XF0&list=RDdJO9G1pHfWs&index=2
balbako_
2024. július 23. 17:55
A nyelvrokonság nem azonos a genetikai rokonsággal. A magyar finnugor rokonságot a genetika már kizárta.
gelimertasoz
2024. július 23. 17:50
a magyarok legközelebbi nyelvrokonai közé tartozó marik élnek. ------------------- 1. Nem közel, hanem nakva magyar. Nem közé, hanem innento. Nem tartoz, ez németizmus, hanem ja, vagy arjel. 2. He? Jól vannak ezek? a magyar nyelv indogermán és germán nyelv! ttps://magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!