Írország május végéig „biztosan elismeri” a palesztin államot

2024. május 15. 13:58

Az írek mellett Spanyolország és Szlovénia is ugyanezt tervezi.

2024. május 15. 13:58

Nyitókép: ANWAR AMRO / AFP

Írország május végéig biztosan el fogja ismerni a palesztin államot – jelentette be a Newstalk ír rádióban szerdán Micheal Martin ír külügyminiszter. A tárcavezető, aki egyúttal a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betölti elmondta, hogy Dublin folyamatosan egyeztet az ügyben más országokkal is. A múlt héten Josep Borrell, az európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta, Írország mellett Spanyolország és Szlovénia is tervezi a palesztin állam elismerését május 21-én, hozzátéve, hogy 

e három kormány döntését más országok is követhetik.   

Maga Martin szerdán azt mondta, a pontos dátumot „az elkövetkezendő napokban” jelenthetik be. Írország régóta hangoztatja, hogy nem látja akadályát a palesztin állam elismerésének, amely Dublin szerint hozzájárulhat a közel-keleti békefolyamathoz. Március végén Leo Varadkar ír, Pedro Sánchez spanyol, Robert Abela máltai és Robert Golob szlovén miniszterelnök közös nyilatkozatban szögezte le: készek elismerni a palesztin államot, ez a lépés ugyanis szerintük segítené a palesztin-izraeli konfliktus lezárását. Ezt követően, áprilisban Varadkar utódja, Simon Harris Madridban egyeztetett spanyol hivatali partnerével, és azt mondta: Madrid és Dublin összehangolja a palesztin állam elismerésével kapcsolatos döntést.

(MTI)

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:45
🍓 ️ ­I­­g­­­a­­z­­­i n­­i­­­m­f­­o­m­­á­­n­­i­­á­­­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
szeekely
2024. május 15. 16:13
Irorszag peldajat sok masik orszag is követi majd. Vetelkedes lesz, hogy ki lepi meg korabban az uj formacio elismereset a nemzetközi porondon! Aki kesőn lep, az nem kap retest estere! Zabalhatja az undok macesz-gombocot elete vegeig. 😝 Lol Ha Orban Viktor le akar maradni a Palesztin Expresszről, szive joga. De ezzel könnyen elveszitheti a 2/3-os többseget. Kenytelen lesz sima többsegben kormanyozni. Leepülnek a 2/3-os cukorka-tanyak, ahova a roganista szellemi közepszer jar szopogatni. 🤪
ptrfarkas43
2024. május 15. 15:26
Milyen határokkal és vezetéssel, enélkül üres lufi az egész.
ujujuj
2024. május 15. 15:22
Putyin ellen az a lipsinyugati érvelés, hogy az agresszor követelésének nem engedünk, és ez előremozdítja a békefolyamatot. A kecskebaszókat viszont miután tavaly október 7.-én felbuggyant a lényegük, azzal jutalmazzuk, hogy kapnak egy önálló államot. (És arról most ne is beszéljünk, hogy biztos meg fognak vele elégedni, és a "folyótól a tengerig" jelszót lecserélik majd valami konszolidáltabbra, mert a muszlim már csak olyan, hogy ha a kisujjadat nyújtod neki lesz olyan nagyvonalú, hogy a tranzakció végén a másik kisujjadat esetleg megtarthatod.) Már mindent értek. Mulatságos volna, ha legközelebb Írország egy részét szeretnék majd kisajátítani. Ígérem az elsők között leszek, aki követelni fogja a Dublini Kalifátus elismerését. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!