A kommunisták vennék át a hatalmat Franciaországban

2024. július 10. 11:42

Macronék azonban egy széles koalíciót szeretnének létrehozni – lehetőleg a szélsőbal nélkül.

2024. július 10. 11:42
FRA - POL - POPULAR FRONT VICTORY

Nyitókép: Benoit Durand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az Új Népi Front (NFP) nyerte a legtöbb mandátumot a franciaországi előrehozott parlamenti választásokon, de messze elmaradt az abszolút többségtől. A baloldali szövetség szerint joguk van kormányozni. 

„Igényt tartunk arra, hogy kormányozzuk ezt az országot”

– mondta Mathilde Panot, a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország (LFI) párt frakcióvezetője az újságíróknak.

Az NFP, amely 48 órával azután jött létre, hogy Macron június 9-én bejelentette a parlament feloszlatását, különböző baloldali pártokból, köztük az LFI-ből és a kommunista pártból, valamint mérsékeltebb erőkből, például a szocialistákból és a zöldekből áll – írja az Euronews. 

Az NFP 193 mandátumot szerzett, megelőzve Macron centrista koalícióját, amely meglepetésre 164 mandátummal a második helyet szerezte meg, valamint a Nemzeti Tömörülést (RN) és szövetségeseit, akik 143 mandátumot kaptak. Egyikük sem szerezte meg azonban az abszolút többséghez szükséges 289 mandátumot.

Fabien Roussel kommunista vezető a Midi Libre című regionális napilapban kedden megjelent interjúban azt mondta, hogy „arra kérjük a köztársasági elnököt (...), hogy hagyjon minket kormányozni”.  

Az NFP ígéretet tett arra, hogy hatályon kívül helyezi a Macron által eltörölt vagyonadót és a tavaly elfogadott nyugdíjreformot.

Ezt is ajánljuk a témában

Így nyert a baloldal Franciaországban

Macron és a baloldal kiütötték Le Penéket a hatalom kapujából. De kérdéses, hogyan lesz kormányozható Franciaország az új, háromosztatú Nemzetgyűléssel.

Szivárványkoalíció

Clément Beaune, Macron közeli szövetségese, aki az előrehozott választásokon elvesztette mandátumát, kedden elismerte, hogy a szavazáson való elsőség az NFP-nek adott bizonyos „jogokat”. Ugyanakkor azzal érvelt, hogy sok baloldali képviselőt „nem kizárólag a programjuk alapján”, hanem az úgynevezett „köztársasági front” részeként választottak meg, hogy megakadályozzák Marine Le Pen pártjának hatalomra jutását.

„Az egyetlen megoldás egy széles koalíció” – írta az X-en.

Macron és miniszterelnöke, Gabriel Attal  jelezték, hogy hajlandóak belépni egy „mérsékeltekből” álló szivárványkoalícióba.

Ez kizárná az Engedetlen Franciaországot, amelyet sokan Macron soraiból ugyanolyan szélsőségesnek tartanak, mint az RN-t, de magába foglalná azt a 39 disszidens jobboldali republikánus képviselőt, akik elutasították az RN-nel kötött választások előtti szövetséget. Az NFP vezetői egyelőre azt mondták, hogy folytatják a közös munkát. Azonban a baloldali pártok már most a széthúzás jeleit mutatják: nem tudnak megegyezni, hogy ki legyen a miniszterelnök.

Az egyetlen pont, amiben a baloldali pártok egyetértenek: meg kell akadályozni, hogy a Nemzeti Tömörülés bármilyen pozíciót szerezzen a nemzetgyűlésben.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­k­­e­l­­d­ ­­­a­­­ ­s­­­z­­e­x­i­ ­­p­u­­­n­c­­i­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
EX_Terminator
2024. július 10. 15:59
Ezzel egy ideig el fognak marakodni, vajmi kevés reménnyel az eredményre aztán mivel nincs meg a szükséges többsége a cum onistáknak új választás lesz.
Majdmegmondom
2024. július 10. 15:54
Macron nagyon rossz irányba menekült... Félő, hogy ezzel a "ravasz" lépéssel előidézett egy közelgő polgárháborút...
Zoltan70
2024. július 10. 15:25
„Igényt tartunk arra, hogy kormányozzuk ezt az országot” Hát többek között a kormányzáshoz (se) értetek, akkor minek erőltetni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!