A front elől menekülő ukrán férfiak vallottak: „Nem akartam ágyútöltelékké válni, a politikusok gyermekei egyáltalán nem harcolnak”

2024. július 24. 06:29

Nem hisz a statisztikáknak, sokkal magasabb a hallottak száma, tudjuk meg az egyik ukrán menekülttől.

2024. július 24. 06:29
null

Fotó: Danylo Antoniuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A Focus arról ír, hogy Andrij hatezer dollárt fizetett azért, hogy megszökjön Ukrajnából, Vaszil bujkált, Mykola külföldön volt, amikor kitört a háború, és egyszerűen nem tért vissza. Mint tudjuk, az ukrán kormány embertelen sorozást rendelt el a háborúban tapasztalt kilátástalan helyzet miatt, egyre csak fogynak a besorozható emberek.

„Néhány évvel az orosz invázió előtt jöttem Berlinbe, hogy építőmunkásként dolgozzak. Nyugat-Ukrajnából származom, és mostanra 

a falunkban szinte már nem maradt férfi. Vagy a fronton vannak, vagy hozzám hasonlóan külföldön” 

– mondta Mykola, aki hozzátette: „Neheztelek az ukrán államra, amiért nem ad nekünk semmilyen szociális garanciát, ugyanakkor azt kéri, hogy térjünk vissza az országba, hogy megvédjük azt. Nem érzem kötelességemnek, hogy ezt tegyem, mert nem értek egyet a jelenlegi politikával”. Hangsúlyozta: 

nem hisz a statisztikáknak, szerinte sokkal magasabb a hallottak és a sebesültek száma,

 mint ahogy azt az ukrán kormány állítja. 

„Az ukrán politikusok gyermekei viszont egyáltalán nem harcolnak. Ők elrejtik a fiaikat, de az egyszerű embereket a frontra küldik” 

– mesélte. Kiderült például, hogy az unokatestvérét besorozták és eltűntnek nyilvánították, mivel azonban a holttestét nem találták meg, a felesége nem kaphatja meg az ukrán kormány által ígért támogatást.

Vaszil leszögezte, hogy nem érzi magát árulónak. Most a toborzótisztek szó szerint az utcán, a forgalomban és az ellenőrzőpontokon 

vadásznak az emberekre, ezért a lehető legkevesebb alkalommal merészkedik nyilvános helyre, 

mondta.

Andrij a Focusnak vallott: hatezer eurót fizetett a szabadságáért és életéért cserébe. A hazájában gyávának és hazaárulónak tarthatják, mondta, de mások véleménye nem sokat számít neki. „Azt hiszem, jobb élő háborús ellenállónak lenni, mint halott hősnek. És úgy gondolom, hogy sokan azok közül, akik elítélnek, 

valójában irigyek rám. Én élvezem a szabad ember életét, míg mások rettegve várják nap mint nap, hogy behívják a frontra.

 Én bátrabb voltam náluk azzal, hogy elmenekültem. Kockázatos volt, de megtettem – főleg a feleségem és a gyerekeim miatt.” 

Íme, egy részlet a sorozásról:

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 229 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­é­­k­­­e­l­­d­­ ­­­a­­ ­­­s­­­z­­e­x­­i­­­ ­­­p­u­n­­c­­i­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
palika-2020
2024. július 24. 14:05 Szerkesztve
Azok a szerencsetlen fiatalok akiket megoltek már a mennyben vannak de akik odakuldtek oket, a pokolban fognak megrohadni!
NorthernOutlaw
2024. július 24. 13:47 Szerkesztve
"Neheztelek az ukrán államra, amiért nem ad nekünk semmilyen szociális garanciát, ugyanakkor azt kéri, hogy térjünk vissza az országba, hogy megvédjük azt. Nem érzem kötelességemnek, hogy ezt tegyem, mert nem értek egyet a jelenlegi politikával”. 100%-ban egyetértek! Sőt a világon sehol nincs garancia és ezért az emberi szabadság sem létezik. Az ember egyéni szabadsága nem függhet egy másik embertől. Az életéről mindenki maga dönt. Ez a jelenlegi törvényeken és a politikán felül áll. Az élet feláldozása csak önálló döntés lehet! Ha valakik ezt felül akarják írni azoknak ellen kell állni akár fegyverrel is! Ha mindenki megtagadná a hatalom kényszerét az egész világon sok háború elmaradna, de ezt a szabadságot soha nem fogják megadni az embernek pont azért, hogy fenn lehessen tartani a jelenlegi rendszert, ami a háborúkra épül. A hadsereg ettől függetlenül nagyon fontos, de nem erre való.
rockercicc
2024. július 24. 12:39
A funkcionális analfabéta firkász tanuljon már meg írni! Mi az hogy a "hallottak száma"??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!