Így lő ki egy izraeli Merkava tankot az egyiptomi hadsereg (VIDEÓ)

2024. május 02. 06:38

Az Egyiptommal határos Rafah ellen készülődő izraeli támadás óta feszült a két ország viszonya.

2024. május 02. 06:38
Israel Conducts Training In The Golan Heights

Nyitókép: Uriel Sinai / Getty Images

Az egyiptomi elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi a közelmúltban látogatást tett egy katonai akadémián, ahol a kadétok épp az izraeli Merkava tank elpusztítását tanulmányozták. A látogatás meglehetősen élénk vitát okozott a médiában. Izraeli portálok szerint Egyiptom ezzel akart üzenni Izraelnek a készülődő rafahi offenzíva előtt – írta meg a Magyar Nemzet.

Ahogy lapunk korábban megírta, Izrael a közelmúltban felajánlotta a Hamásznak a tűzszünet lehetőségét, amennyiben a terrorszervezet hajlandó szabadon engedni bizonyos számú túszt a Gázai övezetből. A Hamász az ajánlatot visszautasította. Benjamin Netanjahu korábban jelezte, hogy ha nem lesz megegyezés a tűzszünetről, akkor Izrael következő célpontja a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városa lesz majd. A város kiemelt fontossággal bír a Hamász számára.

A jelenlegi kiélezett helyzetben a nyilvánosságra került fotók növelhetik a feszültséget a két ország között, azonban Egypt Today angol nyelvű egyiptomi lap szerint szó sincs üzengetésről Egyiptom részéről, ugyanis nem ez az első alkalom, hogy egyiptomi katonák izraeli Merkava tank elleni felkészülést gyakorolják. Tehát ez nem teljesen újkeletű, hiszen már egy öt évvel ezelőtti hadgyakorlaton is bemutatták, ahogyan páncéltörő rakétavetővel támadják a harckocsit. 
A jelenetről készült videót itt tekintheti meg:

A Merkava tankok már az 1980-as évek óta az izraeli hadsereg fő harckocsijai, és a páncélos hadtest nemrég cserélte le a legtöbb Merkava Mark 3 típust a 2003-ban bevezetett Mark 4-es típusra.

Izrael és Egyiptom 1979-ben kötött békeszerződést, amely akkor Nobel-békedíjat is ért. Azóta a két ország diplomáciai kapcsolata viszonylag rendezett, sőt biztonsági kérdésekben még együtt is működnek. Azonban az izraeli Gáza elleni offenzíva és az Egyiptommal határos Rafah ellen készülődő támadás óta ismét feszültebb a viszony.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. május 07. 01:27
Ha az arab világ egységes lenne, akkor nem létezne Izrael. Minek az araboknak 25 ország?
B_kanya
2024. május 02. 11:36
"voltospultos-2 2024. május 02. 08:43 Lacika hány éves vagy? Egyiptom négyszer indult meg Izrael ellen" Elég, ha EGYSZER odaér. Az irániak is megfricskázták nemrég a Vaskupolát és hát behorpadt picit...
B_kanya
2024. május 02. 11:35
"Kovács Ubul 2024. május 02. 07:35 Tehát semmilyen Merkavát nem lőnek ki. Az aktív védelemmel (Trophy) tudnak kezdeni valamit??" Izraelnek nincs légiereje, hiszen nincs "dedikált" bombázójuk, ugye bubuka? :)))
B_kanya
2024. május 02. 11:33
"Jose 2024. május 02. 10:52 Eddig még csak négyszer mosták le az arabokat az izraeliek (volt, amikor nagyon nehezen), de majd most... most sikerülni fog nekik." Azt azért tudod, hogy az araboknak EGYSZER elég győzni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!