Az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte Oroszországot

2024. június 18. 18:18

„A történelmi igazság keresése a szólásszabadsághoz való jog szerves része” – szögezte le a strasbourgi székhelyű bíróság sajtóközleményében.

2024. június 18. 18:18

A nyitókép illusztráció. Fotó: KREMLIN PRESS OFFICE / HANDOUT / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden elítélte Oroszországot amiatt a 2015-ben hozott törvény miatt, amely lehetővé teszi a nemkívánatos külföldi és nemzetközi szervezetek oroszországi tevékenységének betiltását.

Határozatában a strasbourgi székhelyű testület megállapította, hogy a nemkívánatos szervezetekről szóló törvény jelentős korlátozásokat von maga után az érintett szervezetek számára;

nem rendelkezhetnek irodával, bankszámlával, nem folytathatnak projekteket Oroszországban, és a honlapjaikhoz való hozzáférést korlátozzák az országban.

Az EJEB hangsúlyozta, hogy a törvény nem eléggé pontos a nem kormányzati szervezetek elítélendő magatartását illetően, és megjegyezte, hogy „homályos és pontatlan kifejezéseket használnak a nemkívánatosnak minősítést igazoló indokok meghatározására”.

Ezek a hiányosságok kiszámíthatatlanná tették a törvény alkalmazását”

– hangsúlyozta az EJEB.

Ezen túlmenően a bíróság arra is rámutatott, hogy „a felperesek által indított bírósági eljárás nem nyújtott megfelelő biztosítékot a végrehajtó hatóságoknak e területen biztosított szinte korlátlan mérlegelési jogkörével szemben”. Oroszország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének egyesülési szabadságra és a véleménynyilvánítás szabadságára vonatkozó rendelkezéseit – mondta ki a testület.

Egy másik elmarasztalás

Ugyancsak kedden az EJEB amiatt is elmarasztalta Oroszországot, amiért megtagadta a 2022-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Memorial tudományos-kutató és ismeretterjesztő központtól a hozzáférést a szovjet elnyomásról szóló archívumokhoz.

A történelmi igazság keresése a szólásszabadsághoz való jog szerves része”

– szögezte le a strasbourgi székhelyű bíróság sajtóközleményében.

Az ügy felperesei öt orosz állampolgár és a Memorial szervezet, akik azokhoz az orosz levéltári adatokhoz akartak hozzáférni, amelyeket a Szovjetunión belüli tömeges kivégzéséket és deportálásokat dokumentálták. A kérelmezőktől minden esetben megtagadták az információhoz való hozzáférést. Vagy hiányos tájékoztatást kaptak, vagy megtiltották, hogy másolatot készítsenek az eredeti dokumentumokról.

Az egyik kérelmezőt még abban is bűnösnek találták, hogy a német származású oroszok kényszerkitelepítéséről szóló kutatás keretében illegálisan gyűjtött „személyes és családi információkat” az etnikai elnyomás áldozatairól. „A dokumentumokhoz való hozzáférés elutasítása az orosz hatóságok részéről sérti a tájékozódáshoz való jogot” – állapította meg az EJEB. Oroszország már nem tagja az Európa Tanácsnak, amelynek intézményeihez az EJEB tartozik, de továbbra is elszámoltatható a tagsága megszűnése előtt elkövetett jogsértésekért.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. június 19. 07:38
Semmi különös. Csak a szokásos zsidó kettősmérce. Le se kell szarni!
Saksafar
2024. június 18. 20:29
Bru-ha-ha-ha. Majd akkor szóljatok, ha egyszer az USA-t marasztalják el. Sóhivatal.
lajajakab11
2024. június 18. 19:38
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
kovsa2
2024. június 18. 19:33
"„A történelmi igazság keresése a szólásszabadsághoz való jog szerves része” – szögezte le a strasbourgi székhelyű bíróság sajtóközleményében." Tehát, ha a németek kimondják, hogy ez az ellenőrzés nélküli invázió egy elba.. -hibázott lépés volt és deportálni kell minden védelemre nem jogosult külföldit, az totálisan rendben van. Úgy hallottam, hogy ez nem egészen így van. Aki ott ilyent mond, nem mond senki, nem mer, az rögtön FASISZTA lesz. Szerintem ebből az is következik, hogy ez a bíróság is fasiszta, hiszen arra biztat, hogy mindenki mondja ki még a kényelmetlen igazságot is. "történelmi igazság", hogy Európában soha nem volt képes muszlim és keresztény népesség békében élni huzamosabb ideig. Ez azóta sem változott, még ha egyes álmodozók ezt jó ötletnek tartják is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!