Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Politico: Gyászos a hangulat Macronéknál

2024. június 18. 16:40

Összeomlóban a francia liberálisok, jön fel a jobboldal, és közben nem akar érkezni a liberális megváltó.

2024. június 18. 16:40

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

Jól szemléltetik a hangulatot a Politico által megosztott Instagram-bejegyzés képei. Olyan a légkör, mint az utolsó vacsorán. Az egyik fekete-fehér fénykép megörökíti Emmanuel Macron elnök belső körének félelmét és frusztrációját, feltételezhetően éppen abban a pillanatban, amikor Macron bejelenti nekik, hogy feloszlatja a parlamentet.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elnök egy asztalnál ül – előtte egy kis kocsis óra – az Élysée-palota egyik pompás termében, miközben a feszültség érezhető a legközelebbi helyettesei között, akik szemben ülnek vele. Talán szokatlan az Élysée hivatalos fotósától, hogy a képet az Instagramra tegye ki, de azt senki sem kérdőjelezi meg, hogy ez tükrözi az elnök belső körében uralkodó idegességet.

Miután a jobboldal megalázta az EP választáson, Macron megpróbálja visszatartani a jobboldali előretörést egy új nemzeti választással. Azóta Macron  szemmel láthatóan lehangolt.

Bruno Le Maire pénzügyminiszter, Macron Renaissance liberális pártjának oszlopos tagja tette a legapokaliptikusabb kijelentést: „az ország elindult lefele a lejtőn.” Az ilyen keserű kétségbeesés problémát jelent Franciaország jövőjének. A francia politika egyik legnagyobb kérdése, miután Macron elnöksége 2027-ben véget ér, hogy ki tölti majd be a politikai közép hatalmas űrét.

Azok, akik a liberális megmentőt keresik, csalódni fognak. 

Macron középpárti koalíciója kockázatot vállal, ugyanis veszíthetnek a két fordulós szavazáson – június 30-án és július 7-én. Eközben az elnök szövetségesei keresik a távozási módot.

A francia elnökről szóló csípős megjegyzések, amelyeket korábban csak suttogtak, most nyíltan kifejezésre jutnak. Macron hűséges támogatója, Le Maire szerint a vezető egyedül hozta meg a parlament feloszlatásáról szóló döntést, és ez „szorongást és haragot teremtett országunkban, a francia emberek között, mindenhol.” Ez meglepő nyilatkozat Le Maire-től, aki csak néhány héttel ezelőtt úgy tűnt, Macron jelöltje lesz az Európai Unió gazdasági biztosa posztjára.

A parlamenti választás időzítése megbénította Macron szövetségeseit, de Macron nem finomkodik a szövetségesei politikai sorsával kapcsolatban.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. június 18. 22:15
Liberális megváltó? Olyan nincs, nem volt és nem is lesz. TI EGYSZERŰEN KI LESZTEK CSINÁLVA TI GYILKOS JAKOBINUS FÉRGEK.
kovsa2
2024. június 18. 19:15
"és közben nem akar érkezni a liberális megváltó." Adjuk nekik Nemmagyar Pétert, hátha őket is megváltja.
Bp1964
2024. június 18. 18:00
Macron egyre inkább viselkedik úgy mint a sok napoleon a világ összes diliházában.
chief Bromden
2024. június 18. 17:56
Ekkora felfordulásban tudják-e garantálni az Olimpia biztonságos megrendezését? Halasszák el, a főnök jövőre megrendezi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!