Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Bevetné az azonnali arcfelismerést a svéd rendőrség

2024. június 04. 20:00

Bizonyos bűncselekmények elkövetőit szeretnék a technológiával kiszűrni.

2024. június 04. 20:00
Szimpatikus arcok...

Nyitókép: Nicolas Economou/AFP

 


Svédország kormánya június 3-án bejelentette, hogy szeretnék lehetővé tenni a bűnüldöző szervek számára a valós idejű arcfelismerő technológia használatát közterületi kamerákból, például bizonyos bűncselekményekkel gyanúsított személyek azonosítására.

A bejelentés azután érkezett, hogy az Európai Unió márciusban elfogadta a mesterséges intelligencia használatára vonatkozó szabályokat, amelyek megtiltották a valós idejű arcfelismerést a közterületeken, de néhány kivételt engedélyeztek a bűnüldözés számára.

Decemberben a svéd kormány vizsgálatot rendelt el a bűnüldöző szervek kamera-megfigyelési jogkörének kibővítésére, beleértve az arcfelismerő technológia használatát is.

Gunnar Strommer igazságügyi miniszter egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vizsgálat, amelynek eredményeit hétfőn ismertették a kormánnyal, azt kívánta biztosítani, hogy jelentős mértékben előreléphessenek a bűnözés elleni harcban használt kamerák terén.

„A valós idejű arcfelismerést a közterületeken a bűnüldözési célokra olyan mértékben kellene engedélyezni, amennyire azt az EU AI szabályozása lehetővé teszi” – mondta Kazimir Aberg, aki a vizsgálatot vezette.

Az EU kivételei közé tartozik az eltűnt személyek vagy az emberkereskedelem gyanúsított áldozatainak felkutatása, valamint a közvetlen fenyegetések, például egy terrortámadás megelőzése.

Ezen kívül lehetővé teszi a technológia használatát bizonyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsított személyek felkutatására.

Aberg elmondta, hogy a rendőrségnek csak a legalább négyéves börtönbüntetéssel járó bűncselekmények esetén használhatná a technológiát, előzetes bírói engedélyezés után. Ezen túlmenően a technikát konkrét nyomozásokra kellene engedélyezni, nem lehetne megelőző jelleggel használni.

Strommer szerint a kormány üdvözölte a javaslatot, mondván, a vizsgálat alaposan kezelte az integritási aggodalmak és a hatékony bűnüldözés közötti egyensúlyt. Hozzátette, hogy a kormány elkezd dolgozni a terv részleteinek kidolgozásán, bár a bevezetésére még nem javasoltak időpontot.

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FreedomEva3
2024. június 05. 08:26
Lassan csak kiderul, mire kellettek a migrik: pontosan tudtak, mi lesz belőle. S a naiv állampolgár meg a végén maga követeli ki a teljes megfigyelést. Ügyes!
Tapeino
2024. június 05. 07:47
Azt megmondja valaki, hogy a nem regisztrált személyeket (a.k.a: migráncs) hogy a tökömbe szűrik majd ki???
Burdisgarage
2024. június 05. 06:12
Már a járás felismerés a divat, persze csak a jogállamokban.
Szittya Attila Bendegúz
2024. június 04. 21:54
Na, most a tökig szakállas musztafákkal, meg a burkába csavart bajadérokkal gondban lesznek. De amúgy jó ötlet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!