A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Beavatkozik Kína a megreccsent ingatlanpiacába

2024. május 21. 19:18

Az ázsiai ország megpróbál véget vetni a mélyülő ingatlanválságnak. Szükség van a katasztrófa elkerülése érdekében a beavatkozásra és a CNN szerint a kemény munka még csak most kezdődik.

2024. május 21. 19:18
A Real Estate Construction Site in Yantai

Nyitókép: NurPhoto/AFP

Peking elindította eddigi legambiciózusabb tervét ingatlanpiacának megmentésére, amit a befektetők már hónapok óta türelmetlenül várnak. De korántsem biztos, hogy az intézkedések működni fognak – számol be a CNN.

A csomag középpontjában egy olyan szakpolitika elfogadása áll, amelyet a kínai vezetés már kipróbált egy nagyvárosban: 

arra kérik a helyi önkormányzatokat, hogy vásárolják meg az eladatlan lakásokat a fejlesztőktől, és alakítsák át azokat megfizethető szociális lakásokká.

A csomag részét képezi továbbá a jelzáloghitel és az előlegfizetési arány csökkentése, és ami még fontosabb, 300 milliárd jüan (15 ezer milliárd forint) központi banki készpénz, amely az eladatlan ingatlanok állami felvásárlását hivatott finanszírozni.

Ezt is ajánljuk a témában

A múlt heti bejelentés gyorsan követte a Politikai Bizottság, Kína legfelsőbb vezető testületének áprilisi ülését, amely jelezte, hogy 

az ingatlanszektor stabilizálása Peking számára elsődleges prioritássá vált,

miközben a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését próbálja élénkíteni.

„A politikai döntéshozók felismerik, hogy sürgősen meg kell akadályozniuk a teljes ingatlanválságot” – mondta Zhaopeng Xing, az ANZ Research vezető kínai stratégája. „Az új mentőterv mutatja a döntéshozók elszántságát a folyamatok megfordítására.” 

Bár a sürgősség üdvözlendő, a szakértők szerint a jelenlegi csomag túlságosan kis léptékű lehet ahhoz, hogy hatékony legyen, és finanszírozási problémákkal küzdhet.

A Goldman Sachs szerint az eladatlan lakások, befejezetlen projektek és kihasználatlan telkek összértéke Kínában mintegy 30 milliárd jüan (1470 milliárd forint).

Bár a kínai gazdaság a vártnál gyorsabban bővült az év elején, a növekedést az ingatlanszektor akadályozza, amely egykor a gazdasági aktivitás akár 30 százalékát is adta.

A múlt heti bejelentések ellenére még mindig nem világos, hogy pontosan hogyan fogják végrehajtani az állami vásárlásokat, és hogy mennyi pénzre van szükség a vásárlás finanszírozásához. A legfontosabb, hogy nem tisztázott, honnan szerezhetnek pénzt a pénzszűkében lévő helyi önkormányzatok. Pénteken Tao Ling, a Kínai Népbank kormányzóhelyettese azt mondta, hogy az újrakölcsönzési program végül 500 milliárd jüan (24 500 milliárd forint) értékű bankhitelt támaszthat alá a vásárlások támogatására. De még ez a szám is jóval kevesebb, mint amennyire szükség lehet. Egyes elemzők becslése szerint több százmilliárd dollárra lehet szükség ahhoz, hogy az országszerte több millió üres vagy befejezetlen lakás hátralékát felszámolják.

Az sem világos, hogy az eladósodott helyi önkormányzatok honnan szerezhetnek finanszírozást, azon a viszonylag kis összegen túl, amelyet a Kínai Népbank az állami bankokon keresztül juttat.

A lakásügyi minisztérium pénteken azt mondta, hogy a helyi önkormányzatok utasíthatják a helyi állami tulajdonú vállalatokat, hogy segítsenek megvásárolni néhány eladatlan lakást a fejlesztőktől. Ez kevesebb lehetőséget hagy a helyi hatóságok számára, hogy megtalálják a készpénzt. A kínai városok már mintegy 15 milliárd dollárnyi adósságot halmoztak fel, amelynek nagy része rejtett, miután az elmúlt években nagy összegű hitelt vettek fel a világjárványokkal kapcsolatos kiadások és az infrastrukturális projektek költségeinek fedezésére.

A kínai ingatlanipar 2019-ben kezdett hanyatlani, és körülbelül három évvel ezelőtt mély hullámvölgybe került, miután a kormány által vezetett szigorítás a fejlesztők hitelfelvételét korlátozta.

A szakpolitikai mentőakciók már 2022-ben megkezdődtek, amikor a visszaesés válságokat váltott ki egyes fejlesztőknél, és több tízezer lakásvásárló tiltakozását váltotta ki a késedelmes vagy elakadt projektek miatt. Az intézkedések azonban nagyrészt hatástalanok voltak, ami a fejlesztők pénzforgalmának romlásához vezetett – írta a CNN.

A szakértők szerint az eladatlan lakások túlkínálatának kezelése csak az első lépés. A Goldman elemzői szerint a kormánynak nagyjából három problémát kell megoldania. Az első lépés a fejlesztők megsegítése és az előre eladott, de befejezetlen lakások befejezésének segítése, amit az új intézkedésekkel kívánnak kezelni. A második és harmadik lépés azonban a lakáskereslet fellendítését és az ingatlanépítés visszaesésének mérséklését jelenti. Ehhez részletesebb intézkedésekre van szükség a fogyasztói bizalom felélesztése és a lakásárak emelése érdekében.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a külső környezet egyre nehezebbé vált. 

A múlt héten az amerikai kormány új vámokat jelentett be Kínával szemben, amelyet az Európai Unió hasonló lépései követhetnek. 

Donald Trump korábbi elnök azzal fenyegetőzött, hogy ha újraválasztják, még tovább megy, és 60 százalékos vámokat vet ki a Kínából származó importra.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lauderstenonis-2
2024. május 22. 13:02
1,0 a reprodukciós ráta Kínában. Tavaly 2 millió fős volt a természetes fogyás. Ugyan ki költözne a lakásokba? És ehhez hozzájön az elmebeteg kínai szabályozás is. Közben meg Kína brutálisan el van adósodva, a teljes adósságállomány a GDP 287.8%-a. Háztartások: 63.5% Kormány: 55.9% Gazdasági társaságok: 168.4%
Nasi12
2024. május 21. 22:40
Kinek van szüksége lakásra? Az embereknek. Azok számát kellene növelni. Xi -t nem tájékoztatták a CSOK ról itt jártakor?
ihavrilla
2024. május 21. 19:59
Egy közel másfélmilliárd lakosú országban nincs és nem is lehet ingatlanválság.
letsgobrandon-2
2024. május 21. 19:42 Szerkesztve
Kínában bármire képesek , mert a társadalom nem egy individualista aberrált fos .. civilizációs kérdés.. ázsiai országok keményen kiállnak magukért
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról