Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Rendőrök az utcákon, szájzár az ellenzéken – szlovák helyzetkép Fico-merénylet után

2024. május 25. 05:59

A támadás visszahozza a '90-es évek maffiakáoszát, az átlagember fél és gyűlöl; az ellenzék túl sokat uszított, így most jobban teszi, ha visszavesz – felvidéki szakértővel beszélgettünk.

2024. május 25. 05:59
Rendőrök posztolnak a merénylet helyszínénél.
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitókép forrása: VLADIMIR SIMICEK / AFP

***

Korábban lapunknak Pomichal Krisztián, az MCC dunaszerdahelyi központjának igazgatója, a Ma7 korábbi politikai rovatvezetője arról beszélt: az emberek a boltokban, a kávézókban, a villamoson erről beszélgetnek, „s ez határozza meg az előttünk álló időszakot is”.

Pomichal ugyanakkor a szlovák fővárosban hétvégén semmiféle jellel nem találkozott a Fico-merénylettel kapcsolatban, depresszív hangulatot sem érzékelt; Fico ügye helyett elsősorban az európai parlamenti választási kampány képeivel találkozott a pozsonyi belvárosban, s különösebb rendőri extra készültséget sem tapasztalt.

Ezt a kettősséget erősítette meg lapunknak Őry Péter, a Pro Civis Polgári Társulás elnöke, aki kifejtette –

a rendőrség az utasítások alapján fokozott védelem alá vette a tömegrendezvényeket,

beleértve az olyan veszélytelennek tűnőket is, mint a csallóközcsütörtöki tűzoltórendezvényt – egyszerűen félnek attól, hogy egy fanatikus elkövető akár célzottan, akár „csak úgy” támadást hajt végre egy ilyen eseményen. „Megerősítették a rendőrök járőrözését, és bár ezt mi magunk nem látjuk, a szolgálatok is erősebben megfigyelik az internetes tartalmakat” – sorolja. Előállítások, sőt, elítélések is történtek már.

Ami az átlagembert érinti, Őry szerint

„az első két-három napban teljes volt a döbbenet, hiszen Szlovákia történetében még nem volt olyan, hogy regnáló kormányfő ellen merényletet hajtsanak végre”.

Ugyanakkor emlékeztet, hogy a politikai gyilkosságok és egyéb akciók politikusok ellen már a kilencvenes években jelen voltak az országban. Jelesül:

– 1995-ben elrabolták az ország első köztársasági elnökének, Michal Kováčnak a fiát – a Vladimír Mečiar vezette kormány titkosszolgái; őt a titkosszolgák kirángatták az autójából, megverték, és Ausztriába vitték

– 1996-ban, miközben az elrablóknak egyébként később Mečiar kegyelmet adott, Róbert Remiás nyomozóval végeztek egy pokolgéppel, aki az emberrablási ügyben nyomozott.

– 1999-ben Ján Duckyt, Mečiar volt gazdasági miniszterét gyilkolták meg Pozsonyban, három fejlövéssel végezték ki

– erre következett rá Ján Kuciák oknyomozó újságíró meggyilkolása 2018-ban, aminek következtében tüntetések kezdődtek, és a Fico-kormány bukása.

Mint Őry Péter kifejti, már a merényletet követő napon megemelkedett a közbeszédben a gyűlölet szintje, a jelenlegi ellenzéki szavazók vitték ebben a prímet – a szlovák Joj televízió felmérése szerint a korábbi 16 százalékról 21,5 százalékra emelkedett a gyűlölködő hozzászólások aránya a közösségi médiában.

Ezt is ajánljuk a témában

Ugyanakkor a politikai pártok megpróbálták konszolidálni a helyzetet, a sajtóval karöltve, „hogy ne legyen ennyire kiélezett a közbeszéd” – fejtegeti Őry – ám mindezt nehéz kivitelezni egy heves kampányidőszakban.

Mindenesetre a történtek bizonytalanná tették az EP-választások kimenetelét.

 

Megugorhat a hagyományosan nagyon alacsony részvételi hajlandóság, és az ellenzék kénytelen lesz tartózkodni bármilyen keményebb hangvételű szövegtől, „hiszen bármit mondanak, a miniszterelnöki merénylet után már egészen máshogy hangzik majd”.

Mint Őry rámutat, e téren korábban egyáltalán nem fogták vissza magukat az ellenzéki médiumok:

„Fico a karikatúrákon volt már ördög, fasiszta, kommunista, Sztálin, Hitler, satöbbi”.

A pártok pedig „transzparensek behurcolásával a parlamentbe, injekciós tűk dobálásával, és még számos színházi elemmel dúsították a parlamenti és azon kívüli akcióikat”.

A korábbi uszítások most mind visszaütnek. „Az ellenzék csak akkor tud labdába rúgni a következő években, ha személycserék jönnek – mert a mostani politikusokra ráégett az uszítás, a merényletben való pszichikai bűnrészesség vádja” – mondja.

Eközben a fizikai erőszakig is sikerült eljutni, a leköszönt miniszterelnök, Igor Matovic a tavalyi kampány során konkrétan mellbe rúgta a most Ficót helyettesítő Robert Kaliňákot, ezzel legitimálva az erőszakot mint eszközt – sorolja Őry –, 

mint egy vidéki bálban, amikor a rivális falu bikája átmegy egy kis bajt keverni.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindeközben a politika általános színvonala is komoly mélyrepülésben van, és ebben bizony oroszlánrésze van a jelenlegi ellenzéknek.

„Amikor Magyarországon Schmitt Pálról kiderült, hogy plagizált, lemondott. Nálunk az előző kormányban az oktatási miniszterről és a parlament elnökéről is kiderült, de semmilyen következménye nem lett” – fejtegeti.

Mindenesetre a Fico elleni merénylet, véli Őry, az átlagembereket is megérintette, 

a sokak által gyűlölt kormányfő most számíthat az együttérzésükre.

A társadalom nem látja még át, de valószínű, hogy a következő évekre teljesen átalakul a szlovákiai politika – teszi hozzá – a jelenlegi kormánypártoknak egyben nagy lehetőség is a szomorú esemény.

Mindez – ha Pellegrini nem kacsint ki a nagy konzervatív-baloldali tömbből – jó időre meghatározhatja a szlovákiai politikai dinamikákat.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:05
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­­­k­­­e­­l­d­­­ ­­­a­­ ­s­z­­­e­x­­i­­­ ­­p­u­­­n­c­­­i­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Novicsok-5
2024. május 25. 11:53 Szerkesztve
Ez is annyira felvidéki magyar, mint alenka. Egy felvidéki magyar jól emlékszik a Fico-miniszterelnökségre, hogy miket kellett lenyelniük, amíg Magyarország hallgatott. Mind a Gyurcsány-, mind az Orbán-érában. Szép kis maffiózó rendőrállam a ti szövetségesetek, NER-marhák.
Novicsok-5
2024. május 25. 11:51
Balfasz Fidesz-propaganda, azt hiszitek csak az ellenzék uszított??? Szoktátok figyelni a baloldali szlovák ánuszdonorotokat milyen kirohanásokat intézett a felvidéki magyarok ellen??? Anyátok picsáját, Fico-szoponcok, basszátok meg a szlovák maffiaállamotokat.
kisstomi-2
2024. május 25. 10:38
A Matovics féle kormány három és fél éves kormányzása alatt semmi mást nem lehetett hallani sem a kormánytól sem a kormánypárti politikusoktól - Fico tolvaj, Fico maffiózó, minden eszközzel meg kell állítani a Smer párt visszatérését a hatalomba stb.stb. ezt szajkózták az újságok sőt még a közmédia is. Gyűlölködésük megkoronázása volt a Fico elleni merénylet !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!