Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Hamarosan tényleg NATO-katonák mehetnek Ukrajnába

2024. május 24. 09:28

Francia a kezdeményezés, egyre több ország csatlakozik hozzá. Ráadásul a NATO-katonákat Fehéroroszországnál vetnék be, hogy az ott őrködő ukránok mehessenek a frontra.

2024. május 24. 09:28

Nyitóképen: Emmanuel Macron francia elnök az idei Bastille napi felvonuláson (Ludovic MARIN / AFP)

***

A Newsweeknek adott interjút Emmanuel Macron francia elnök Újjászületés (Renaissance) nevű pártjának szóvivője, Benjamin Haddad szerint egyre több ország csatlakozik a franciák elképzeléseihez az Ukrajnán belüli NATO-szerepvállalás fokozása kapcsán.

Ez az a történet, amiről Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója is beszélt szerda este a Híradóban.

Ezt is ajánljuk a témában

Emlékezetes, Macron egyszer már felvetette NATO-csapatok küldését Ukrajnába, majd félig-meddig visszakozott, de most megint egyre elszántabb Párizs.

Ezt is ajánljuk a témában

S immár nincsenek egyedül.

Haddad a múlt heti észtországi Lennart Meri konferencia margójára a Newsweek-nek azt mondta, hogy a NATO-nak és az Európai Uniónak „rá kell borítania az asztalt” Vlagyimir Putyin orosz elnökre.

Bár Macron ötletét az Egyesült Államok azonnal elvetette, most úgy tűnik, európai szövetségesek akadnak az elképzeléshez, különösen azok részéről, akik közel vannak Oroszországhoz.

Haddad szerint az első napokban mindenki úgy vélte, Franciaország elszigetelt lesz álláspontjábal, azóta azonban gyűlnek a támogatók, vagy legalábbis az ötlet megvitatására nyitottak, így

  • Petr Pavel cseh államfő
  • Kaja Kallas észt miniszterelnök
  • Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter
  • és Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter

„Ezek az országok az első vonalban vannak, s mindeddig bizalmatlanok voltak Berlin és Párizs felé” – hangsúlyozza Macron szóvivője, aki szerint

„Túl sok időt töltünk azzal, hogy aggódunk az eszkaláció miatt, amikor Oroszország az az ország, amely eszkalál”.

Haddad szerint a nyugati országoknak kreatívnak kell lenniük abban, hogy hogyan segíthetik jobban Kijevet, beleértve, igen, csapatok küldését.

Na persze nem egyből a frontra.

„Jelenleg sok ukrán katona állomásozik a fehérorosz határnál, hogy megakadályozzák az esetleges északi inváziót” – fogalmazott Haddad, mondván, őket lehetne tehermentesíteni úgy, ahogy a baltiaknál és a lengyeleknél (megj: ezek NATO-tagországok, elnézést!) is állomásoznak csapatok. Így az itteni ukrán katonák is mehetnének a frontra.

Oroszország, idézi fel a Newsweek, következetesen óva intette nyugati ellenfeleit attól, hogy bármiféle segélyt nyújtsanak Ukrajnának, miközben Kijev elleni háborúját az USA vezette „kollektív Nyugattal” való közvetlen konfrontációnak minősíti.

Nemrég egy ukrán petíció is előkerült, amely NATO-erők bevetését sürgeti, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig újra és újra sürgette a nyugatot, hogy küldjön még több fegyvert és segítséget. Erre Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte: „a NATO-országok hadseregének közvetlen helyszíni beavatkozása ebben a konfliktusban óriási veszélyt rejthet magában”, mert kőkemény provokációnak tekintik.

 

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:10
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­­é­­­k­­­e­­l­­d­­­ ­­a­ ­­s­­z­e­x­­i­­ ­­­p­­­u­n­­­c­­­i­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
kiss.istvan770
2024. május 24. 19:15
"Bár Macron ötletét az Egyesült Államok azonnal elvetette, ..." MACRON A ROTHSCHILD BANKHÁZBÓL LETT A FRANCIÁK ELNÖKE, A BANKÁR MAFFIA BÁBJA. Az USA tulajdonosa, a bankár maffia megismétli amit a két világháborúban ripacskodott. Ők provokálták, - majd "kérették magukat", aztán eljátszották, hogy Európán segítenek a csapataikkal. A BANKÁR MAFFIA ISMÉT LE AKARJA MÉSZÁROLTATNI EURÓPA LAKOSSÁGÁT A HATALMÁÉRT, A FED ÉS A DOLLÁR MEGMENTÉSÉÉRT! Az orosz atomdoktrína szerint Oroszország csak akkor vet be elsőként atomfegyvert, ha az ország létét veszély fenyegeti. Oroszország folyamatos provokálásának atomháború lehet a következménye, a 20 szoros hangsebességű hiperszonikus rakétáik még a földet megkerülve is elérnék Washingtont, New York-ot, de Londont és Párizst is. Néhány hónapja a Fehér-tengerről, Finnország közeléből, tengeralattjáróról indítottak egyet és pontosan célba talált Kamcsatkában egy elhagyott katonai támaszponton.
Patika
2024. május 24. 17:41
Tök mindegy hogy hol lép be egy idegen haderő. Már akkor is vét a nemzetközi jog ellen, ha lábát fegyveresen beteszi egy háborús övezetbe. (már azzal is beavatkozónak számít)
verkez
2024. május 24. 12:51
Erre jelenleg nincs jogi lehetőség. NATO-ként biztosan. A tagállamok (a nem tagokkal azonos jogi státusszal) egyenként dönthetnek katonák küldéséről, NATO kontingensen kívül! A többi csak süketelés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!