Orbán szerint a háború

2024. május 14. 08:36

A háború veszélye nem kisebb, hanem sokkal nagyobb lesz, ha Ukrajna ügyében engedünk Putyinnak.

2024. május 14. 08:36
US-Russia Summit 2021 In Geneva
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

Nyitókép: Peter Klaunzer – Pool / Keystone via Getty Images

„Az ő (és Putyin) megközelítésében Ukrajnában azért van háború, mert »az oroszok egy nagyon világos biztonsági igényt fogalmaztak meg az Egyesült Államok és a NATO felé. Leírták, hogy azt követelik: Ukrajna soha ne legyen tagja a NATO-nak, ezt mondja ki Ukrajna, és biztosítsa maga a NATO is, és vállaljuk, hogy soha nem helyezünk el olyan fegyvereket Ukrajna területén, amellyel el lehet érni Oroszország területét. A nyugatiak ezt az ajánlatot elutasították, tárgyalni sem voltak róla hajlandók, és ez a visszautasítás váltotta ki azt, hogy Oroszország fegyverrel akar érvényt szerezni azoknak a biztonsági igényeknek, amelyeket korábban tárgyalás útján akart elérni.«

Megható, ugye?

Putyin valóban leírta mindezt, csak éppen nem ott ért véget a levél, ahol a magyar kormányfő abbahagyta a sztorit. Az orosz elnök, szintén írásban, kért még néhány apróságot: a NATO vonuljon vissza az 1997-es határai mögé (Magyarország 1999-ben lett a szervezet tagja), és értelemszerűen vigye magával a fegyvereit. Amerika pedig vonja ki katonáit, rakétáit, repülőit, hadihajóit Nyugat-Európából (is), azaz hagyja védtelenül a kontinenst, és engedje át az orosz hegemóniának. Ez volt az az ajánlat, amelyre a nyugati világ nemet mondott, mire válaszul az orosz haderő bevonult Ukrajnába.

Amiből egyrészt az következik, hogy Németh Zsoltnak van igaza. Másrészt pedig az: a háború veszélye nem kisebb, hanem sokkal nagyobb lesz, ha Ukrajna ügyében engedünk Putyinnak.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akosb
2024. május 15. 10:25
A liberrált állatok megmutathatnák már egyszer hol rejtegeti Putyin azt a 2-3 millió mindennel is felszerelt katonát ami Európa megtámadásához kellene.
tésztagyári szakmunkás
2024. május 15. 09:56
Ez a fazon nem csak hülye, de hazudik is. Persze, mit várunk, Népszava.
kissb56
2024. május 14. 19:37
Felejtsük már el ezt a kopasz majom hargitait.
nempolitizalok-0
2024. május 14. 19:08
Most ennek miért lesz jobb, ha a műtrágyagyár nem orosz, hanem amerikai? Úgy, hogy a háború révén közvetlenül és közvetve ő is finanszírozta? Ha maradt volna ukrán egy fillérjébe nem került volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!