Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Azért harcoltam Gázában, hogy megvédjem az országom a Hamásztól – egy izraeli arab a Mandinernek

2024. június 18. 05:26

„Az izraeli arabok többsége izraeliként tekint magára, és látják, hogy október 7-én a Hamász őket is meg akarta ölni” – mondta Mohammad Kaabia izraeli-beduin influenszer a Mandinernek. Kaabia az interjúban beszélt arról mit gondol a kétállami megoldásról, apartheid állam-e Izrael, és mikor lesz béke az izraeliek és a palesztinok között.

2024. június 18. 05:26
izrael-arab-beduin /Mohammad Kaabia
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitókép: Mohammad Kaabia/Mandiner

 

Izraelben 200 ezer beduin él főként délen a Negevben, valamint északon Galileában a Jezréel-völgyében. Az arab-muszlim lakosságon belül kisebbséget képeznek a még mindig nagyrészt nomád életmódot folytató törzsek, amelyek nehezen integrálódnak a modern társadalomba, és emiatt sok vitájuk van az izraeli kormányzattal. A beduin lakosság többsége a Negev északi részén él , amely az október 7-ei támadás egyik fő célpontja volt, itt tartották ugyanis a Nova zenei fesztivált, és a megtámadott kibucok egy része is a közelben helyezkedett el. A New York Times adatai szerint legalább 17 beduint öltek meg a Hamász terroristái október 7-én, annak ellenére, hogy az öltözetükön látható volt, hogy muszlimok, sőt szemtanúk beszámolója szerint akkor sem kímélték őket, ha arabul könyörögtek az életükért. Yasmeen Abu Fraiha egy beduin faluban felnőtt izraeli arab a Times-nak így fogalmazott: „a Hamász nem tett különbséget zsidó és arab vér között.”

Egy észak-izraeli beduin faluból származik Mohammad Kaabia izraeli-arab influenszer és aktivista is, aki nemrég Budapesten járt, ahol részt vett egy október 7-éről szóló dokumentumfilm vetítésén, és az azt követő előadásokon. Az esemény előtt leültünk az influenszerrel beszélgetni, akinek öltönyzakóján a túszokra emlékeztető kis sárga szalag és az izraeli zászló volt kitűzve. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mohammad Kaabia izraeli arab influenszer és Ariel Kallner izraeli politikus Budapesten

*** 

Önnek különleges története van. Beszélne kicsit magáról?

Izraeli arab beduin vagyok. Egy észak-izraeli beduin faluban nőttem fel, és egy olyan családból származom, amely sokat tett, és a vérét is áldozta Izrael államáért. Én is szolgáltam az Izraeli Védelmi Erőkben, ahogy azt sok családtagom is tette. A családomból hárman az életüket áldozták, a harcokban estek el. 

Az előző háborúban én is harcoltam Gázában a barátaimmal: zsidókkal, beduinokkal és drúzokkal együtt harcoltunk, hogy megvédjük az országunkat attól a barbár szervezettől, amit Hamásznak neveznek. Hát ez vagyok én. 

Október 7. kevésbé ismert fejezete, hogy a Hamász arabokat is megölt azon a napon...

A Hamász tagjai október 7-én megmutatták az egész világnak, hogy nincs bennünk emberség. 

Minden izraelit meg akarnak ölni. Nem számított, hogy valaki arab vagy zsidó, muszlim vagy keresztény. 

A Hamász meggyilkolt olyan beduin nőket is, akik fejkendőt viseltek. Nem kíméltek senkit. Az iszlám hit alapján tisztelnünk kell más vallásokat, az iszlám azt parancsolja, hogy tiszteljük a zsidókat és a keresztényeket, mert ők a „szent könyv népei.” A Hamász elrabolt több beduint, és megölt közel 20 beduin nőt és férfit. Mindenkit meg akarnak ölni, aki Izraelhez tartozik. 

A Hamász foglyai

Youssef Ziyadne ötvenhárom éves beduin férfi 17 éven át dolgozott a Holit nevű kibucban. Néhány éve csatlakozott hozzá a munkában két fia Hamza és Bilal. Október 7-én mind a kibucban voltak, ahová elkísérte őket Youssef lánya Aisha is. Mindannyiukat elhurcolták a terrorszervezet terroristái. Bilal és Aisha, akik mindketten tinédzserek, az első túszmegállapodás során visszatérhettek Izraelbe. Youssef és idősebb fia a 22 esztendős Hamza azonban jelenleg is a Hamász fogságában vannak. Egy beduin túszt Samar Fouad Talalkát, két másik izraeli tússzal együtt tévedésből lelőtte az IDF. Egy hatodik beduin túszról Farhan al-Qadiról pedig október 7 reggele óta senki nem hallott, a feltételezések szerint ő is a Hamász foglya.

Hogyan tekintenek az izraeli arabok a Hamászra? 
A közösségünk különbséget tud tenni a Hamász és a palesztinok között. A valóság az, hogy a Hamász uralja és megszállás alatt tarja a palesztin népet, és emberi pajzsként használja őket a terrorakcióihoz. 

Az izraeli arabok többsége izraeliként tekint magára, és látják, hogy október 7-én a Hamász őket is meg akarta ölni.

Nekünk is védelemre van szükségünk a Hamásszal szemben. 

Mit gondol a kétállami megoldásról? 

Szerintem mielőtt megoldásról beszélhetnénk, fontos, hogy a problémáról beszéljünk. Először is fel kell számolnunk a Hamász gyűlöletkeltését, azt a szörnyű helyzetet, amit a Hamász okozott, valamint fel kell számolni a Palesztin Hatóság korrupcióját is. 

Amit én akarok, amire szükségem van: az a biztonság és a béke. 

Eddig mindig, mikor felmerült egy békeajánlat, azt mindig a palesztin oldal akadályozta meg, nem pedig az izraeli oldal. Korábbi miniszterelnökök Ehud Barak és Jischák Rabin is felajánlották a palesztin állam létrehozását, de ajánlatuk félre lett dobva. Meg kell kérdeznünk a palesztinokat, hogy tényleg akarnak egy országot, tényleg akarnak egy államot?

Egy beduin a negevi sivatagban Dimona város mellett /AHMAD GHARABLI / AFP

Sokan vannak, akik azzal vádolják Izraelt, hogy apartheid állam. Ön mit mond erre?

Nagyon sok példa bizonyítja, hogy Izrael ennek pontosan az ellenkezője. Az izraeli parlamentben vannak arab képviselők. Vannak olyan arab képviselők a Knesszetben, akik a kormány ellen uszítanak, sőt az IDF katonái ellen uszítanak. Megtehetik, mert szólásszabadság van, senki nem korlátozza őket. A Legfelsőbb Bíróság egyik bírója, aki a volt elnököt börtönbe küldte, az egy arab keresztény bíró volt. 

Mégis, hogy lehetne ezt apartheid államnak nevezni? 

Vannak arab tisztjeink a hadseregben. Arab rendőrtisztjeink a rendőrségben. Izrael legnagyobb bankjának igazgatója is egy muszlim arab volt. Ön szerint ez apartheid állam? 

Az elmúlt hónapokban nagyon sok tüntetés volt a nyugat-európai városokban. Sokszor elhangzott az a szólam, hogy: „Folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz!” Mit gondol erről?

Biztos vagyok benne, hogy azoknak a 90%-a, akik azt skandálják, hogy a „folyótól a tengerig” nem is tudják, hogy mi a folyónak, és a mi a tengernek a neve, amiről beszélnek. Semmit nem tudnak erről a konfliktusról. 

Megértem azokat a palesztin aktivistákat, akik a Palesztin Hatóság területéről vagy a Gázai övezetből érkeznek és a szenvedésükről beszélnek. Megértem azokat az izraelieket is, akik elvesztettek egy családtagot ebben a háborúban. Mindkét oldalt megértem. 

De nem értem ezeket az embereket, akik a Nyugaton élnek, ők nem tudnak semmit a konfliktusról, nem éreztek semmit ebből a háborúból. 

A családjuk nem lett áldozata ennek a háborúnak, és ők akarnak beszélni erről a konfliktusról. 

A Hamász babákat mészárolt le, nőket erőszakolt meg, időseket gyilkolt meg. Ez a valóság. Tudom, hogy a másik oldalon is meghalnak civilek. De fel kell tenni a kérdést: ki okozta ezt a helyzetet? Ki használja emberi pajzsként az embereket? Erre kéne válaszolniuk ezeknek a tüntetőknek. 

Nagyon sok nyugati politikus arról beszél, hogy ha Izrael tűzszünetet köt a Hamásszal, akkor az lesz a béke kezdete. Ön mit gondol, lesz valaha béke az izraeliek és a palesztinok között? 

Akkor lesz béke, mikor a Hamász és a többi terrorszervezet elhagyja Gázát, elhagyja Ciszjordániát, Júdeát és Szamáriát. A Hamásznak és más terrortervezeteknek Irán határozza meg a programját, a Hezbollah Irán proxija, akik a saját terveiket akarják megvalósítani, nem a palesztinok terveit. 

A beduinok és október 7:

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2024. június 18. 13:51
Ahh! Tényleg??? Azt hittem, hogy a Gázai partvidékén lévő Palesztin földgázvagyonért harcoltál.
alexandrosz-2
2024. június 18. 11:59
Ez nem arab, hanem szarab. De ilyen szar mindenhol akad, a zsidók pedig ezer évek óta vásárolnak maguknak ilyen szarokat. Hasonló a hasonlóval.
sagirdilsiz-2
2024. június 18. 11:07
Különösen ez a mondat fogott meg: " Izrael legnagyobb bankjának igazgatója is egy muszlim arab volt."
Vörösbegy
2024. június 18. 10:15
Az arab és a palesztin nem ugyanaz. A Biblia pontosan bemutatja ezt, az arabok Izmáel leszármazottai, azaz a zsidók testvérnépe. A palesztinok filiszteusok, főníciai eredetűek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!