Bebiztosították a támogatást: tíz évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Zelenszkij és Biden

2024. június 13. 22:33

Fellélegezhet ezek után Zelenszkij?

2024. június 13. 22:33

Nyitókép: MICHAEL KAPPELER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tíz évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá csütörtökön a G7 csoport állam- és kormányfői találkozóján a dél-olaszországi Borgo Egnaziában.

A megállapodás értelmében az Egyesült Államok támogatja, illetve megerősíti Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának katonai védelmét az orosz agresszióval szemben.

Az egyezmény ugyanakkor a kelet-európai ország esetleges NATO-csatlakozása felé tett lépésnek is tekinthető – áll az egyezményben.

A szerződés emellett arra kötelezi a feleket, hogy az Ukrajna elleni fegyveres támadás vagy azzal való fenyegetés esetén az Egyesült Államok és Ukrajna vezető tisztségviselői 24 órán belül összeüljenek, hogy a válaszlépésekről konzultáljanak, és meghatározzák, milyen további lépésekre van szükség a védelem ellátása érdekében.

„Ukrajna biztonságának garantálása érdekében mindkét fél elismeri, hogy Ukrajnának jelentős katonai erőre, szilárd képességekre és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) normáival összhangban lévő, védelmi ipari bázisába történő folyamatos beruházásokra van szüksége” – áll a szövegben.

A Fehér Ház a nap folyamán tudatta, hogy Joe Biden amerikai elnök nem vesz részt a G7-csúcstalálkozón részt vevő hét fejlett ipari ország többi vezetőjével közös, csütörtök esti vacsorán, amelyet Sergio Matterella olasz államfő meghívására tartanak Brindisiben. Washington nem indokolta Biden távolmaradását.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-139
2024. július 15. 15:57
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­é­­k­e­­­l­­d­ ­a­­­ ­­­s­­z­e­x­­­i­­ ­­­p­u­­­n­­c­­­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Hoked_ly
2024. június 15. 19:30
Milyen megállapodást tartottak be eddig az USAgok? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
pirip8csfalva
2024. június 14. 08:33
Ukrajnának nincs szuverenitása már,főleg területi integritása sem..Amerikai óriás cégek kezében van az ukrán termőföldek legalább 80%-a,Az amcsik irányítják az ukránokat ez már nem szuverén,ráadásul jelenleg végleges határai sincsenek. Szóval nincs területi integritásuk sem.Nyilván amerikai érdek támogatni Ukrajnát.. Olyan áron is,ha kitörne a 3.vh..Ennél kevesebb miatt is kitört már háború sajnos..Le kellene már számolni az ukránokkal...
monuskaroly
2024. június 14. 08:33
A kérdés, tudja-e mit írt alá?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!