Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Egyre közelebb a világháború: a franciák már nagyon mennének Ukrajnába

2024. május 22. 19:09

Macronék szerint egyre népszerűbb ötletük, vagyis a NATO-csapatok ukrajnai bevetésének támogatása.

2024. május 22. 19:09

Nyitókép: PETRAS MALUKAS/AFP

 

Egyre népszerűbb Nyugat-Európában az a francia elképzelés, amely NATO-csapatokat kellene bevetni Ukrajna területén – közölte Emmanuel Macron elnök pártjának szóvivője.

Benjamin Haddad, a Macron-féle Renaissance nevű párt parlamenti képviselője, aki a francia külpolitikai vitákban az egyik leghangosabb szószóló, a múlt héten Észtországban megrendezett Lennart Meri konferencia alkalmával azt nyilatkozta,

 hogy a NATO-nak és az Európai Uniónak  fordítania kéne a több mint két éve tartó háború állásán, mindezt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben.

Ezt is ajánljuk a témában

Macron arra törekszik, hogy kibillentse Moszkvát az egyensúlyából. 

Legújabb javaslatai között szerepel nem harcoló NATO-erők telepítése Ukrajnába.

 Bár az Egyesült Államok azonnal elutasította az ötletet, 

Európában támogatókat szerzett, különösen az orosz határok mentén fekvő országokban.

Ezt is ajánljuk a témában

Haddad szerint világosan látszik, hogy egyre nagyobb lendületet kap a NATO kötelezettségvállalásának ötlete – 

beleértve csapatok Ukrajnába telepítését is.

„Érdekes volt látni, hogy az első napokban mindenki azt mondta, hogy ez csak Franciaország elszigetelt álláspontja”. Azonban vezető európai személyiségek támogatásukról biztosították azóta a javaslatot – vagy legalábbis a róla szóló nyílt vitát nyilatkozta.

Köztük van Petr Pavel cseh elnök, Kaja Kallas észt miniszterelnök, Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter és Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter.

„Ez azért fontos, mert ezek az országok az tűzvonalban vannak. És ezek olyan országok, amelyek már régóta bizalmatlanok Párizzsal és Berlinnel szemben”– tette hozzá Haddad, aki úgy véli, a nyugati fővárosoknak kreatívnak kell lenniük abban, hogyan tudnák Kijevet még jobban segíteni, esetleg azzal, hogy katonákat küldenek oda.

Ezt is ajánljuk a témában

Jelenleg sok ukrán katona állomásozik a fehérorosz határon, hogy megakadályozzák az északról érkező esetleges inváziót” – folytatta.

 Nyugati erőket lehetne ide telepíteni, hogy ezek kiváltsák az ukrán katonákat, akik így mehetnének a frontra.

Természetesen mindezt összehangoltan kell tenni. Egyetlen ország sem képes erre egyedül.”

Oroszország következetesen óva inti Európát, hogy további segítséget nyújtson Ukrajnának, miközben háborúját az Egyesült Államok vezette „kollektív Nyugattal” való közvetlen konfrontációnak állítja be.

Ebben a hónapban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy ukrán követelésre reagálva, amelyben a NATO-t csapatok betelepítésére szólították fel, azt mondta: „Többször elmondtuk, hogy a NATO-országok hadseregének közvetlen beavatkozása a konfliktusba óriási veszélyeket rejt magában, ezért nagyon éberen figyelünk.”

Ezt is ajánljuk a témában

Az orosz erők most az egész fronton nyomulnak előre és kulcsfontosságú helyeken szorítják vissza az ukrán csapatokat, sőt új frontokat nyitnak az északkeleti Harkiv és Szumi térségében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét sürgette a nyugati szövetségeseket, hogy tegyenek többet Kijev támogatásáért. Haddad szerint is aggasztóak a legújabb fejlemények.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:19
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­­é­­k­­e­l­­d­­ ­­a­­­ ­s­­z­­e­x­­i­­­ ­p­­u­­n­c­­­i­­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
coyote-0
2024. május 23. 10:22
Azonban vezető európai személyiségek támogatásukról biztosították azóta a javaslatot – vagy legalábbis a róla szóló nyílt vitát – nyilatkozta. Köztük van Petr Pavel cseh elnök, Kaja Kallas észt miniszterelnök, Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter és Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter. „Ez azért fontos, mert ezek az országok az tűzvonalban vannak. Ekkora orbitális hazugságot. Mitől lennének a tűzvonalban? Lengyelországban esett le egy ukrán légvédelmi rakéta roncsa, ez volt eddig az egyetlen sérelmük.
Vogg
2024. május 23. 10:10
Az eu-ban és a nato-ban mindenkinek elgurult a gyógyszere? Ukrajna nato, vagy eu tag-e? A pénzek amiket beletolnak honnan van, ezek a demokratikus úton megválasztott "felelős" vezetők, milyen jogon dobálják a pénzt és játszanak a választók, polgárok jövőjével, életével, biztonságával? Pár hónapja minden hírprtálon minden második hír a 3.vh, az oroszok atomcsapással fenyegetőznek, vissza akarják állítani a sorkatonaságot, az oroszok egészen az óceánig mennének... -a közte lévő hìrek meg, az orosz hadsereg gyenge, nem bìr az ukránokkal százezer számra pusztulank... Tehát pár okos nato csapatokat akar odaküldeni az északi határon lévő ukrán csapatok leváltására? Aha, oké, de ha véletlenül rájuk esik egy rakéta, vagyott is szárazföldi támadás indul akkor mi lesz? Leteszik a fegyvert, vagy az ukrán határ védelmében küzdeni fognak, amihez egyébként semmi közük "s lám"máris megvan a gonosz agresszor nato csapatokat támad narratíva, igaz semmi keresnivalójuk ott...
Intel
2024. május 23. 07:10
Az ukrán lövedékekkel egyelőre főleg Belgorod civil létesítményeit pusztítják. Esetleg lehetne adni nekik célzási adatokat, hogy tudják merre találják az orosz sereget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!