Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Norvégia, Írország és Spanyolország elismeri a Palesztin Államot

2024. május 22. 16:20

Izrael visszahívta nagyköveteit mindhárom országból.

2024. május 22. 16:20

Nyitókép:ERIK FLAARIS JOHANSEN / NTB / AFP 

Írország, Norvégia és Spanyolország bejelentette, hogy május 28-tól hivatalosan is elismeri a palesztin államot – olvasható a BBC-n. 

Spanyolország és Írország közölte, hogy a döntés nem Izrael ellen, és nem is a Hamász mellett, hanem a béke támogatására született. Izrael dühösen reagált, és arra figyelmeztetett, hogy a lépés további instabilitást jelentene a régióban, majd visszahívta nagyköveteit mindhárom országból. 

A másik két országgal összehangolt lépéssel Norvégia tette meg elsőként a bejelentést szerdán. Jonas Gahr Støre miniszterelnök beszédében azt mondta, hogy a lépéssel „a mérsékelt erőket támogatják, amelyek egy elhúzódó és kegyetlen konfliktusban visszavonuló fronton vannak.
Ez egy befektetés az egyetlen olyan megoldásba, amely tartós békét hozhat a Közel-Keleten” – tette hozzá, utalva az úgynevezett „kétállami megoldásra”, amely szerint egy izraeli és egy palesztin állam békésen létezne egymás mellett.

Nem sokkal később Írország és Spanyolország is követte a példát.

Ma világosan kijelentjük, hogy egyértelműen támogatjuk a palesztin és az izraeli nép biztonsághoz, méltósághoz és önrendelkezéshez való egyenlő jogát” – mondta Micheál Martin ír külügyminiszter.

Írország miniszterelnöke, Simon Harris később hangsúlyozta, hogy „a Hamász nem a palesztin nép. A mai döntés Palesztina elismeréséről azért született, hogy segítsük a békés jövő megteremtését.

Harris elnök megjegyzéseit Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök is megismételte, aki szerint a lépés „nem Izrael ellen irányul, és nem is a zsidók ellen.” „A döntés nem a Hamász mellett szól. Az állam elismerése senki ellen nem irányul, a béke és az együttélés mellett szól.”

Izrael dühösen reagált a bejelentésekre. Izrael Katz külügyminiszter közölte, hogy elrendeli az izraeli nagykövetek azonnali hazatérését mindhárom országból egy sürgős konzultációra.
Izrael nem fogja ezt csendben végigcsinálni – más súlyos következményei is lesznek” – tette hozzá. 

Ezt is ajánljuk a témában


 

 

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:21
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­­­k­e­l­­­d­­ ­­a­­­ ­­­s­­z­­­e­­­x­i­ ­­p­u­­n­c­­­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Nasi12
2024. május 23. 15:34
30 ezer gázai halott, fele gyerek Lakásaik 80%-a lerombolva. A jövö dönti el megérte e.
vanced
2024. május 23. 09:09
Nem értem az itt kommentelő "békepártiakat". Írország, Norvégia és Spanyolország csak békét akar. Akkor mi a bajotok, orbanisták és ruszkiszoponcok? Feloldaná valaki az ellentmobdást?
flesh ripper
2024. május 22. 21:37
aljadék liberálnáci gyilkosok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!